Vapun herkullisimmat donitsit kastetaan ihaniin kuorrutteisiin. Kuva: Pia Inberg
Vapun herkullisimmat donitsit kastetaan ihaniin kuorrutteisiin. Kuva: Pia Inberg

Suussa sulavat banaani-suklaahippudonitsit ja sitruuna-vaniljadonitsit dipataan ihaniin kuorrutteisiin. Slurp!

Banaani-suklaahippudonitsit

15 donitsia. Valmistusaika 35 min + 45 min kohotus.

Tarvitset:

50 g voita

2 banaania

50 g suklaata

2 ½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

½ dl sokeria

½ tl suolaa

1 tl muskottipähkinää tai kanelia

7–8 dl jauhoja

1. Sulata voi. Muussaa banaanit haarukalla. Rouhi suklaa veitsellä pieniksi paloiksi. Lämmitä maito kulhossa ja murenna sekaan hiiva. Sekoita joukkoon muna, sokeri, suola, muskotti ja banaanisose. Sekoita hyvin mukaan jauhot. Lopuksi lisää voi ja suklaarouhe. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Peitä liinalla ja anna kohota vähintään 30 minuuttia.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Kauli noin sentin paksuiseksi. Leikkaa juomalasilla taikinasta ympyröitä. Tee donitseihin reiät pienellä snapsilasilla. Voit kaulita yli jäävän taikinan uudeksi levyksi ja leikata lisää donitseja. Anna kohota 15 minuuttia. Kypsennä joko uppopaistamalla tai uunissa 200 asteessa. Jos käytät uunia, voitele rinkulat keltuaisella ja paista 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

3. Kuorruta jäähtyneet donitsit kastamalla ne puolittain kuorrutteeseen. Kuorrutteiden reseptit löytyvät alta. Koristele!

Sitruuna-vaniljadonitsit

12 donitsia. Valmistusaika 15 min + 30 min tekeytyminen jääkaapissa + 20 min paisto.

Tarvitset:

50 g voita

1 ½ dl sokeria

1 muna

1 vaniljatanko

½ sitruunan kuori

6 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 ½ dl piimää

paistamiseen:

1 ½–2 l paistoöljyä

1. Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita sokeri ja voi vatkaimella. Lisää muna ja vatkaa seos kuohkeaksi. Puolita vaniljatanko ja rapsuta siemenet mukaan. Raasta joukkoon sitruunankuori.

2. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos ja piimä vuorotellen voi-sokeri-munaseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina kelmun päälle ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.

3. Jauhota alusta. Kääri taikina ulos kelmusta ja kauli reilun sentin paksuiseksi. Leikkaa siitä juomalasilla ympyröitä ja tee jokaiseen reikä pienemmällä lasilla. Voit kaulita yli jäävän taikinan uudeksi levyksi ja leikata lisää donitseja.

4. Kypsennä donitsit uppopaistamalla niitä öljyssä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Käännä donitsi kerran ympäri paiston puolivälissä. Nosta valmis donitsi talouspaperille jäähtymään.

5. Kuorruta jäähtynyt donitsi pastellikuorrutteella.

Näin uppopaistat donitsit

1. Kuumenna öljy kattilassa ja vuoraa iso lautanen talouspaperilla. Jos keittiöstäsi löytyy paistolämpömittari, voit sujauttaa sen kattilaan.

2. Hyvä lämpötila uppopaistoon on 170 astetta. Lämpömittarin puuttuessa voit testata öljyn lämmön laittamalla sinne pienen palan taikinaa. Jos taikina alkaa ruskistua, on öljy valmis. Huomaat öljyn ylikuumentuvan, jos donitsien pinta ruskistuu liikaa. Pienennä lämpötilaa tai siirrä kattila hetkeksi pois levyltä.

3. Paista donitseja öljyssä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Käännä donitsi paiston puolivälissä kerran ympäri. Nosta valmis donitsi talouspaperille jäähtymään.

4. Anna öljyn viilentyä paiston jälkeen. Sen voi käyttää uudestaan tai kaataa pulloon ja hävittää sekajätteenä.

Suklaakuorrute

Valmistusaika 10 min.

Tarvitset:

150 g suklaata (maito-, tumma-, tai valkosuklaaata)

1. Pilko suklaa paloiksi mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa 20 sekunnin pätkissä välissä sekoittaen.

Pastellikuorrute

Valmistusaika 10 min.

Tarvitset:

1 munanvalkuainen

2,5–3 dl tomusokeria

1 tl sitruunamehua

elintarvikeväriä

1. Erottele munasta valkuainen. Vispaa sitä vähän. Lisää tomusokeri, sitruunamehu ja elintarvikeväri. Paksuus on hyvä, kun kuorrute tarttuu donitsiin niin, ettei kerroksesta tule läpikuultava. Ohenna kuorrutetta lisäämällä sitruunamehua ja paksunna lisäämällä tomusokeria.

Lue myös:

Simatestissä ylivoimainen voittaja – tämä on parasta, mitä kaupasta saat

Näin syntyvät vappupikinikin parhaat eväät

Maailman helpoimmat vappudonitsit syntyvät valmistaikinasta

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.