Pillereitä joka lähtöön, pian myös hoikistumiseen. Kuva: Shutterstock
Pillereitä joka lähtöön, pian myös hoikistumiseen. Kuva: Shutterstock

Tulevaisuudessa Fexaramine-lääkettä käyttävät ehkä ihmisetkin.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden laihdutuslääkkeen, jonka toivotaan tepsivän maailman lihavimpana kansana tunnetun maan ylipaino-ongelmiin. Laihdutuslääke on nimeltään Fexaramine, ja se huijaa elimistön luulemaan, että vatsassa muhisi täyttävä ateria. Fexaramine esiteltiin vuoden alussa Nature Medicine -julkaisussa, jossa sitä kuvailtiin ”mielikuvitusateriaksi”.

Lääke aktivoi suolistosta ja muualta elimistöstä löytyviä FXR-reseptoreita, jotka vaikuttavat siihen, miten elimistö tuottaa sappihappoja, sulattaa ruokaa ja varastoi sokereita ja rasvoja.

Guardianin mukaan samanlaisia FXR-reseptoreihin vaikuttavia lääkkeitä on kehitetty aiemminkin, mutta Fexaramine eroaa niistä, koska se ei vaikuta verenkiertoon, vaan suolistoon. Verenkiertoon vaikuttavilla samankaltaisilla lääkkeillä on pelätty olevan huolestuttavimpia sivuvaikutuksia.

Tähän mennessä lääkettä on tutkittu hiirikokeilla. Niissä viisi viikkoa lääkettä saaneet hiirten kolesterolitasot laskivat, eivätkä ne lihonneet, vaan menettivät rasvaa. Tutkijat toivovat kehittävänsä ihmisille sopivan valmisteen seuraavan 2–3 vuoden aikana.

Lue myös:

Laihdutuslääkkeellä hoikaksi?

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa

Pallo vatsassa hääkuntoon – suomalaislääkäri tyrmää brittien pikalaihiksen