Vinkki! Mausta tuorepuuroa erilaisilla hedelmäsoseilla ja pähkinäsekoituksilla, niin saat vaihtelua. Resepti: Marja Samuli, kuva: Pia Inberg
Vinkki! Mausta tuorepuuroa erilaisilla hedelmäsoseilla ja pähkinäsekoituksilla, niin saat vaihtelua. Resepti: Marja Samuli, kuva: Pia Inberg

Ihanaa huomenta! Oletko herkuttelija vai himoitsetko tuunattua klassikkoa? Valitse näistä neljästä aamiaisvaihtoehdosta lempparisi.

Jos kaipaat aamuklassikkoa uudella twistillä...

Omena-tuorepuuro

1 annos
valmistusaika: noin 15 minuuttia

1 dl pikakaura-ruishiutaleita
2 dl maustamatonta jogurtti­rahkaa
1 dl omenasosetta (esim. Bonne. Lisää sokeria ja mausta vaikkapa kanelilla, vaniljalla tai ­mintulla.)
1 dl seosta, jossa rouhittuja ­cashew- ja hasselpähkinöitä, ­rusinoita sekä silputtuja kuivattuja taateleita

1. Yhdistä keskenään hiutaleet, jogurttirahka­ ja omenasose. Anna vetäytyä viileässä noin 10 minuuttia ennen nauttimista. Voit myös valmistaa puuron illalla jääkaappiin valmiiksi aamua varten.

2. Ripottele puuron pinnalle pähkinä-taateli-rusinaseosta ja nauti heti.

Herkuttelijalle...

Suklaa­lettukakku

Vinkki! Tasaisen taikinan saat, kun lisäät taikinaan ensin vain puolet ­nesteestä ja sekoitat hyvin. Resepti: Marja Samuli. Kuva: Pia Inberg

8–10 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

1 iso kananmuna
2 ½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoa
½ dl kaakaotomusokeria
ripaus suolaa
voita tai margariinia ­paistamiseen

päälle:
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vanilja­rahkaa
valmista suklaakastiketta
4 dl vadelmia

1. Riko kananmuna kulhoon ja pyöräytä rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, jauhot, kaakaotomusokeri ja suola. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.

2. Paista taikinasta isolla ohukaispannulla ohuita räiskäleitä ja kokoa ne korkeaksi pinoksi.

3. Vaahdota kerma ja notkista vaniljarahka. Nostele kermavaahto rahkan ­sekaan. Kumoa seos lettupinon päälle ja koristele suklaa­kastikkeella ja vadelmilla.

Terveellisesti syövälle herkkusuulle...

Lohi-avokado-uppomunatoast

Vinkki! Uppo­munan löysä sisus korvaa salaatinkastikkeen lohi-avokado­leivässä. Resepti: Marja Samuli. Kuva: Pia Inberg

1 annos
Valmistusaika: noin 20 minuuttia

1 viipale ruispaahtoleipää
½ tl margariinia voiteluun
1 kourallinen tuoretta rucolaa ja pinaattia­
½ pieni avokado
75 g graavilohta
uppomuna:
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ l vettä
1 rkl väkiviinietikkaa keittämiseen

1. Valmista ensin uppomuna. Lisää kiehuvaan veteen 2 rkl etikkaa ja riko kananmuna­ esimerkiksi pieneen kahvikuppiin. Laske rikottu kananmuna kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen ja kerää reikäkauhalla valkuaisrippeet hellästi keltuaisen ympärille. Keitä pari kolme minuuttia. Keltuainen saa jäädä löysäksi. Nosta kananmuna reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.

2. Paahda leipä ja voitele se ohuesti margariinilla. Lisää päälle huuhdottua ja kuivattua rucolaa sekä pinaattia, ­viipaloitua avokadoa, graavilohta ja lopuksi­ uppomuna.

3. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

Uppomunatoast on yksi pariisilaisen dieetin ruokatärpeistä. Lisää löydät täältä.

Mättöaamiaisen himoon...

Munakokkelisämpylä

Vinkki! Munakokkeli on parhaimmillaan, kun maltat jättää sen hiukan kosteaksi. Resepti: Kati Pohja, kuva: Sami Repo

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

1 dl pekonisuikaleita
6 munaa
1 rkl ruohosipulia
1 tl voita tai margariinia
1 rkl ranskankermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

lisäksi:
4 täysjyväsämpylää
½ dl kurkkumajoneesia ­(esimerkiksi Aura)
salaattia

1. Kypsennä pekonisuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään ja pese pannu.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Hienonna ruohosipuli.

3. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää rasva. Kaada munat pannulle ja kypsennä niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Munakokkeli on maukkainta, kun se on koossa pysyvää mutta hieman kosteaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kokkelin joukkoon ruohosipuli, ranskankerma ja mausteet. ­Sekoita ja siirrä pannu pois ­levyltä.

4. Kokoa sämpylät. Levitä ­leiville ensin kurkkumajoneesia ja salaattia. Lisää munakokkelia ja muruiksi leikattua pekonia. Rouhaise päälle vielä mustapippuria. Tarjoa iltapalana tai salaatin kanssa kevyenä ­lounaana.

Lisää aamiaisvinkkejä:

Näin rakennat tuorepuuron makusi mukaan

Kyllästyttääkö tavallinen muna? Viisi kokeilemisen arvoista vinkkiä

Sunnuntaiaamun suloisin lettu syntyy banaanista tai rahkasta

Syksyn ihanin salaatti syntyy uunissa vähällä vaivalla ja hivelee kaikkia aisteja.

Tässä hurmaavassa syyssalaatissa käytetään punajuuren mietoja serkkuja kelta- ja raitajuuria, joita löytyy kaupoista sadonkorjuun

aikaan. Voit kuitenkin käyttää myös punajuuria tai mitä tahansa muita juureksia.

Paahdettuja juureksia ja pähkinää

4 annosta

40 min

2–3 (300 g) kelta- tai raitajuurta

2–3 (250 g)

Porkkanaa

2–4 (200 g) naurista

2 valkosipulinkynttä

2 dl hasselpähkinöitä

½ dl tuoretta timjamia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Ripaus kanelia

Lisäksi

1 ruukku herneenversoja

1 ruukku rucolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset ja nauriit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vihannekset, pähkinät, tuore timjami, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä tasaisesti uunipellille. Paahda 225 asteessa 20 minuuttia. Sekoita välillä. Tee sillä aikaa fetakastike (kts. ohje).

2. Sekoita paahdettujen vihannesten joukkoon herneenversot ja rucola juuri ennen tarjoilua.

3. Tarjoile paahdetut vihannekset fetakastikkeen kera.

Vatkattu fetakastike

Noin 4 dl

5 min

1 pkt (200 g) fetaa

1 dl maitoa

1 pkt (200 g)

Maustamatonta tuorejuustoa

1 chili

1 sitruunan kuori

1/2 sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

½ tl sokeria

1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon, lisää maito ja soseuta. Vispaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon fetasose. Hienonna chili, raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

2. Sekoita chili, kuoriraaste ja mehu fetaseokseen ja vatkaa seos ilmavaksi. Lisää öljy ja sokeri.

3. Lusikoi fetakastike isolle lautaselle ja kasaa päälle paahdetut vihannekset.

Erilaisia proteiinivanukkaita on pian kauppojen hyllyillä enemmän kuin tavallisia vanukkaita. Siksi on aika testata niitä!

Tuhti annos proteiinia, makeutusaineita ja erilaisia makuja. Maistuisiko?

Proteiinituotteiden menestys näyttää jatkuvan ainakin kauppojen valikoiman perusteella. Vanukkaiden hyllyssä proteiiniversiot ovat pitkään vallanneet tilaa tavallisilta vanukkailta.

Ovatko proteiinivanukkaat sitten terveellisempiä kuin tavalliset vanukkaat? Yhtä selkeää vastausta ei ole. Liiallinen proteiinin nauttiminen voi olla myös haitaksi ja johtaa muun muassa rasvamaksaan. Proteiinivanukkaissa on reilusti puolet vähemmän kaloreita kuin tavallisissa vanukkaissa ja sokeri on yleensä korvattu makeutusaineilla.

Useimpien proteiinivanukkaiden makukin on sellainen, että se ei houkuttele nauttimaan niitä kovin usein. Jälkipotku on jauhoinen ja kieli jää helposti tahmaiseksi. Me Naisten proteiinivanukastestissä ainoastaan yksi vanukas sai hyväksynnän – vaikka sekin jakoi mielipiteitä reilusti.

7. Trooppisia makuja ikävöivälle

Maitokolmio ananas–kookos, 150 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energia: 108 kcal
  • Proteiini: 11 g
  • Hiilihydraatit: 5,2 g

1,09 euroa

”Alkutuoksu on tyrmäävä. Keinotekoisen kookoksen liian makea tuoksu. Vähän saippuamainen.”

Testin makein vanukas ja semmoinen trooppisin, samalla vetisin. Vähemmänkin makeutusaineita riittäisi.”

”Kielelle jää jauhomainen jälkimaku. Hampaat ovat ihan töhnässä.”

6. Karkkipäivän pitäjälle

Barebell mansikka, 200 g

  • Ravintosisältö / 100 g
  • Energiaa: 71,5 kcal
  • Hiilihydraatit: 4,5 g
  • Proteiinia: 10 g

2,50 euroa

”Tuttifruttimainen tuoksu. Se ei enteile hyvää.”

