Heikottaako, turvottaako tai näyttääkö ihosi elottomalta? Usko tai älä, myös puhdas kasvisruokavalio voi lihottaa.

Vegaaniruokavalio on puhdas kasvisruokavalio, eikä se sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita. Moni luuleekin, että pelkästään kasviksille ja hedelmille perustuva ruokavalio on automaattisesti terveellinen. Näin ei kuitenkaan ole.

– Veganismi voi olla monelle täydellinen ruokavalio, mutta joissain tapauksissa se ei ole terveyden kannalta paras vaihtoehto, sanoo ravitsemusasiantuntija Kate Scarlata Womens Health -sivustolla.

Nämä kuusi oiretta voivat olla elimistösi viestejä siitä, että olisi aika harkita vegaaniruokavaliota tarkemmin:

1. Jatkuva turvotus

Vegaanidieetin myötä kuituja, hiilihydraatteja ja sokeria sisältävien kasvisten määrä ruokavaliossa lisääntyy. Kaalit, pavut ja hernekasvit voivat kerryttää nestettä suolistoon.

– Joskus turvotusta esiintyy vain uuden ruokavalion aluksi, mutta jos turvotus ei taltu myöhemminkään, voi olla, että veganismi ei sovi sinulle, Scarlata sanoo.

2. Suvussa on osteoporoosia

Maitotuotteita pidetään parhaana kalsiumin lähteenä. Vegaaniruokavalioon maitotuotteet eivät kuulu, joten kalsiumia pitää saada muualta. Suurimmalle osalle vegaaneista tämä ei tuota ongelmia, mutta jos suvussa esiintyy luusto-ongelmia, kuten osteoporoosia, kannattaa asian kanssa olla erityisen tarkkana.

3. Olo on voimaton

Raudanpuute aiheuttaa väsymystä ja anemiaa. Myös erityisesti B12-vitamiinin saantiin tulisi kiinnittää huomiota. Päänsäryt, heikotus ja yleinen voimaton olo tai ruokahaluttomuus voivat viestiä siitä, että elimistö kaipaa enemmän B12-vitamiinia. Vegaanit voivat syödä vitamiiniannoksensa purkista.

– B12-vitamiinia on luonnostaan ainoastaan eläinperäisissä tuotteissa, mutta se on tärkeää monille elimistön toiminnoille, sanoo Scarlata.

4. Näytät kalpealta tai muuten huonokuntoiselta

Jos iho alkaa muuttua erityisen kalpeaksi tai hiukset alkavat harventua tai kynnet haurastua, voi olla, ettet saa nykyisestä ruokavaliostasi kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

– Elimistön viestejä kannattaa kuunnella.

Toimiakseen normaalisti keho tarvitsee riittävästi proteiineja. Jos niitä ei saa ravinnosta, elimistö alkaa kuluttaa omia varastojaan. Riittävään proteiininsaantiin on siis kiinnitettävä huomiota.

5. Alat lihoa

Monen ensimmäinen ajatus on, ettei pelkästään kasviksia sisältävä ruokavalio voi lihottaa. Mutta vegaanitkin voivat syödä esimerkiksi perunalastuja.

Kaikki erikoisruokavaliot vaativat hieman ylimääräistä vaivaa, jotta ne ovat riittävän monipuolisia ja terveellisiä.

– Jos ei jaksa pitää huolta siitä, että ruoka sisältää riittävästi tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita, vaan valitsee ennemmin vain vegaanikeksin, on mietittävä, onko ruokavalio hyväksi, Scarlata sanoo.

Lähde: Womens Health

Lue myös:

Huutaako elimistösi vitamiineja – viisi paljastavaa oiretta

Vuosia vegaanina elänyt Rakel Liekki: "Lopulta nautinnonhalu vei voiton"

Lihansyöjä, opettele nämä tavat vegaaneilta!

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.