Broileri on loistopari niin juustoille, hedelmille kuin itämaisille mauillekin.
Broileri on loistopari niin juustoille, hedelmille kuin itämaisille mauillekin.

Nappaa kaupan tiskiltä valmis grilli­broileri, ja sinulla on ­oikotie arjen aterioihin. Nämä viisi maistuvaa ruokaa nostat pöytään alle ­puolessa tunnissa.

Viinirypäleet, päärynä ja meloni raikastavat paahdettuja lohkoperunoita.

Hedelmäinen sinihomejuusto-broilerisalaatti

2–3 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

3 isoa kiinteää perunaa
1 ½ rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria
1 ½ dl pieniä, kivettömiä t­ummia viinirypäleitä
¼ pienestä cantaloupe­melonista
1 iso päärynä
100 g sinihomejuustoa
6–8 kivetöntä, pehmeää ­taatelia
2–3 dl valmista salaattisekoitusta (esim. vuonankaali-rucola)
2–3 rkl valmista suolattua ja paahdettua pähkinäseosta
3 dl kuutioitua broileria
Kastike
½ dl ruokaöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl dijonsinappia
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
suolaa ja mustapippuria

1. Pese perunat huolellisesti ja lohko ne kulhoon noin 6 osaan. Lisää sekaan öljy ja mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Kääntele niin, että öljy leviää perunoihin.

2. Kumoa perunalohkot leivin­paperille uunipellille ja paista 200 asteessa pehmeän rapeiksi (noin 15–20 minuuttia).

3. Valmistele perunoiden kyp­syessä salaatin muut ainekset. Pese ja puolita viinirypäleet, poista melonista siemenet, kuori ja pilko meloni ja päärynä. ­Murenna sinihomejuusto pieniksi paloiksi. Halkaise taatelit ja huuhdo ja kuivaa salaatti.  Rouhi pähkinät.

4. Yhdistä keskenään kaikki ­salaatinkastikkeen ainekset.

5. Kun perunat ovat valmiit, ­kokoa kaikki ainekset salaatiksi tarjoiluastiaan. ­Viimeistele rouhituilla pähkinöillä.

Valmiista ­pizzapohjasta syntyy uunissa pikacalzone. Mehevä mozzarella peittelee broilerin pizzataskun sisään.

Pinaatti-broilericalzone

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 10 minuuttia

2–4 pientä valmista ­pakastepizzapohjaa
1 kypsä broilerin rinta­filee
½ pienestä sipulista
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
3–4 dl babypinaatinlehtiä
100 g mozzarellaa
3–4 rkl valmista vihreää pestoa
1  mozzarellapala (125 g)

1. Ota pizzapohjat sulamaan. Paloittele broilerinfilee. Kuori ja silppua sipuli ja valko­sipulinkynnet. Kuullota silppuja pannulla tilkassa ­öljyä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Huuhtele pinaatti ja ­lisää lehdet pannulle. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos on painunut kokoon.

2. Puristele mozzarellapala kuivaksi ja revi pieniksi ­paloiksi. Kumoa sipuli-­pinaattiseos kulhoon ja lisää sekaan broilerinpalat, mozzarellanpalat, pesto ja  juustoraaste.

3. Levitä sulaneet pizza­pohjat työ­laudalle ja jaa broileriseos tasaisesti  toiselle puolelle pohjaa.

4. Käännä tyhjä pohjanpuolikas täytteen päälle ja paina se tiukasti alas. Voit asettaa päälle jonkin metallisen painon.

5. Paista uunissa keskitasolla 225 asteessa 10 minuuttia, kunnes täyte on kuumaa ja pinta on saanut väriä.

6. Tarjoa heti raikkaan hedelmäisen salaatin kanssa.

Mukavan tuliseen kookoskeittoon ­sopivat valmiin ­broilerin koipilihat.

Broileri-kookosramen

3–4 annosta
Valmistusaika:  20 minuuttia

4 isoa herkkusientä
1 punainen chili
1–2 vartta kevätsipulia
3–4 dl pilkottua grillibroilerin lihaa
1 dl pakastemaissia
5–6 dl vettä
1 kanaliemifondikuutio
1 pkt (90 g) munanuudelia
1–2 rkl soijakastiketta
1 limetin mehu
400 g kookosmaitoa
(1 tl chilikastiketta)
½ dl sinimailasen ituja ­koristeluun

1. Viipaloi herkkusienet. Poista­ ­chilin sisältä siemenet. Silppua chili ja kevätsipulin varret.

2. Pane kattilaan herkkusienisiivut, chilisilppu, pilkottu broileri, maissi, vesi ja kanaliemikuutio.

3. Kiehauta ja anna poreilla parin minuutin ajan. Lisää nuudelit, soija ja limetinmehu. Kiehauta niin, että nuudelit juuri ja juuri pehmenevät. Lisää kookosmaito sekä tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi silputtu ­kevätsipuli.

4. Maista ja mausta halutessasi vielä chilikastikkeella. Annostele tarjolle ja viimeistele annokset ­sinimailasen iduilla.

Lämpimiin puolitettuihin pitataskuihin valmistuu ruokaisa täyte jogurtista, broilerista, tillistä ja kurkusta.

Broileri-tsatsikipita

2 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 pitaleipää
2 dl pilkottua grillibroileria
muutama rapea salaatinlehti
suolaa ja rouhittua musta­pippuria
Tsatsiki
2 dl maustamatonta paksua ­jogurttia
¼ pienestä kurkusta
1 tl suolaa
2 pientä valkosipulinkynttä
3 rkl tuoretta silputtua tilliä
2–3 rkl hyvää oliiviöljyä

1. Tee ensin tsatsikikastike. Kumoa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun siivilään ja anna valua kulhossa sen ajan, kun valmistelet muut ainekset.

2. Raasta kurkku karkealla terällä tiheään siivilään. Sirottele suola raasteen päälle ja itketä sitä noin 10 minuuttia eli odota, että neste irtoaa. Lopuksi painele raastetta niin, että kaikki neste valuu pois.

3. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

4. Yhdistä kaikki tsatsikin ainekset.

5. Halkaise ja puolita pitat ja lämmitä ne esimerkiksi mikrossa. Täytä pitaleivät tsatsikilla, broilerin­paloilla ja salaatilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Kanaviillokin haastaja syntyy kukkakaalicurryn lihaisasta muunnoksesta.

Vartissa valmis kukkakaali-broilericurry

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

noin 350 g grillibroileria, esim. koipipaloja
1 pieni keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 pieni kukkakaali
2 ½ rkl mietoa currytahnaa
2 d vettä
1 kanaliemifondikuutio
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
2 dl paksua maustamatonta jogurttia (kreikkalaista tai turkkilaista)
suolaa ja rouhittua mustapippuria
pieni nippu tuoretta ­korianteria

1. Pilko broilerinpalat pieniksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota silput pannulla öljyssä.

2. Siisti kukkakaali ja pilko se ohuiksi suikaleiksi. Lisää suikaleet pannulle. Paista muutama minuutti ja lisää currytahna. Paista vielä minuutin ajan.

3. Lisää vesi ja kanaliemifondi, kerma ja pilkotut broilerinpalat. Kiehauta ja anna poreilla hiljalleen pari minuuttia.

4. Silppua korianteri. Lisää pannulle jogurtti ja mausta curry suolalla ja pippurirouheella. ­Koristele lopuksi korianterilla. Nauti salaatin ja rapean leivän tai höyrytetyn riisin kanssa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.