Vatsasi saattaa kiittää, jos vaihdat aamukahvisi luista keiteltyyn liemeen. Kuva: Shutterstock
Vatsasi saattaa kiittää, jos vaihdat aamukahvisi luista keiteltyyn liemeen. Kuva: Shutterstock

Terveystietoiset amerikkalaiset pilkkovat nyt lehtikaalin sijaan luita. Trendikkäimmät nappaavat terveysjuomansa take awayna matkalla töihin.

Asuin viime vuoden Kaliforniassa ja törmäsin siihen joka paikassa: ”Oletko kokeillut luulientä? Sillä saa vatsan terveeksi ja immuunipuolustuksen kuntoon.” Vannoutuneet viherpirtelöiden juojat keittelivät kotonaan kanan-, lampaan- ja naudanluista lientä, bone brothia, jota sitten joivat sellaisenaan tai sekoittivat eri ruokiin. Jäähtyessään hyytelöksi muuttuvaa bone brothia lusikoitiin jopa aamiaiseksi jogurtin ja myslin kera.

Ideana on, että kun luita keittää vuorokauden, pari ja lisää keitinveteen vielä tilkan etikkaa, luista irtoaa erityisesti suoliston, ihon ja hiusten hyvinvointia lisääviä ravintoaineita kuten kollageenia, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja aminohappoja.

– Tässähän on kyse samasta kuin aidossa, itse tehdyssä lihaliemessä, kommentoi elintarviketieteiden maisteri, ravitsemusasiantuntija Anu Kosonen.

– Oikea, itse tehty liemi sisältää paljon mineraaleja ja lihasten supistumiseen tarvittavaa kaliumia. Ihminen tarvitsee kollageenia moneen paikkaan, ja tämä on hyvä lähde sille. Suoliston korjaaminen kollageenin avulla on Suomessa vielä lastenkengissä, koska riittävää tutkimusnäyttöä ei katsota olevan. On kuitenkin viitteitä siitä, että vuotava suoli ja autoimmuunisairaudet saavat helpotusta kollageenilisästä, Kosonen sanoo.

Parempi kuin aamukahvi

En saanut Kalifornian-vuoden aikana hankituksi omaa haudutuskeitintä, mutta hankin lopulta lientä paikallisesta lihakaupasta: juureva maku ja hyytelömäinen koostumus vaativat vähän totuttelua, mutta kevyellä maustamisella siitä sai itse asiassa ihan maukkaan kuuman juoman. Vatsan hyvinvoinnin osalta kokeilu jäi kesken, kun muutimme Suomeen, jossa asiasta ei ollut kuultukaan. Mutta ehkäpä piankin?

Well + Good -sivusto kertoo, että New Yorkin East Villageen, trendikulmille, on avattu Brodo-nimisen kivijalkamyymälä, jonka omistaja on onnistunut tekemään luuliemestä samalla lailla haluttavan ja helpon tuotteen kuin noutokahvit tai terveyssmoothiet. Pieni, keskikokoinen vai iso liemi? Inkiväärillä vai chilillä maustettuna? Kukaan ei edes huomaa, ettei pahvikupissasi olekaan kahvia.

Jos joku keksii avata samanlaisen liikkeen Helsinkiin, ilmoittaudun heti asiakkaaksi. Sitä odotellessa ainoaksi vaihtoehdoksi jää hankkia se haudutuskeitin ja hyvänlaatuisia luita ja opiskella liemen keitto esimerkiksi täältä tai täältä.

– Liemeen suositellaan ruoholla ruokittujen eläinten luita, mutta Suomessa tällaisia ei ole saatavilla talviruokinnan aikana. Siksi suosittelisinkin luomukarjan luita, Anu Kosonen neuvoo.

Lue lisää:

Itsetehdyt tehojuomat

Kahvi on suorastaan terveysjuoma

Syö vatsa terveeksi: vinkit suoliston tasapainoon

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.