Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Meneekö sormi suuhun ruokaöljysuossa? Lue alta pieni opas ruuanlaitossa käytettävistä öljyistä.

Rypsiöljy sopii kaikkeen ruuanlaittoon, myös paistamiseen. Normaalisti rypsiöljy on melko mautonta, mutta maukkaampi kylmäpuristettu versio sopii jopa salaatteihin.

Oliiviöljy sopii rypsiöljyn tavoin kaikenlaiseen ruuanlaittoon, mutta sen laadukkainta extra virgin -versiota, eli ekstraneitsytöljyä, ei suositella paistamiseen korkeilla lämpötiloilla. Oliiviöljyt luokitellaan laadun perusteella. Hienoimmat sopivat ruokiin, joissa öljyn maku pääsee esille, esimerkiksi salaatteihin ja pestoihin, normaalitasoiset taas yleisesti ruuanlaittoon. Oliiviöljy ei sovi friteeraukseen.

Kookosöljy ei sovi paistamiseen, mutta maistuu muuten ruuassa hyvältä – jos siis pitää kookoksen mausta. Kookosöljy sopii parhaiten leivontaan. Sitä käytetään myös kotikosmetiikassa, kuten myös avokadoöljyä ja oliiviöljyä.

Avokadoöljyllä voi paistaa, mutta se maistuu kookosöljyn tavoin vahvasti pääraaka-aineelleen, avokadon hedelmälihalle. Avokadoöljykin käy kauneudenhoitoon.

Camelinaöljy on ravintorikas yleisöljy, mutta kallis sellainen. Se on puristettu ruistankion siemenistä.

Seesamiöljy ei kestä kovin hyvin kuumennusta, mutta antaa ruuan makuun aasialaisia vivahteita. Seesamiöljyä, erityisesti paahdetuista seesaminsiemenistä valmistettua, käytetään usein aasialaisessa keittiössä. Seesamiöljyn tavoin myös maistuva maapähkinäöljy on käytetty ruuanlaittoöljy Aasiassa.

Auringonkukkaöljy on rypsiöljyn kaltainen yleisöljy, joka sopii kaikkeen ruuanlaittoon.

Kurpitsansiemenöljyä ei kannata kuumentaa, vaan käyttää sellaisenaan vaikkapa salaatin maustamiseen.

Maalasjärjellä pärjää pitkälle: jos et tykkää avokadon mausta, älä käytä sen hedelmälihasta tehtyä öljyä ruuanlaitossa. Jos taas käytät pitkän pennin öljyostoksilla, älä tuhlaa sitä paistamiseen.

– Minulla on kahden pullon taktiikka: rypsiöljyä paistamiseen ja leivontaan, herkutteluun laadukasta oliiviöljyä. Kahdella pärjää pitkälle, Me Naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund vinkkaa.

Huojentavaa!

Lue lisää öljyistä ET-lehden sivuilta. Helsingin Sanomien sivuilta löydät lisää tietoa kasviöljyjen terveellisyydestä.

Lue myös:

Nyt purskutellaan öljyllä!

Miksi öljystä tuli hiustenhoidon superhitti?

Näin käytät hiusöljyä – ammattilaisen neuvot

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.