Minne laittaisit tämän purkin? Kuva: Shutterstock
Minne laittaisit tämän purkin? Kuva: Shutterstock

Jännässä vinkissä saattaa olla perää, vai onko sittenkään?

Kuuluvatko kananmunat jääkaappiin? Entä tomaatit?

Nämä ovat ikuisuuskysymyksiä. Molemmat ruuat säilyvät ihan hyvin sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa, mutta kumpaan ne oikeasti kuuluvat?

Esimerkiksi tomaatin maku saattaa muuttua kylmässä, mutta huoneenlämmössä ne saattavat mennä nopeammin pilalle. Tai jos leipoo usein ja tarvitsee siihen huoneenlämpöisiä kananmunia, kennoa voi ihan hyvin säilyttää huoneenlämmössä, vaikka jääkaapissa raa'at kananmunat todennäköisesti säilyvät pidempään.

My Recipes -sivustollakin käsitellään tiukassa istuvia ruuansäilytysmyyttejä. Artikkelissa muistutetaan, että vaikka kuumaa ruokaa ei saisi panna jääkaappiin, ruoka pitäisi kuitenkin jäähdyttää nopeasti, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään niissä jäähtymisen aikana. Kananmunista kerrotaan, että ainakin Yhdysvalloissa kananmunat pestään bakteerien poistamiseksi niiden pinnalta, jolloin niiden suojaava ja pilaantumista hidastava pinta tuhoutuu. Siksi amerikkalaismunat tulee säilyttää jääkaapissa, jotta ne säilyvät hyvinä.

Elintarvikkeiden säilytyksessä pitää ottaa huomioon myös rasvan härskiintyminen. Artikkelissa todetaan, että esimerkiksi pähkinöiden käyttöikä pitenee, kun ne säilyttää jääkaapissa. Sama koskee avattuja pähkinäöljyjä.

Täysjyväjauho on altis rasvan härskiintymiselle huoneenlämmössä.

Ainakin suomalaisittain erikoisin vinkki koskee täysjyvä- ja grahamjauhon säilyttämistä. Nimensäkin mukaisesti niiden valmistuksessa on käytetty koko jyvä – öljyineen ja ravintoaineineen. The Kitch -sivustolta poimitun vinkin mukaan täysjyväjauhokin on siis altis rasvan härskiintymiselle huoneenlämmössä, joten parempi säilytyspaikka saattaisi olla ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa tai pakastimessa. Muuten jauhojen käyttöikä on vain muutama kuukausi.

Täysjyväjauhoissa on vain muutamia prosentteja rasvaa, joten vinkin tarpeellisuus vähän epäilyttää. Lisäksi jauhot pitäisi muistaa ottaa lämpenemään ennen käyttöä, jotta esimerkiksi paistoajat pitävät paikkansa. Ainakin Suomessa täysjyväjauhojen parasta ennen -päiväykset ovat paljon muutamaa kuukautta pidempiä, eivätkä jauhot muuta hajuaan tai makuaan kovin helposti.

Kysely

Missä säilytät täysjyväjauhon?

Huoneenlämmössä.
Huoneenlämmössä.
92.6%
Kylmässä.
Kylmässä.
7.3%
Ääniä yhteensä: 41

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.