Moni pullo päältä kaunis, ja myös sisältä hyvää. Asiantuntijat poimivat kymmenen hyvää viiniä, joissa on myös komea etiketti.

Viiniasiantuntija Tuomas Tanttu ja Glorian Ruoka & Viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulin poimivat komeat ja hyvät viinit moneen tilanteeseen.

Pöllötrendin aallonharjalla

Kansainväliset trendikatsaukset povaavat nousua laadukkaille eurooppalaisille ”lähiviineille”, joiden hinta ei huido pilvissä. Portugalilainen Tyto Alba, 14,53 €, on runsas ja mehukas, mukavan mausteinen pihviviini.

Makea ja liukas

Viinikriitikot eivät ehkä lankea polvilleen kalifornialaisen Bear Flagin, 9,99 €, edessä. Mutta makeiden, pehmeiden seurusteluviinien ystävät kiittävät.

Rock’n’roll man

120 miljoonaa dollaria. Sen verran rocktähdeltä näyttävä Charles Smith sai myytyään katu-uskottavan viinibrändinsä. Pirullisen mehukas The Velvet Devil Merlot, 14,98 €, on kiedottu pehmeisiin tanniineihin ja sopii kaikille aterioille.

Vinkuva possu

Lastenlorusta nimensä saanut Squealing Pig Sauvignon Blanc, 12,99 €, on pakattu muovipulloon. Eloisa, raikkaan hapokas ja herukkainen valkkari kalalle, katkaravuille ja vuohenjuustosalaateille.

Ultraluomua

Itävaltalainen Beck Ink 2015, 16,50 €, on nuoren viinintekijän Judith Beckin ultraluomu alkuviini. Jos pidät raikkaan hapokkaista punaviineistä, kuten pinot noiresta, kokeile tätä. Viilennä ja tarjoa possun tai lohen kanssa.

Nostalgiaa

James Dean -etiketillä varustettu aussiviini Sixty Clicks, 9,95 €, on mukava ja mutkaton glu-glu-viini. Punkussa on paljon tummia marjoja ja ripaus kahvia.

Ompeluviini

Jos harrastat ompelemista, ilahdut taatusti pepitaruutuisesta La Sastrería Garnachasta, 6,99 €. Kirsikkainen viini ei ole elämää suurempi, mutta hintakaan ei ole paha.

Kanan kanssa

Ranskalainen La Vieille Ferme Blanc, 9,95 €, on pätevä valkoviini kanacaesarin ja kanapastan seuraan. Hedelmäisessä, pirteässä maussa on kypsää sitruksisuutta ja omenaisuutta.

Jätkäpunkku

Biodynaaminen Matsu El Picaro, 9,99 €, on osa sarjaa, jossa etiketin mies kertoo viinin iästä. El picaro tarkoittaa häpeämätöntä ja konnaa. Kypsä, makean hilloinen ja tanniininen punkku sopii vaikka salamipizzalle.

Bää!

Enää ei tarvitse arvailla ranskalaisviinien etiketistä, mille ruualle ne sopivat. Herukkainen ja pippurinen Le Grand Noir Cabernet Syrah 2014, 9,99 €, istuu lampaan ja liharuuan oheen.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.