”Tämän pitäisi olla mansikanmakuinen, mutta enemmän tämä on jonkin todella pahan karkin makuinen.”

”Jättää erittäin jauhoisen takapotkun. Tuntuu kuin kielen pinnalle jää joku sieni.”

5. Nutellan ystävälle, kenties

Njie Propud suklaa–pähkinä, 200 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 72 kcal
  • Hiilihydraatit: 4,60 g
  • Proteiinia: 10 g

1,69 euroa

”Keinotekoisen pähkinän tuoksu on voimakas, ja se maistuu myös vanukkaassa.”

”Haluaisin sanoa, että tämä on lähellä nutellaa, mutta pähkinän maku ei ole aito. Hyytelömäinen rakenne ja todella kiiltävä.”

”En lämpene esanssisille tuotteille.”

4. Superfoodien käyttäjälle

Fast super pudix siemenet ja marjat, 165 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 93 kcal
  • Hiilihydraatit: 6,5 g
  • Proteiini: 11 g

1,89 euroa

”Perusvanukas on jauhoinen. Se tarttuu kurkkuun.”

”Siemenet ja marjat pelastavat tämän jauhopurkin. Ne tuovat rakennetta vanukkaaseen.”

”Semmoinen keskikova ja kiiltävä vaniljavanukas, joka sopisi myös tavallisten marjojen kanssa.”

3. Voimakkaiden makujen faneille

Ehrmann tumma minttusuklaa, 200 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 76 kcal
  • Hiilihydraatit: 5,5 g
  • Proteiinia: 10 g

1,70 euroa

”Mitä, tässäkö ei tule lusikkaa mukana? Eipä silti, en sitä kaipaakaan, mutta nykyisin trendi tuntuu olevan se, lusikka tulee mukana.

”Mikä vahva mintun tuoksu nousee heti kannen avauksen jälkeen ja kiiltävä tumma, kova vanukas näkyy.”

”Todella tuhti suklaan maku ja minttuinen. Jättää kielelle pistävän jälkimaun. Ehkä jopa hammastahnamaisen. Olisi voinut olla makeampikin, nyt minttu jättää tämän jopa karvaaksi.”

Testin kovin ja lohkeavin vanukas, kun sen ottaa suoraa jääkaapista, mutta vetistyy muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.”

2. Perinteisen vaniljan ystävälle

Milbona vanilja, 200 g (Lidl)

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 72 kcal
  • Proteiini: 10 g
  • Hiilihydraatit: 4,6 g

1,39 euroa

”Mieto tuoksu ja maku. Jännästi mannamainen koostumus.”

”Melko löllö vanukkaaksi, ehkä testin toiseksi vetisin.”

”Hennosti vaniljajäätelön makuinen. Jotenkin luonnollinen eikä niin makea.”

1. Testin voittaja! Herkuttelijan valinta

Rainbow kaakao, 150 g (S-ryhmän kaupat)

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 103 kcal
  • Hiilihydraatit: 12 g
  • Proteiinia: 11 g

1 euroa

”Todella vaisu tuoksu, mutta se maku. Jotenkin kermainen ja pehmeä vanukas, mutta silti kiinteähkö koostumus.”

”Ihanan pieni pikari, mutta kamala ulkoasu. Näyttää ihan 1980-luvun tuotteelta.”

”Jos haluaisin herkutella, valitsisin tämän. Muistuttaa täysillä oikean suklaavanukkaan makua. Sellainen ylellinen proteiinivanukas.”

Testiimme valikoitui kaksi vaniljanmakuista, kolme suklaanmakuista sekä yksi mansikanmakuinen ja yksi kookos-ananas. Vanukaskuvat: Annakaisa Vääräniemi
Testiimme valikoitui kaksi vaniljanmakuista, kolme suklaanmakuista sekä yksi mansikanmakuinen ja yksi kookos-ananas. Vanukaskuvat: Annakaisa Vääräniemi

Kysely

Tykkäätkö proteiinivanukkaista?

MK on paras noista

Testissä proteiinivanukkaat! Halvin voitti – ”Muistuttaa täysillä oikeaa suklaavanukasta”

Testissä huonoimmaksi tullut Maitokolmion suklaa, valkosuklaa ja toffee ovat parhaimpia kaikista mitä on myynnissä. Kookosmaku oli väärä valinta testiin sen vuoksi ettei moni voi sietää kookoksen hajua. Testi uusiks ja perussuklaa Maitokolmiolta mukaan! Muilta suklaat vs. Maitokolmion kookos ei ole vertailukelposet.
Lue kommentti