Juhlamenu on helppo suunnitella kaikkien suuhun sopivaksi. Kuva: Shutterstock
Juhlamenu on helppo suunnitella kaikkien suuhun sopivaksi. Kuva: Shutterstock

Juhannusjuhlat tiedossa ja vieraslistalla vegaaneja? 

Tarjottavien keksiminen voi olla vaikeaa, mikäli juhlaseurueessa on useita erikoisruokavalioita: vegaaneja, gluteenittomia ja maidottomia. Mitä ihmettä vegaanille voi grillata, kun pöydät notkuvat makkaroita ja kasslereita?

Vegaaniruokavalio voi olla sekasyöjille täyttä hepreaa, mutta tarjoilujen loihtimisesta ei tarvitse ottaa ylimääräistä juhannusstressiä. Kauppojen vegaanivalikoimat paranevat jatkuvasti, eikä vegaaninen ruoka tarkoita pelkästään salaatinlehtien ja porkkanoiden nakertamista.

Aikaavieviä erikoisherkkuja ei tarvitse väsäillä, vaan monet hyvä syötävät löytyvät suoraan kauppojen hyllyltä, ja grilliruokaakin on helppo soveltaa vegaaniversioksi. Keräsimme helpot juhannusruuat vegaaniin juhlapöytään.

Grilliherkut 

  • Vegaanisten nakkien ja makkaroiden valikoima on parantunut viime aikoina tavallisissa ruokakaupoissa, joten myös lihattomat syöjät voivat istua nuotiolla makkaranpaistossa tai herkutella grillatulla makkaralla. Korvaa yksi hiillosmakkarapaketti soijanakeilla!
  • Täytä herkkusienet vegaanisella tuorejuustolla, tofulla tai hummuksella
  • Paahdetut parsat ja kesäkurpitsat
  • Grillivartaiden vegaaniversioihin voi pujottaa mitä vain! Kokeile paprikaa, kirsikkatomaatteja, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, tofua ja ananasta.
  • Vesi- ja hunajameloni maistuu grillattuna taivaalliselta

Kesäiset jälkiruuat

  • Kaupoissa on yhä laajempi valikoima vegaanisia jäätelöitä. Kokeile esimerkiksi Oatlyn kaurajäätelöä tai Pirkan maidotonta jäätelöä. Lyömätön kesäjälkkäri on vaniljajäätelö tuoreilla mansikoilla. Jos haluat panostaa, kokoa jäätelömalja eri mauista, marjoista, tummasta suklaasta ja Oreo-keksimuruista.
  • Toinen kaikille maistuva jälkiruoka on banaaniveneet. Tee banaaniin viilto, asettele sinne muutama pala tummaa vegaanisuklaata ja laita banaanit kypsymään grilliin. Grillattut banaaniveneet kruunaa jäätelö.

Suolaiset pikkunaposteltavat

  • K Menu Maalaisperunalastu sea salt & black pepper
  • Rainbow Maalaisperunalastu mustapippuri & ruohosipuli
  • Taffel Popcorn voinmaku
  • Linkosuo RuisSipsit
  • Santa Maria Tortilla Chips
  • Estrella chili nuts

Tee vegaaninen dippikastike sipsien kylkeen! Valmisdippijauheiksi sopii Taffelin dipit, Pirkka DipMix ja Estrella Holiday.

Makeat pikkunaposteltavat

  • Panda tumma suklaa
  • Pirkka luomu tumma
  • Fazer Marianne
  • Fazer Tutti Frutti Just Green
  • Fazer Lakritsi Original
  • Fazer Lakritsi Soft caramel
  • Oreo-keksit
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.
Rouhi pähkinää puuroannoksen päälle. Kuva: Panu Pälviä

Jos haluat puurosta erityisen pehmeän, liota hiutaleita vedessä yön yli.

Chai-puuro ja karamellihedelmät

4 annosta

Valmistusaika 20 min

8 dl vettä

4 dl isoja kaurahiutaleita

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 tl suolaa

½ tl kardemummaa

1/4 tl neilikkaa

1 dl mustaa teetä

2 dl maitoa

Karamellihedelmät

2 banaania tai päärynää

1 rkl voita

1 tl kanelia

2 rkl vaahterasiirappia

  1. Mittaa vesi kattilaan. Lisää kaurahiutaleet ja mausteet. Anna kuumentua miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Sekoita välillä. Kun puuro on porissut 5 minuuttia, lisää maito ja musta tee. Sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna hautua juuri ja juuri poristen sillä välin, kun valmistat hedelmät.
  2. Leikkaa banaani kiekoiksi tai päärynä siivuiksi. Poista päärynästä siemenet. Sulata voi pannussa. Lisää hedelmät pannulle. Paista ensimmäiseltä puolelta muutama minuutti, käännä ja lisää kaneli. Lorauta vaahterasiirappi pannulle ja sekoittele vielä varovasti sekaisin.
  3. Kauho puuro lautasille ja nostele hedelmät päälle. Lusikoi pannulta kaikki voi ja siirappi mukaan.