Paras keino välttää viime hetken paniikki? Tehdä mahdollisimman paljon hyvissä ajoin. Kuva: Shutterstock
Paras keino välttää viime hetken paniikki? Tehdä mahdollisimman paljon hyvissä ajoin. Kuva: Shutterstock

Osta ja hoida nämä asiat nyt, niin aatonaattona sinun tarvitsee hakea kaupasta vain välttämättömät.

Pari hassua yötä jouluun! Älä silti huoli, kaikki järjestyy kyllä.

Ruokatoimittaja Riikka Väliahde listasi ruuat, jotka voit tehdä jo nyt. Tässä vielä niiden pohjalta rakennettu ostoslista, jonka kanssa voit mennä kauppaan ja hoitaa mahdollisimman suuren osan ruokaostoksista jo etukäteen! Hae herkästi pilaantuvat ruuat kuitenkin mahdollisimman myöhään, jotta ne ovat varmasti tuoreita joulupöydässä.

Jos aiot leipoa itse, se kannattaa tehdä jo nyt. Myös jälkiruokajäädykkeen voi tehdä valmiiksi ja nostaa pakastimesta tarjolle jouluaattona. Sillitkin säilyvät hyvin, joten ne voi tehdä ennakkoon.

Lisäksi jo hyvissä ajoin voi hankkia aineet joulupuuroon, joulutorttuihin ja laatikoihin. Laatikot voi tehdä itse hyvissä ajoin ja pakastaa, jos tietää aatonaaton olevan kiireinen. Porkkanat, perunat ja lantut kuitenkin säilyvät hyvin muutaman päivän, joten nekin voi ostaa etukäteen, vaikka aikoisikin hoitaa ruuanlaiton vasta h-hetken lähestyessä. Kukaan ei tietenkään kiellä ostamasta laatikoita valmiina kaupasta.

Muista myös tarkistaa kodin taloustarviketilanne. Onko talous- sekä leivinpaperia, tuorekelmua ja foliota riittävästi kokkailuihin? Entä kynttilöitä ja nätit lautasliinat kattaukseen? Myös juomat kahvista viineihin ja glögiin voit lisätä jo listalle ja kantaa kaupasta valmiiksi kotiin.

Kopioi lista puhelimesi muistiinpanosovellukseen, esimerkiksi Google Keepiin ja ruksi listasta pois ne tuotteet, jotka olet jo ostanut tai joita et tarvitse. Kaupassa sinun tarvitsee vain seurata puhelimessasi olevaa ostoslistaa!

Joulun suuri ostoslista

(Tarvitsemasi määrät riippuvat siitä, mitä ja kuinka monelle kokkaat. Ruuat on lueteltu yhden kerran, vaikka esimerkiksi kuohukermaa tarvitaankin useammassa ruokalajissa.)

VIHANNESOSASTOLTA:
Porkkanoita
Lanttuja
Jauhoisia perunoita
Tilliä
Punasipulia

SÄILYKE- JA KUIVA-AINEOSASTOILTA:
Korppujauhoja
Vehnäjauhoja
Ruisjauhoja
Vehnäleseitä
Olutmaltaita
Perunajauhoja
Puuroriisiä
Sokeria
Muscovadosokeria
Siirappia
Leivinjauhetta
Hasselpähkinöitä
Kuivattuja luumuja tai sekahedelmiä
Kuivattuja viikunoita
Kuorittuja manteleita (halutessasi myös mantelilastuja glögiin)
Suolaa
Mustapippuria
Valkopippuria
Inkivääriä
Muskottipähkinää
Kokonaisia neilikoita
Jauhettua kanelia tai kanelitanko
Chilirouhetta
Sinappia
Kahvia
Pikakahvijauhetta
Omenaviinietikkaa
Rypsiöljyä

MAITOHYLLYSTÄ:
Kuohukermaa
Maitoa
Piimää
Voita

PAKASTEOSASTOLTA:
Joulukinkku (jos ostat pakasteen)
Pakastevadelmia
Pakastemustikoita
Torttutaikinalevyjä

MUUTA:
Juomat
Glögijuomaa tai -tiivistettä
Kananmunia
Kevytsuolatut sillifileet
Paistonkestävää luumumarmeladia
Hiivaa
Pipareita, ellet sitten aio leipoa niitä vielä itse

Kun ostat listan ruuat, joulupöydässäsi ovat jo seuraavat ruuat. Ruokalajit ovat linkkejä resepteihin, joista voit laskea myös, kuinka paljon mitäkin ainesta tarvitset.

Joulupuuro ja luumu/-sekahedelmäkiisseli

Kuorrutettu joulukinkku

Glögisilli

Itse tehdyt porkkana-, peruna- ja lanttulaatikot

Viikunakakku

Saaristolaisleipä

Joulutortut

Piimä-marjajäädyke

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.