Värikästä, kaunista, maukasta! Täydellisiä "puuroporno"-annoksia. Kuva: Sanoma-arkisto
Värikästä, kaunista, maukasta! Täydellisiä "puuroporno"-annoksia. Kuva: Sanoma-arkisto

Puuro on nyt niin supertrendikästä ruokaa, että sen tuunaamiseen käytetään hieman enemmän aikaa ja vaivaa.

Tuorepuuro. Munapuuro. Uunipuuro. Puurolautaset ovat nyt niin in, että niillä voi herkutella niin trendikahviloissa kuin huippuravintoloissa.

Pelkästään puuroa tarjoilevia baarejakin on ilmestynyt katukuvaan ja Instagramissa innokkaimmat jakavat kuviaan, jotka esittelevät puurolautasia kuin taidetta, joka koukuttaa katselamaan.

Sosiaalisessa mediassa ilmiö onkin saanut oman tunnuksensa ”oatporn” (suom. puuroporno), kertoo yhdysvaltalainen Brit + Co -sivusto. Sen mukaan ruokaintoilijoiden smoothiekulhot ovat vaihtuneet nyt puurokulhoiksi, joita koristellaan nyt muun muassa hedelmillä.

Maistuva puurokulho syntyy pienellä vaivalla ja vaihtoehtoja niin monia kuin makujakin. Kokosimme neljä helpottavaa vinkkiä, joiden avulla taiot someuskottavan puuroannoksen kotona.

Näin onnistut x 4

  1. Tee paras pohja
    Puuron pohjaksi sopivat melkein kaikki viljat ja siemenet; jotkut lisäävät pohjan joukkoon juureksia tai hedelmiä. Erittäin ravitsevan puuropohjan saa munakikalla –  oletko jo kuullut siitä?
    Kananmunan ja puuron yhdistäminen saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta lopputuloksena on täydellinen puuro. Se pitää nälkää pitkään, maistuu ihanan kermaiselta ja sopii hyvin kauniin puuroannoksen pohjaksi.
    Katso ohje helppoon munapuuroon tästä.
  2. Anna mielikuvituksesi laukata
    Puuron päälle voi laittaa melkein mitä tahansa. Siemeniä, pähkinöitä, marjoja. Jopa kaurapuuron kanssa sopivat eksoottiset hedelmät, jotka tuovat kivasti väriä. Brit + Co -sivusto käyttää reseptissään karambolaa ja moni Instagram-käyttäjä on innostunut kookoksesta sekä kuivatuista hedelmistä.
    Nyt on mistä valita: 10 puuroideaa!
  3. Valmista etukäteen
    Osa puurointoilijoista syö annoksensa kylmänä, varsinkin nyt kun ilmat alkavat lämmetä. Puuron voi valmistaa etukäteen jo vaikkapa edellisenä iltana. Silloin kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, millä annoksensa koristelee. Esimerkiksi jäiset marjat eivät näytä enää kivoilta seuraavana aamuna.
    Näin rakennat tuorepuuron makusi mukaan
  4. Valitse kaunis astia
    Vai riittääkö kärsivällisyytesi vain puuron tekemiseen? Jos et jaksa koristella puuroasi pikkutarkasti, käytä kaunista tarjoiluastiaa. Se, millaiselta lautaselta syöt puurosi, vaikuttaa paljon ruokailuhetkeen – ja myöhempään päivään.

     

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.