Marjukka Havumäen porkkana-bataattikeiton mausteet saavat ruokailijat huokailemaan ihastuksesta. Kaikki jutun kuvat: Sami Repo
Marjukka Havumäen porkkana-bataattikeiton mausteet saavat ruokailijat huokailemaan ihastuksesta. Kaikki jutun kuvat: Sami Repo
Ruokahifistelijä Jesse Kamras tarjosi lampaan­lapaa juures­sipsien ja rosmariinilumen kanssa.
Ruokahifistelijä Jesse Kamras tarjosi lampaan­lapaa juures­sipsien ja rosmariinilumen kanssa.
Maija Lehmus­virran marenki­piiraan täyte on itse kehitetty, ja siinä maistuu viski.
Maija Lehmus­virran marenki­piiraan täyte on itse kehitetty, ja siinä maistuu viski.
Piia Pasanen ei ole vielä löytänyt kahvilaa, jossa olisi yhtä hyvää sacherkakkua kuin hänen omansa.
Piia Pasanen ei ole vielä löytänyt kahvilaa, jossa olisi yhtä hyvää sacherkakkua kuin hänen omansa.

Kun kolme kokkaavaa uutisankkuria ja yksi ruokahifistelijä valmistavat bravuurinsa, syntyy tyrmäävän hyvä ateria. Nämä reseptit kannattaa repiä talteen.

Marjukka Havumäen porkkana-bataattikeitto

Marjukka Havumäen sosekeiton yllätys syntyy inkivääristä ja mintusta sekä päälle paistetun siemenseoksen potkusta.

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

500 g porkkanoita
1 (noin 200 g) pieni bataatti
2 rkl raastettua inkivääriä
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
250 g mascarponejuustoa
3–4 rkl hienonnettua minttua
ripaus suolaa ja sokeria

lisäksi:
2 tl rypsiöljyä
1 tl garam masala -maustesekoitusta
6 rkl salaattisiemensekoitusta

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja bataatti. Kuori ja raasta inkivääri.
2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kasvikset, inkivääri ja kasvisliemikuutiot. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes
kasvikset ovat kypsiä.
3. Kaada keitto tehosekoittimeen. Lisää mascarponejuusto ja minttu. Sekoita tasaiseksi. Mausta tarvittaessa suolalla ja
sokerilla. Kaada keitto kattilaan ja lämmitä tarvittaessa.
4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää mausteseos. Lisää siemensekoitus. Paista muutama minuutti.
5. Annostele keitto lautasille ja lisää pinnalle siemensekoitusta.

Karitsanlapaa, rosmariinilunta, ohrattoa ja juuressipsejä Jesse Kamrasin valmistamana

Jesse Kamrasin lammasannos noudattaa huippukokkien kaavaa: siinä kohtaavat pehmeä ja rapea, kylmä ja kuuma, makea ja suolainen.

Ahopellon karitsanlapa

4–6 annosta
Valmistusaika: 1 tunti 30 minuuttia
+ 4 tuntia paistamiseen

1 (1,5–2 kg) karitsanlapa
2 sipulia
oliivi- tai rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
1 iso porkkana
4 valkosipulinkynttä
2 tuoretta rosmariininoksaa
1 lasi valkoviiniä
5 dl kasvislientä

kastike:
karitsan haudutusliemi
(maissitärkkelystä tai
kastikesuurusta, Maizena)
75 g voita

1. Poista luut karitsanlavasta tai pyydä lihakauppiastasi tekemään
se puolestasi.
2. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä laakeassa kattilassa, lisää sipulit ja ripaus suolaa kattilaan. Ruskista sipuleita hetki ja alenna sitten lämpöä. Kuori ja raasta porkkana ja lisää se sipulin joukkoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja rosmariini ja lisää myös ne kattilaan. Jatka kypsentämistä, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja hyvin pehmeitä. Siirrä kattila pois liedeltä, poista ylimääräinen öljy seoksesta ja anna jäähtyä.
3. Levitä karitsanliha leikkuulaudalle ja levitä täyte leikatulle puolelle. Rullaa liha ja sido se siististi narulla.
4. Ruskista liha öljyssä isolla paistinpannulla kauttaaltaan. Nosta liha uunivuokaan ja lisää valkoviini sekä kasvisliemi. Peitä vuoka kannella. Kypsennä lihaa neljä tuntia 120 asteessa. Kun karitsa on mureaa, ota se pois uunista ja jäähdytä. Nosta liha leikkuulaudalle, irrota narut ja viipaloi liha. Tarvittaessa lämmitä liha­palat pannulla vielä ennen tarjoilua.
5. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Keitä lientä kasaan. Suurusta halutessasi. Vatkaa voi joukkoon ja tarkista maku.

Ohje on kirjasta: Lähellä: Heikki Ahopelto, Otava 2010.

Rosmariinilumi

8 annosta (lisukkeena)
Valmistusaika: 25 minuuttia
+ jäätymisaika 4 tuntia

1 dl tuoretta rosmariinia
5 dl vettä
3/4 dl sokeria.

1. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää joukkoon rosmariini. Nosta kattila levyltä ja anna rosmariinin uuttua kuumassa vedessä 20 minuuttia.
2. Siivilöi rosmariiniliemi. Pakasta neste ja raavi se haarukalla "lumeksi" tarjoiluvaiheessa.

Ohje on sovellus kirjasta: Luomo – vuosi Luomoa: Jouni Toivanen, Tuukka Koski, Paasilinna 2011.

