Me Naiset
|
Maija Koski
Vatsasi saattaa kiittää, jos vaihdat aamukahvisi luista keiteltyyn liemeen. Kuva: Shutterstock
Vatsasi saattaa kiittää, jos vaihdat aamukahvisi luista keiteltyyn liemeen. Kuva: Shutterstock

Terveystietoiset amerikkalaiset pilkkovat nyt lehtikaalin sijaan luita. Trendikkäimmät nappaavat terveysjuomansa take awayna matkalla töihin.

Asuin viime vuoden Kaliforniassa ja törmäsin siihen joka paikassa: ”Oletko kokeillut luulientä? Sillä saa vatsan terveeksi ja immuunipuolustuksen kuntoon.” Vannoutuneet viherpirtelöiden juojat keittelivät kotonaan kanan-, lampaan- ja naudanluista lientä, bone brothia, jota sitten joivat sellaisenaan tai sekoittivat eri ruokiin. Jäähtyessään hyytelöksi muuttuvaa bone brothia lusikoitiin jopa aamiaiseksi jogurtin ja myslin kera.

Ideana on, että kun luita keittää vuorokauden, pari ja lisää keitinveteen vielä tilkan etikkaa, luista irtoaa erityisesti suoliston, ihon ja hiusten hyvinvointia lisääviä ravintoaineita kuten kollageenia, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja aminohappoja.

– Tässähän on kyse samasta kuin aidossa, itse tehdyssä lihaliemessä, kommentoi elintarviketieteiden maisteri, ravitsemusasiantuntija Anu Kosonen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Oikea, itse tehty liemi sisältää paljon mineraaleja ja lihasten supistumiseen tarvittavaa kaliumia. Ihminen tarvitsee kollageenia moneen paikkaan, ja tämä on hyvä lähde sille. Suoliston korjaaminen kollageenin avulla on Suomessa vielä lastenkengissä, koska riittävää tutkimusnäyttöä ei katsota olevan. On kuitenkin viitteitä siitä, että vuotava suoli ja autoimmuunisairaudet saavat helpotusta kollageenilisästä, Kosonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parempi kuin aamukahvi

En saanut Kalifornian-vuoden aikana hankituksi omaa haudutuskeitintä, mutta hankin lopulta lientä paikallisesta lihakaupasta: juureva maku ja hyytelömäinen koostumus vaativat vähän totuttelua, mutta kevyellä maustamisella siitä sai itse asiassa ihan maukkaan kuuman juoman. Vatsan hyvinvoinnin osalta kokeilu jäi kesken, kun muutimme Suomeen, jossa asiasta ei ollut kuultukaan. Mutta ehkäpä piankin?

Well + Good -sivusto kertoo, että New Yorkin East Villageen, trendikulmille, on avattu Brodo-nimisen kivijalkamyymälä, jonka omistaja on onnistunut tekemään luuliemestä samalla lailla haluttavan ja helpon tuotteen kuin noutokahvit tai terveyssmoothiet. Pieni, keskikokoinen vai iso liemi? Inkiväärillä vai chilillä maustettuna? Kukaan ei edes huomaa, ettei pahvikupissasi olekaan kahvia.

Jos joku keksii avata samanlaisen liikkeen Helsinkiin, ilmoittaudun heti asiakkaaksi. Sitä odotellessa ainoaksi vaihtoehdoksi jää hankkia se haudutuskeitin ja hyvänlaatuisia luita ja opiskella liemen keitto esimerkiksi täältä tai täältä.

– Liemeen suositellaan ruoholla ruokittujen eläinten luita, mutta Suomessa tällaisia ei ole saatavilla talviruokinnan aikana. Siksi suosittelisinkin luomukarjan luita, Anu Kosonen neuvoo.

Lue lisää:

Itsetehdyt tehojuomat

Kahvi on suorastaan terveysjuoma

Syö vatsa terveeksi: vinkit suoliston tasapainoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla