Tällä kertaa kaprikset tuovat caesarsalaatille suolaisen maun anjoviksien sijaan. Kuvat: Tuomas Kolehmainen
Tällä kertaa kaprikset tuovat caesarsalaatille suolaisen maun anjoviksien sijaan. Kuvat: Tuomas Kolehmainen

Ceasarpiirakkaa, överipirtelöä, megaranskalaisia... Skumpat kylmään ja villasukat jalkaan, herkullisin uusivuosi vietetään tyttöporukalla syöden!

Mikä olisi ihanampaa kuin koota kaveriporukka juhliin notkuvan pöydän ääreen? Uutenavuotena kelpaa laittaa vähän överiksi: Pirtelön voi koristella sekä donitsilla että nonparelleilla. Ranskalaisillekaan ei riitä pelkkä ketsuppi, vaan niiden päälle kasataan kaikkea oliiveista minttutsatsikiin. Salaatti syödään piirakkana, ja sipulirenkaat ovat samalla mozzarellatikkuja.

Caesarpiirakka

8 annosta, valmistusaika 30 min + paisto 30 min

1 valmis ruispiirakkataikina (esimerkiksi Pirkka)

1 rkl öljyä

400 g broilerin filettä

1 romesco- tai

cosmopolitan-salaatti

100 g ilmakuivattua

kinkkua

Kastike

100 g parmesaania

3 rkl kapriksia

1 ½ dl majoneesia

1 tl karkeaa dijonin sinappia

1. Sulata taikina. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä vähän puolta senttiä ohuemmaksi. Pistele piirakkapohjaan haarukalla reikiä. Nosta pohja pellille ja peitä toisella leivinpaperilla. Laita paiston ajaksi painoksi joko kuivia herneitä foliokääreessä tai esimerkiksi pohjan kokoinen uunivuoka. Paista noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja vähän ruskistunut reunoista.

2. Sekoita kastike. Raasta parmesaani raastimen hienolla terällä. Hienonna kaprikset. Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa.

3. Kuumenna paistinpannulla öljy ja paista kanafileet keskilämmöllä kypsäksi. Anna jäähtyä ja siivuta.

4. Kokoa piirakka kypsälle pohjalle. Levitä kastike pohjan päälle. Revi salaatinlehdet kastikkeen päälle ja nostele päälle myös broilerinpalat. Kiepauta ilmakuivatut kinkut kierteelle ja asettele piirakan päälle.

Megaranskalaiset

4 annosta, valmistusaika 30 min

1 pss (500 g) pakaste­ranskalaisia

200 g kirsikkatomaatteja

1 chili

½ ruukku minttua

2 tl suolaa

1 dl kalamata-oliiveja

1 annos paahdettuja

kikherneitä

1 annos kesäkurpitsatsatsikia

2 dl rucolaa

1. Kuumenna uuni ja laita ranskalaiset paistumaan ohjeen mukaan.

2. Sillä välin pilko kirsikkatomaatit, siivuta chili ohuiksi renkaiksi ja nypi mintunlehdet irti varsista.

3. Suolaa ranskalaiset ja kumoa ne tarjoilulautaselle. Kokoa kaikki päällykset ranskalaisten päälle rennosti ja tarjoile heti.


Syntistä ja hyvää koko porukalle.


Kesäkurpitsatsatsiki

valmistusaika 15 min

½ kesäkurpitsa

1 tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

½ ruukkua minttua

500 g turkkilaista

jogurttia

½ tl mustapippuria

myllystä

1. Raasta kesäkurpitsa raastimen karkealla terällä. Nosta raaste siivilään ja siivilä kulhon päälle. Ripottele suola kesäkurpitsaraasteen päälle ja sekoita se raasteen joukkoon. Jätä raaste valumaan.

2. Kuori ja hienonna valko­sipulinkynsi. Irrottele mintunlehdet ruukusta. Hienonna lehdet.

3. Purista kesäkurpitsaraasteesta vielä loput nesteet. Sekoita yhteen jogurtti, valkosipulisilppu, mintunlehdet ja mustapippuri.