Annoksen kasaaminen. Aseta pieni keko ohrattoa lautaselle. Pane sen päälle viipale karitsaa. Valuta ruoka­lusikalla kastiketta lihan päälle ja hieman sen ympärille. Koristele juuressipseillä. Juuri ennen tarjoilua raavi rosmariinilunta lautasen sivuille, joilla ei ole kuumia ainesosia. Lumi antaa jääkylmänä hileenä hauskan säväyksen lämpimälle pääruualle.

Ohraton ohje täällä. Ja juuressipsien täällä.

Maija Lehmusvirran pehmeä viskijäätelö-marenkitorttu

Vinkki! Jos tarjoat torttua lapsille, jätä heidän jäätelöstään viski pois ja liekitä vain aikuisten torttuviipaleet.

10 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
+ 2 tuntia paistamiseen ja jäätymiseen

pohja
5 valkuaista
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
4 tl maissitärkkelystä
(Maizena)
2 tl valkoviinietikkaa
voita tai margariinia vuoan voiteluun
mantelijauhetta vuoan
jauhottamiseen

täyte
2 l vaniljajäätelöä
(Valio tai vastaava ei
kovin makea)
2 dl viskiä (esimerkiksi Famous Grouse)

krokantti
125 g (2 dl)
mantelirouhetta
2 ½ dl sokeria

1. Aloita jäätelöstä. Ota jäätelö pehmenemään. Sekoita desi viskiä vähän pehmenneeseen jäätelöön, siirrä laakeaan astiaan ja takaisin pakastimeen ainakin pariksi tunniksi.
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä vatkaamista jatkaen ja vatkaa kiiltäväksi.
3. Lisää maissitärkkelys ja etikka, sekoita, mutta älä enää vatkaa.
4. Voitele ja jauhota iso irtopohjavuoka (halkaisija noin 30 cm) ja kaada seos siihen. Paista noin 60–75 minuuttia 150 asteessa. Torttu on valmis, kun se on saanut hiukan väriä pintaan ja sen pinta on kuiva mutta joustaa sormella painaessa. Anna tortun jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.
5. Tee krokantti. Paahda mantelirouhetta isolla pannulla pari minuuttia, lisää sokeri ja jatka paahtamista aineksia lastalla siirrellen. Sokerin on tarkoitus sulaa ja paahtua tasaisesti mantelirouheen joukkoon. Kaada seos kuumana leivinpaperilla päällystetyn leikkuulaudan päälle. Levitä seos noin sentin paksuiseksi levyksi. Anna seoksen jäähtyä ja kovettua. Rouhi kovettunut krokantti isolla veitsellä muruiksi.
6. Ota jäätelöstä jäätelö­kauhalla palloja ja asettele ne pohjan päälle. Kuumenna desilitra viskiä kattilassa, sytytä se palamaan ja kaada tortun päälle. Ripottele krokanttimuruset tortun päälle. Syö torttu heti!

Piia Pasasen sacherkakku

Maitosuklaavaahto tekee Piia Pasasen sacherkakusta mehevän.

10 annosta
Valmistusaika: 1 tunti
+ 1 tunti paistamiseen

pohja
korppujauhoja vuoan
jauhottamiseen
100 g voita tai margariinia
150 g taloussuklaata
5 valkuaista + ½ dl sokeria
5 keltuaista + 1 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

kostutus
1 ½ dl omenamehua
(2 rkl rommia tai konjakkia)

täyte
2 dl aprikoosimarmeladia
suklaavaahto
2 liivatelehteä
200 g maitosuklaata
2 dl kuohukermaa

kuorrutus
100 g voita tai margariinia
200 g tummaa suklaata

1. Voitele ja korppujauhota pyöreä, halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuoka.
2. Sulata voi kattilassa, nosta kattila pois levyltä ja paloittele suklaa voin sekaan ja sekoita. Anna seoksen jäähtyä, mutta ei jähmettyä.
3. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa vaahdoksi, lisää sokeri
vähän kerrallaan samalla vatkaten.
4. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisvaahtoon suklaaseos ja sitten kuivat aineet siivilöiden. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto taikinaan. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja nosta uuniin.
5. Paista kakkua 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 50–60 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla, jos sen pinta uhkaa tummua liiaksi.
6. Tee suklaavaahto kakun jäähtyessä. Pane liivatelehdet runsaaseen
kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Sulata maitosuklaa kattilassa hyvin miedolla lämmöllä. Anna suklaan jäähtyä hieman. Kuumenna mikrossa 1–2 ruokalusikallista vettä. Nosta liivatelehdet kylmästä vedestä ja sulata ne kiehuvan kuumaan veteen. Anna liivateseoksen jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita suklaa kermaan ja lisää seokseen lopuksi liivatteet. Anna vaahdon jähmettyä hetki viileässä.
7. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjat mehulla,
johon halutessasi voit lisätä rommia tai konjakkia. Levitä pohjien päälle ensin aprikoosimarmeladi, sitten suklaavaahto. Peitä kakku kelmulla ja anna sen maustua kylmässä vähintään pari tuntia tai vaikka
seuraavaan päivään.
8. Nosta kakku ritilän päälle. Sulata rasva ja paloittele sekaan suklaa.
Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista. Kaada jäähtynyt, mutta vielä juokseva seos kakun päälle. Anna kuorrutuksen jähmettyä täysin.
Tarjoa kakun kanssa pehmeää, sokerilla ja vaniljalla maustettua
kermavaahtoa.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.