Mari-Kaisa Auvinen jatkaa lapsena oppimaansa eväs­perinnettä omille lapsilleen. Kuvat: Pia Inberg
Mari-Kaisa Auvinen jatkaa lapsena oppimaansa eväs­perinnettä omille lapsilleen. Kuvat: Pia Inberg

Söpöilyssä ei säästellä, kun lounaseväät pakataan perinteiseen japanilaiseen bento-laatikkoon.

Mari-Kaisa Auvisen, 31, hyllyssä seisoo rivi japanilaisia keittokirjoja. Niiden värikkäillä ja sarjakuvahahmoja vilisevillä sivuilla neuvotaan, kuinka bento-eväät valmistetaan.

Bentot ovat Mari-Kaisalle tuttuja, sillä lapsena hän asui vanhempiensa työn takia Japanissa ja söi muiden koululaisten tavoin lounaaksi bentoa. Äidit ryhtyivät eväsvalmisteluihin aikaisin aamulla, riisinkeittimet oli ajastettu jo illalla. Laatikot pakattiin sekä lapsille kouluun että miehelle töihin.
Eväät olivat kauniisti aseteltuja, usein leikkisiäkin.

–  Porkkanat leikattiin kukan muotoon, nakit viillettiin muste­kaloiksi ja riisipallot koristeltiin Hello Kittyiksi, Mari-Kaisa kertoo.

Myös ravintoarvon piti olla kohdillaan. Laatikkoon ladattiin aina kasviksia, säilöttyinä, pikapaistettuina, raakoina tai keitettyinä.

– Eväät roikkuivat naulakossa lounaaseen asti. Kesällä ei käytetty raakaa kalaa tai muuta nopeasti pilaantuvaa. Jos rasia palautui tyhjänä, äiti tiesi onnistuneensa.

Bentot eivät ole vain lasten juttu. Ne ovat yleisiä sekä työpaikoilla että retkillä, ja junamatkailuun ne kuuluvat erottamattomasti. Japanissa rautatieasemat ovat täynnä kojuja, joista voi ostaa laatikon matkaevääksi.

Herkulliset reseptit

Aasialaiset broilerivartaat

Valmistumisaika 20 min + marinoitusmisaika 4 tuntia

Aasialaiset broilerivartaat voivat maustua yön yli.

2 annosta
2 broilerin rintafileetä
½ tl suolaa
marinadi
½ limetti
1 sitruunaruoho
½ dl makeaa chilikastiketta
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta

1. Ripottele suola rintafileisiin. Kuumenna grilli tai pannu ja kypsennä fileitä 3–5 minuuttia puoleltaan.
2. Raasta limetin ohut vihreä kuori hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Hienonna sitruunaruoho ja sekoita se limetin kuoren ja mehun kanssa chilikastikkeeseen. Lisää kalakastike.
3. Leikkaa rintafileet parin sentin kuutioiksi ja nosta kuutiot marinadiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
4. Pujota marinoituneet broileri­palat tikkuihin.

Kaalisalaatti

Valmistusmisaika 10 min

2 annosta
300 g kaalia
½ porkkanaa
4 rkl korianteria
kastike
1 limetti (mehu + kuori)
½ chili
½ valkosipuli
1 rkl kalakastiketta
½ rkl tomusokeria
lisäksi suolapähkinöitä

1. Leikkaa kaali ja porkkana ohuiksi suikaleiksi. Hienonna korianteri joukkoon.
2. Raasta limetin kuori ja purista hedelmästä mehu. Hienonna chili
ja valkosipuli.
3. Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita ne kaaliraasteeseen. Rouhi salaatin pinnalle suolapähkinöitä.

Mansikka-perunasalaatti

Valmistumisaika 25 min

Mansikat tekevät perunasalaatista kesäisen.

1 annos
2 perunaa
¼ punasipuli
5 mansikkaa
50 g fetajuustoa
1 rkl kapriksia
kastike
1 rkl öljyä
1 tl viinietikkaa
½ tl sinappia
suolaa ja pippuria

1. Laita perunat kiehumaan. Kuori ja hienonna sipuli, lohko mansikat ja pilko juusto.
2. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
3. Leikkaa vielä lämpimät perunat kuutioiksi. Kaada kastike perunakuutioiden joukkoon ja sekoita. Lisää sipuli, mansikat, juusto ja kaprikset.
Vinkki. Voit tehdä salaatin valmiiksi muutoin jo edellisenä päivänä, mutta lisää mansikat vasta juuri ennen ruokailua. Salaatti maustuu yön yli entistä herkullisemmaksi.

