Okei, nyt se on saatu puoliksi. Mitäs sitten? Lusikoidako vai kuoriako sormin? Kuva: Shutterstock.
Okei, nyt se on saatu puoliksi. Mitäs sitten? Lusikoidako vai kuoriako sormin? Kuva: Shutterstock.

Tämänkin ruoka-aineen olet käsitellyt väärin: nimittäin avokadon. Näin ainakin väittää amerikkalainen tiedeyhteisö. Avokadopastan äiti Hanna Gullichsen kommentoi tapaa: ”Näyttää, että avokado pääsisi hengestään.”

On tämäkin. Juuri kun suomalaiset ovat oppineet kuorimaan avokadon poistamalla hedelmälihan kuoresta lusikalla, sanotaan, että ei: se on väärä tapa.

Ai kuka sanoo? No amerikkalainen tiedeyhteisö American Chemical Society. Se opastaa uudella videollaan, että lusikoinnin sijaan avokado pitäisi kuoria sormin.

Ensin avokado halkaistaan, sitten poistetaan kivi, sitten halkaistaan kahtia ja vielä neljään osaan. Sitten kuori pitäisi riipiä irti sormin.

Miksei lusikalla? Miksi sormin? Siksi, että siten lähellä avokadon kuorta sijaitsevat karotenoidit siirtyisivät paremmin hedelmälihaan mukaan. Karotenoideilla on erityisen myönteinen vaikutus terveyteen: ne taistelevat syöpää ja sydänsairauksia vastaan.

Mutta kun se lusikka on niin kätevä! Sopivia kuutioita esimerkiksi salaattia varten saa todella siististi, kun ensin viipaloi avokadon kuoressaan ja sitten kaivaa sillä lusikalla.

Lusikkatapaa meille on opettanut esimerkiksi avokadopastan äiti Hanna Gullichsen. Ruokakirjailija ja bloggari testasi pyynnöstämme American Chemical Societyn tapaa:

– Laiskana ja kärsimättömänä kotikokkina en innostunut. Kypsä avokado tahmaa tassut ja leikkuulauta näyttää siltä, että siinä pääsi avokado hengestään, Gullichsen arvioi.

Kun kaapii lusikalla kunnolla kaiken hedelmälihan pois, ei kuoren pohjalle pitäisi silloinkaan mitään jäädä, hän huomauttaa.

Ja tässä tulee asiantuntijavinkki: Avokadon voi myös näppärästi syödä suoraan kuoresta. Purista päälle hiukan sitruunan- tai limetin mehua, ripaus suolaa ja lusikka käteen. Loistava välipala, eikä tule edes tiskiä.

– Itse aion pysyä hyväksi havaitussa tyylissä paloitella tai viipaloida avokado kuoressaan ja kovertaa se sitten lusikalla kulhoon. Jätän kuorimisen muille.

Lisätietoa American Chemical Societyn ohjeista saa uutissivusto i100:n kirjoituksesta täältä.

Lue myös

Lisävahvistusta avokadon terveellisyydelle – tiesitkö tätä hyötyä?

Naurettavan helppo niksi: näin estät avokadon tummumisen

Avokadon ja basilikan kohtaamisesta syntyy avokadopesto