Tätäkö se on pian suomalaisissa aamupalapöydissäkin? Kuva: Shutterstock
Tätäkö se on pian suomalaisissa aamupalapöydissäkin? Kuva: Shutterstock

Ruokatrendit periytyvät maailmalta meille, joten mikseipä marmeladivillityskin!

Vähän aikaa sitten pastakoneet menivät kuin kuumille kiville. Ruokaintoilijat olivat päättäneet valmistaa itse tuorepastansa. Kauppojen hyllyiltäkin alkoi löytää tuorepastapaketteja. Kuivapasta alkoi olla ihan passé.

Pastojen jälkeen iskettiin makkaratuotantoon. Jos ei tuoremakkaraansa tehnyt itse, ei ollut yhtään mitään! Makkaran valmistusta verrattiin elämykseen, ja lopputuotos oli tietenkin pantava oikeaan suoleen.

Ehkä suolaiset alkavat olla jo menneen talven lumia, ja ruokaharrastelijoiden keittiöihin laskeutuu pian uusi juttu: marmeladi! Isossa-Britanniassa näin on jo käynyt.

Marmeladihullut britit ovat alkaneet hamstrata pektiiniä, marmeladeissa käytettävää ainesosaa, ja sen myynti on kohonnut merkittävästi, 34 prosenttia, The Guardian kertoo. Lehden jutun mukaan marmeladireseptejä on laitettu nettiin 282 prosenttia enemmän kuin normaalisti. Meillä Suomessa marmeladi on perinteisesti hyydytetty liivatteen avulla.

Karhuherran syytä

Okei, marmeladi ei ehkä ole perisuomalainen juttu, mutta oliko nyhtöpossukaan? Perimme pulled pork -villityksen Yhdysvalloista. Viime vuonna sitä löytyi lähes jokaisesta ravintolasta, ja suurin osa kotikokeista oli kokeillut sen valmistamista. Joten miksei myös marmeladia? Olemmehan me kovia säilömään ja valmistamaan hilloja. Marmeladikin käy vaikka lettujen, pannukakkujen, keksien ja paahtoleipien päälle.

Brittien marmeladihulluudesta käy syyttäminen yhtä pientä karhua, nimittäin Paddingtonia. Koko marmeladi-intoilu alkoi viime vuonna ensi-iltaan tulleesta Paddington-elokuvasta, joka oli supermenestys Isossa-Britanniassa. Ennen elokuvaa marmeladi oli menneen talven lumia, ja britit suosivat enemmän trendikkäämpiä levitteitä, kuten Nutella-suklaapähkinävoita.

Karhuilta voi oppia muutakin kuin rakkauden marmeladiin. Lue lisää: Kuuntelepa, kun nallella on asiaa

Marmeladireseptejä:

Kirpeä mustaherukkamarmeladi suomalaiseen makuun

Jotain ihan muuta, eli pekonimarmeladi

Klassinen hedelmämarmeladi

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.