Vinkki! Mausta tuorepuuroa erilaisilla hedelmäsoseilla ja pähkinäsekoituksilla, niin saat vaihtelua. Resepti: Marja Samuli, kuva: Pia Inberg
Vinkki! Mausta tuorepuuroa erilaisilla hedelmäsoseilla ja pähkinäsekoituksilla, niin saat vaihtelua. Resepti: Marja Samuli, kuva: Pia Inberg

Ihanaa huomenta! Oletko herkuttelija vai himoitsetko tuunattua klassikkoa? Valitse näistä neljästä aamiaisvaihtoehdosta lempparisi.

Jos kaipaat aamuklassikkoa uudella twistillä...

Omena-tuorepuuro

1 annos
valmistusaika: noin 15 minuuttia

1 dl pikakaura-ruishiutaleita
2 dl maustamatonta jogurtti­rahkaa
1 dl omenasosetta (esim. Bonne. Lisää sokeria ja mausta vaikkapa kanelilla, vaniljalla tai ­mintulla.)
1 dl seosta, jossa rouhittuja ­cashew- ja hasselpähkinöitä, ­rusinoita sekä silputtuja kuivattuja taateleita

1. Yhdistä keskenään hiutaleet, jogurttirahka­ ja omenasose. Anna vetäytyä viileässä noin 10 minuuttia ennen nauttimista. Voit myös valmistaa puuron illalla jääkaappiin valmiiksi aamua varten.

2. Ripottele puuron pinnalle pähkinä-taateli-rusinaseosta ja nauti heti.

Herkuttelijalle...

Suklaa­lettukakku

Vinkki! Tasaisen taikinan saat, kun lisäät taikinaan ensin vain puolet ­nesteestä ja sekoitat hyvin. Resepti: Marja Samuli. Kuva: Pia Inberg

8–10 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

1 iso kananmuna
2 ½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoa
½ dl kaakaotomusokeria
ripaus suolaa
voita tai margariinia ­paistamiseen

päälle:
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vanilja­rahkaa
valmista suklaakastiketta
4 dl vadelmia

1. Riko kananmuna kulhoon ja pyöräytä rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot, kaakaotomusokeri ja suola. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.

2. Paista taikinasta isolla ohukaispannulla ohuita räiskäleitä ja kokoa ne korkeaksi pinoksi.

3. Vaahdota kerma ja notkista vaniljarahka. Nostele kermavaahto rahkan ­sekaan. Kumoa seos lettupinon päälle ja koristele suklaa­kastikkeella ja vadelmilla.

Terveellisesti syövälle herkkusuulle...

Lohi-avokado-uppomunatoast

Vinkki! Uppo­munan löysä sisus korvaa salaatinkastikkeen lohi-avokado­leivässä. Resepti: Marja Samuli. Kuva: Pia Inberg

1 annos
Valmistusaika: noin 20 minuuttia

1 viipale ruispaahtoleipää
½ tl margariinia voiteluun
1 kourallinen tuoretta rucolaa ja pinaattia­
½ pieni avokado
75 g graavilohta
uppomuna:
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ l vettä
1 rkl väkiviinietikkaa keittämiseen

1. Valmista ensin uppomuna. Lisää kiehuvaan veteen 2 rkl etikkaa ja riko kananmuna­ esimerkiksi pieneen kahvikuppiin. Laske rikottu kananmuna kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen ja kerää reikäkauhalla valkuaisrippeet hellästi keltuaisen ympärille. Keitä pari kolme minuuttia. Keltuainen saa jäädä löysäksi. Nosta kananmuna reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.

2. Paahda leipä ja voitele se ohuesti margariinilla. Lisää päälle huuhdottua ja kuivattua rucolaa sekä pinaattia, ­viipaloitua avokadoa, graavilohta ja lopuksi­ uppomuna.

3. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

Uppomunatoast on yksi pariisilaisen dieetin ruokatärpeistä. Lisää löydät täältä.

Mättöaamiaisen himoon...

Munakokkelisämpylä

Vinkki! Munakokkeli on parhaimmillaan, kun maltat jättää sen hiukan kosteaksi. Resepti: Kati Pohja, kuva: Sami Repo

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

1 dl pekonisuikaleita
6 munaa
1 rkl ruohosipulia
1 tl voita tai margariinia
1 rkl ranskankermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

lisäksi:
4 täysjyväsämpylää
½ dl kurkkumajoneesia ­(esimerkiksi Aura)
salaattia

1. Kypsennä pekonisuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään ja pese pannu.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Hienonna ruohosipuli.

3. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää rasva. Kaada munat pannulle ja kypsennä niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Munakokkeli on maukkainta, kun se on koossa pysyvää mutta hieman kosteaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kokkelin joukkoon ruohosipuli, ranskankerma ja mausteet. ­Sekoita ja siirrä pannu pois ­levyltä.

4. Kokoa sämpylät. Levitä ­leiville ensin kurkkumajoneesia ja salaattia. Lisää munakokkelia ja muruiksi leikattua pekonia. Rouhaise päälle vielä mustapippuria. Tarjoa iltapalana tai salaatin kanssa kevyenä ­lounaana.

Lisää aamiaisvinkkejä:

Näin rakennat tuorepuuron makusi mukaan

Kyllästyttääkö tavallinen muna? Viisi kokeilemisen arvoista vinkkiä

Sunnuntaiaamun suloisin lettu syntyy banaanista tai rahkasta