Kun teet itse, saat vihiksiä kerralla 12. Kuva: Panu Pälviä
Kun teet itse, saat vihiksiä kerralla 12. Kuva: Panu Pälviä

Ruokamaailman jättihitti on nyt lihaton lihapiirakka eli vihis, superherkullinen vegaaninen mättöruoka.

Tänä syksynä vegaanisesta lihapiirakasta eli vihannespiirakasta tuli hitti. Vihiksistä on kohistu Facebookin vegaaniryhmissä ja netin keskustelupalstoilla. Kouvolalaisen HoviRuoka-yrityksen sen tuotteen suosio yllätti täysin, Iltalehti kertoo.

– Näin kovaa kysyntää emme osanneet odottaa. Sen tiesimme, että tuotteella on ominaisuuksia, joita markkinoilta puuttuu, yrityksen toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen sanoi lehdelle.

Koska suurin vihisbuumi on tyhjentänyt kauppojen hyllyt vegeherkusta, ruokatoimittajamme Riikka Väliahde loihti reseptin.

Näin teet vihiksiä kotona

12 piirakkaa
Valmistusaika 45 minuuttia

Taikina:
3 dl soijamaitoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/4 pala hiivaa
n. 7 dl jauhoja

Täyte:
1 dl soijarouhetta
2 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutiota
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
100 g kaalia
2 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
1/2 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria myllystä
1 rkl siirappia

Uppopaistamiseen tarvitset 1 1/2 l rypsiöljyä.

1. Valmista ensin taikina. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja sokeri ja murenna joukkoon hiiva. Lisää jauhot koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia, jotta sitkosta tulee hyvä. Peitä ja anna kohota 30 min.

2. Tee taikinan kohotessa täyte. Mittaa soijarouhe kulhoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää liemukuutio. Kaada kuuma vesi soijarouheen päälle ja anna sen turvota. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja silppua kaali. Kuumenna pannu ja paista sipuleita ja kaaleja noin 8 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet kunnolla. Lisää soijarouhe ja anna veden kiehua pois. Lisää mausteet ja siirappi. Nosta jäähtymään.

3. Jauhota pöytä ja kumoa taikina alustalle. Vaivaa taikina pötköksi ja jaa 12 osaan. Kauli pyöreiksi lettusiksi, joiden halkaisija on noin 10 cm. Nostele täytettä yhdelle piirakalle noin pari ruokalusikallista. Kostuta piirakan reunat vedellä ja taita kahtia. Painele hyvin kiinni.

4. Kuumenna öljy kattilassa 170-asteiseksi. Voit testata lämpötilan pienellä palalla taikinaa. Kun taikina alkaa ruskistua eikä putoa kattilan pohjalle, öljy on paistovalmis. Paista kaksi piirakkaa kerrallaan. Kypsyminen kestää noin 5 minuuttia. Käännä kerran paiston aikana. Nosta talouspaperin päälle valumaan.

äitin ohjeella vihiksiä tehnyt...

Vihis on syksyn jättihitti – näin teet niitä itse

Ei kannata kohottaa taikinaa, vaan vasta valmiit piirakat. Ja sitten paistaa kohonnut puoli ensin. Ja nopeempaa on jakaa taikina 4-5 osaan, kaulita osa kerrallaan suorakulmioksi, laittaa täytekasoja toiselle pitkälle reunalle ja sitten kääntää toinen reuna päälle. Siitä sitten mukilla / lasilla ottaa ympyrän tai puoliympyrän muotoisia piirakoita. Lasilla kun painaa, niin taikinan reunat tarttuu näppärästi yhteen, ei tarvitse lotrata vedellä, eikä tarvitse osata / käyttää aikaa pikku ympyröiden...
Lue kommentti
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.