Tältä Skotlannin länsirannikolla Juran saarella valmistettu Jura-viski näyttää Ernie Buttonin linssin läpi.
Tältä Skotlannin länsirannikolla Juran saarella valmistettu Jura-viski näyttää Ernie Buttonin linssin läpi.

Bruichladdich
Bruichladdich

Laphroaig
Laphroaig

Aberlour A’bunadh
Aberlour A’bunadh

Glenfiddich
Glenfiddich

Macallan
Macallan

Aberlour
Aberlour

Yhdysvaltalainen taiteilija-tieteilijä Ernie Button hurahti skottiviskeihin ja kuvasi niitä ennennäkemättömällä tavalla.

Kahdeksan vuotta sitten yhdysvaltalainen valokuvausta harrastava puheterapeutti Ernie Button nosti pöydälle jääneen viskilasin käteensä ja oli aikeissa tiskata sen. Lasiin katsoessaan hän huomasi, että muutama juomatta jäänyt viskitippa oli kuivunut kauniiksi ohueksi kalvoksi lasin pohjalle. Tarkkasilmäisenä Ernie äkkäsi, että jos viskinjämät valaistaisiin värikkäästi, tuloksena saataisiin kuvia, jotka ovat kuin toisesta maailmasta. Yhdessä vaimonsa kanssa he alkoivat tutkia, millaisia teoksia skottiviskeillä syntyisi.

Viskitiedettä

Perinteisissä viskikuvissa kelmeä tai kultainen neste lepää lasissa jäiden seassa. Ernien kuvat ovat kaukana tästä. Niitä katsellessaan ei tiedä, tuijottaako toiseen ulottuvuuteen vai Marsiin.

Ja nyt kuvien avulla on tehty tiedettäkin.

Tieteestä kiinnostunut Ernie otti yhteyttä fyysikoihin, jotka selvittivät, miksi viski muodostaa kuivuessaan kuvioita ja miksi eri-ikäisistä viskeistä tulee erilaisia kuvioita. New York Timesin mukaan Ernien kuvien avulla tehty tutkimus esiteltiin juuri tiedetapahtumassa San Franciscossa.

Kuka muuten on vastuussa Ernien viskihulluudesta? Tietenkin hänen vaimonsa. Taiteilija-tieteilijä kertoo Me Naisille tutustuneensa skottiviskien maailmaan armaansa innostamana.

Kaikki jutun viskikuvat Ernie Buttonin Vanishing Spirits – The Dried Remains of Single Malt Scotch -kuvasarjasta. Loput kuvat voit katsoa taiteilijan nettisivulla.

Lue myös:

Kohujuoma viski villitsee nyt naisia

Paniikki: Bourbon loppuu