Japanilaiset riisipallot

Valmistumisaika 35 min

Riisipallot ovat yleisintä evästä Japanissa. Niitä myydään jokaisella kioskilla kuin dallaspullia meillä. Pallot on pyöritelty muun muassa merileväjauheessa ja kuivatuissa kanttarelleissa. Munakenno on kätevä pakkaus riisipalloille.

1 annos (6–7 palloa)
1 ½ puuroriisiä
2 dl vettä
mausteliemi
1 rkl riisiviinietikkaa
½ tl sokeria
¼ tl suolaa
täyte
50 g savukalaa
2 rkl raejuustoa
2 tl ruohosipulia
pinnalle mausteeksi kuivattuja
sieniä, merileväjauhetta, seesamin- tai unikonsiemeniä, wasabi-sesam- maustetta

1. Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi ei ole enää sameaa. Keitä riisiä hiljaa poreilevassa vedessä noin 15 minuuttia.
2. Tee täyte hienontamalla savukala raejuuston joukkoon. Silppua ruoho­sipuli mausteeksi.
3. Yhdistä etikka, sokeri sekä suola ja sekoita seos kuumaan riisiin. Kun riisi on jäähtynyt siedettäväksi, aloita pallojen muotoilu. Kostuta kädet kylmällä vedellä, jotta riisi ei takerru liiaksi käsiisi. Ota riisiä kouraasi ja muotoile se palloksi puristelemalla. Paina palloon sormella kolo ja pane siihen täytettä. Ota riisiä
lisää ja peitä täyte pallon sisään. Tee palloista noin kananmunan kokoisia.
4. Pyöritä pallot halutessasi kuivatuista sienistä jauhetussa jauheessa tai muussa makua antavassa aineessa.
5. Pakkaa riisipallot evääksi munakennoon. Ruokailuvaiheessa voit halutessasi kastaa pallot soijakastikkeeseen.
Vinkki. Jos et ehdi näpertää täytettä riisipallojen sisään, pakkaa se erilliseen rasiaan.
Vinkki. Jos käytät riisin vasta myöhemmin, peitä se kostealla pyyhkeellä ja säilytä huoneenlämmössä (korkeintaan yhden vuorokauden).

Teriyaki-lohi

Teriyakilohi maistuu kylmänä, ja soijakastike maustaa munakkaan. Aterian osat on pakattu silikonisiin muffinivuokiin.

1 annos
150 g lohifilee
1 ½ dl teriyakikastiketta
3 rkl vettä
2 rkl sokeria
1–2 tl wasabia
1. Leikkaa kala parin sentin nahattomiksi viipaleiksi.
2. Mittaa pieneen kattilaan teriyakikastike, vesi ja sokeri. Keitä kastiketta kymmenen minuuttia, eli kunnes se sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää wasabi.
3. Pane kalapalat kuumaan liemeen. Kääntele paloja varovasti ja anna niiden jäähtyä liemessä.

Munakas

1 annos
2 munaa
½ rkl soijakastiketta

1. Vatkaa soijakastike munien joukkoon ja paista seos miedolla lämmöllä kypsäksi. Kääri munakas rullalle ja leikkaa siitä parin sentin viipaleita.

Bento

Laatikkoon pakattu yhden hengen ateria, joka syödään suoraan rasiasta yleensä huoneenlämpöisenä.
Ateriassa on ainakin kolme osaa: pääruoka, lisuke ja salaatti. Usein osia on enemmän.
Monipuolisen valikoiman ansiosta ateria on ravitseva.
Ruuat maustetaan tavallista voimakkaammin, sillä haaleana ruuan maku on laimeampi kuin kuumana.
Bentoja myydään myös valmisruokina.
Bentolaatikko on usein kaksikerroksinen. Toinen kerros on varattu riisille.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.