Paahdetut kikherneet

valmistusaika 10 min

1 prk kikherneitä

2 tl chilijauhetta

½ tl suolaa

1. Valuta kikherneet siivilässä ja huuhtele ne. Yritä valuttaa kaikki vesi pois.

2. Kuumenna paistinpannu täydellä teholla. Kumoa kikherneet kuivalle pannulle ja pyörittele niitä niin, että kaikki vesi haihtuu. Jatka kikherneiden paahtamista ja anna niiden ottaa vähän väriä. Lisää chili ja suola ja pyöräytä mausteet kikherneiden pintaan kiinni.

Överipirtelö

4 annosta, valmistusaika 20 min

200 g pakastevadelmia

1 prk vispikermaa

100 g valkosuklaata

pala tuoretta inkivääriä

(4 rkl raastettuna)

2 dl maitoa

1 l vaniljajäätelöä

Koristeluun

4 donitsia

karkkeja

nonparelleja

jäätelökastiketta

1. Sulata vadelmat mikrossa tai keittäen hellalla, jos ne ovat ulkomaisia. Jätä jäähtymään.

2. Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi.

3. Rouhi valkosuklaa pieneksi rouheeksi veitsellä. Kuori ja raasta inkivääri. Mittaa kulhoon maito ja lisää valkosuklaa ja inkivääri. Pilko jäätelö kuutioiksi ja nostele kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

4. Kokoa pirtelöt. Lusikoi ensin lasien pohjalle puolet vadelmista. Kaada sitten päälle pirtelömassasta suurin osa. Tee vielä toinen vadelmakerros ja kaada päälle loput pirtelöstä. Kokoa lopuksi päälle kasa kermavaahtoa ja paljon koristeita.


Överipirtelössä on nimensä mukaisesti kaikkea ihanasti liikaa.
Överipirtelössä on nimensä mukaisesti kaikkea ihanasti liikaa.

 


Pizza-babka

8 annosta, valmistusaika 1 t + paisto 40 min

Taikina

25 g tuorehiivaa

2½ dl vettä

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

2 tl juoksevaa hunajaa

6–8 dl vehnäjauhoja

Kastike

1 dl aurinkokuivattuja

tomaatteja

100 g tomaattipyrettä

½ ruukkua oreganoa

½ ruukkua basilikaa

1 rkl punaviinietikkaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

myllystä

Lisäksi

1 dl juustoraastetta


Pitsa saa uudenvuoden kunniaksi uuden muodon.
Pitsa saa uudenvuoden kunniaksi uuden muodon.

 

1. Valmista ensin taikina. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja hunaja. Vaivaa taikinaan jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta, mutta on edelleen pehmeää. Kohota 30 minuuttia liinan alla.

2. Tee sillä välin kastike. Kokoa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

3. Voitele leipävuoka. Jaa taikina kahtia. Kauli jauhotetulla alustalla osat suorakaiteen muotoisiksi, ohuiksi levyiksi. Levitä kastike nuolijan avulla koko levylle ja ripottele päälle juusto. Kääri levyt pitkältä sivulta rullaksi korvapuustin tapaan. Letitä pötköt löysästi ja nosta leipävuokaan. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.



Sipulirenkaat

4 annosta, valmistusaika 30 min

+ jäädytys 1 t

1 pkt (200 g) tuorejuustoa

2 pkt (a 125 g) mozzarellaa

½ ruukkua basilikaa

½ tl mustapippuria

myllystä

1 keskikokoinen sipuli

1 muna

1½ dl korppujauhoja

2 tl suolaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 dl rypsiöljyä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Tee täyte. Kumoa tuorejuusto kulhoon. Valuta mozzarelloista vesi ja revi ne pieneksi tuorejuuston joukkoon. Hienonna basilika ja lisää se sekä pippuri kulhoon. Sekoita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Leikkaa sipulista molemmat kannat pois ja kuori. Leikkaa noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Irrottele sipulien kerrokset toisistaan. Vuoraa laakea astia leivinpaperilla. Painele sipulirenkaiden sisään täyte ja nosta ne vuokaan. Laita täytetyt renkaat pakastimeen tunniksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Riko muna lautaselle ja riko sen rakenne haarukalla. Mittaa toiselle lautaselle korppujauhot. Sekoita niiden joukkoon suola. Leivitä sipulirenkaat: pyöräytä ne ensin molemmin puolin munassa ja sitten korppujauhoissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kuumenna öljy paistinpannussa tai kasarissa. Kypsennä muutama sipulirengas kerrallaan käyttäen apuna reikäkauhaa. Käännä puolivälissä, jotta sipulirenkaat ruskettuvat molemmin puolin.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.