Vinkki! Mausta tuorepuuroa erilaisilla hedelmäsoseilla ja pähkinäsekoituksilla, niin saat vaihtelua. Resepti: Marja Samuli, kuva: Pia Inberg
Vinkki! Mausta tuorepuuroa erilaisilla hedelmäsoseilla ja pähkinäsekoituksilla, niin saat vaihtelua. Resepti: Marja Samuli, kuva: Pia Inberg

Ihanaa huomenta! Oletko herkuttelija vai himoitsetko tuunattua klassikkoa? Valitse näistä neljästä aamiaisvaihtoehdosta lempparisi.

Jos kaipaat aamuklassikkoa uudella twistillä...

Omena-tuorepuuro

1 annos
valmistusaika: noin 15 minuuttia

1 dl pikakaura-ruishiutaleita
2 dl maustamatonta jogurtti­rahkaa
1 dl omenasosetta (esim. Bonne. Lisää sokeria ja mausta vaikkapa kanelilla, vaniljalla tai ­mintulla.)
1 dl seosta, jossa rouhittuja ­cashew- ja hasselpähkinöitä, ­rusinoita sekä silputtuja kuivattuja taateleita

1. Yhdistä keskenään hiutaleet, jogurttirahka­ ja omenasose. Anna vetäytyä viileässä noin 10 minuuttia ennen nauttimista. Voit myös valmistaa puuron illalla jääkaappiin valmiiksi aamua varten.

2. Ripottele puuron pinnalle pähkinä-taateli-rusinaseosta ja nauti heti.

Herkuttelijalle...

Suklaa­lettukakku

Vinkki! Tasaisen taikinan saat, kun lisäät taikinaan ensin vain puolet ­nesteestä ja sekoitat hyvin. Resepti: Marja Samuli. Kuva: Pia Inberg

8–10 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

1 iso kananmuna
2 ½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoa
½ dl kaakaotomusokeria
ripaus suolaa
voita tai margariinia ­paistamiseen

päälle:
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vanilja­rahkaa
valmista suklaakastiketta
4 dl vadelmia

1. Riko kananmuna kulhoon ja pyöräytä rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot, kaakaotomusokeri ja suola. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.

2. Paista taikinasta isolla ohukaispannulla ohuita räiskäleitä ja kokoa ne korkeaksi pinoksi.

3. Vaahdota kerma ja notkista vaniljarahka. Nostele kermavaahto rahkan ­sekaan. Kumoa seos lettupinon päälle ja koristele suklaa­kastikkeella ja vadelmilla.

Terveellisesti syövälle herkkusuulle...

Lohi-avokado-uppomunatoast

Vinkki! Uppo­munan löysä sisus korvaa salaatinkastikkeen lohi-avokado­leivässä. Resepti: Marja Samuli. Kuva: Pia Inberg

1 annos
Valmistusaika: noin 20 minuuttia

1 viipale ruispaahtoleipää
½ tl margariinia voiteluun
1 kourallinen tuoretta rucolaa ja pinaattia­
½ pieni avokado
75 g graavilohta
uppomuna:
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ l vettä
1 rkl väkiviinietikkaa keittämiseen

1. Valmista ensin uppomuna. Lisää kiehuvaan veteen 2 rkl etikkaa ja riko kananmuna­ esimerkiksi pieneen kahvikuppiin. Laske rikottu kananmuna kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen ja kerää reikäkauhalla valkuaisrippeet hellästi keltuaisen ympärille. Keitä pari kolme minuuttia. Keltuainen saa jäädä löysäksi. Nosta kananmuna reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.

2. Paahda leipä ja voitele se ohuesti margariinilla. Lisää päälle huuhdottua ja kuivattua rucolaa sekä pinaattia, ­viipaloitua avokadoa, graavilohta ja lopuksi­ uppomuna.

3. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

Uppomunatoast on yksi pariisilaisen dieetin ruokatärpeistä. Lisää löydät täältä.

Mättöaamiaisen himoon...

Munakokkelisämpylä

Vinkki! Munakokkeli on parhaimmillaan, kun maltat jättää sen hiukan kosteaksi. Resepti: Kati Pohja, kuva: Sami Repo

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

1 dl pekonisuikaleita
6 munaa
1 rkl ruohosipulia
1 tl voita tai margariinia
1 rkl ranskankermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

lisäksi:
4 täysjyväsämpylää
½ dl kurkkumajoneesia ­(esimerkiksi Aura)
salaattia

1. Kypsennä pekonisuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään ja pese pannu.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Hienonna ruohosipuli.

3. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää rasva. Kaada munat pannulle ja kypsennä niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Munakokkeli on maukkainta, kun se on koossa pysyvää mutta hieman kosteaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kokkelin joukkoon ruohosipuli, ranskankerma ja mausteet. ­Sekoita ja siirrä pannu pois ­levyltä.

4. Kokoa sämpylät. Levitä ­leiville ensin kurkkumajoneesia ja salaattia. Lisää munakokkelia ja muruiksi leikattua pekonia. Rouhaise päälle vielä mustapippuria. Tarjoa iltapalana tai salaatin kanssa kevyenä ­lounaana.

Lisää aamiaisvinkkejä:

Näin rakennat tuorepuuron makusi mukaan

Kyllästyttääkö tavallinen muna? Viisi kokeilemisen arvoista vinkkiä

Sunnuntaiaamun suloisin lettu syntyy banaanista tai rahkasta

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.