Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde
Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde

Suomalainen elintarviketieteilijä kehitti uuden kasvisperäisen proteiiniyhdistelmän haastamaan jauhelihaa. – Siinä on kauraa, joka ei ole allergeeni, toisin kuin vaikka soija ja gluteeni, tohtori Reetta Kivelä kertoo.

Siinä se nyt edessä nököttää 400 gramman rasiassa, samanlaisessa, johon jauheliha pakataan. Se on ruskeaa, mutta ei jauhelihaa, itse asiassa ei lihaa lainkaan. 

Eikä sen puoleen soijaa, seitania tai quorniakaan. Ei selvästikään lupiinia, jota Hollannissa on intouduttu käyttämään elintarvikkeissa.

Se on Gold&Green-nimisestä proteiiniyhdistelmästä tehty ensimmäinen tuote, jota on alettu sanoa nyhtökauraksi.

– Siksi me sitä kutsumme! Siinä on vähän nyhtökanan rakenne ja sitä voi käyttää hyvin samalla lailla. Tämä on kypsää ja toimii vaikka hampurilaisissa, tacoissa ja salaateissa, sanoo proteiiniyhdistelmän keksijä Reetta Kivelä.

Hän on elintarviketieteiden tohtori, joka osallistuu idealla myös Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2015 -kilpailuun. Kivelä kisaa voitosta kahden muun finalistin kanssa, ja yleisön valitsema voittaja julkistetaan 16.12.

Nyhtökaura tulee virallisesti kauppoihin ensi syksynä, ja sinne sen tuo Kivelän ja tämän ystävän Maija Itkosen perustama yritys Gold&Green Foods. Luvassa on myös muita samasta proteiiniyhdistelmästä tehtyjä tuotteita. Pientä myyntikokeilua ja kuluttajatestejä on näin etukäteen jo tehty, tehdasta pystytellään parhaillaan.

Mistä idea uuteen kasvisproteiiniin syntyi?

– Maija kuunteli minun kaurahöpinöitäni kylliksi, ja saimme idean sitten idean kauran käyttämisestä pääruokana, Kivelä kertoo.

Proteiiniyhdistelmää maustetaan erimakuisiksi tuotteiksi vähän kuin peruskanasuikaleitakin, ja myyntiin tulossa muitakin yhdistelmästä tehtyjä tuotteita, esimerkiksi snäksejä. Nyhtökauraa säilytetään jääkaapissa, jossa se kestää pari kolme kuukautta, pakkasessakin kuukausia. Sitä voi paistaa pannulla, vaikkei se enää erillistä kypsennystä tarvitsekaan.

Mutta siis. Mistä proteiiniyhdistelmä on valmistettu? Kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä.

– Kaikissa tästä proteiiniyhdistelmästä tehdyissä tuotteissa on 30 prosenttia proteiinia ja kaikki aminohapot, joita ihminen tarvitsee, Kivelä selittää.

Proteiinia on hänen mukaansa enemmän kuin useimmissa soijatuotteissa, quornissa, kananmunassa, kanassa – tai siinä jauhelihassa.

Täydellinen proteiiniyhdistelmä, väittää keksijä. Sopii myös hurjiin ilmastonmuutosaikoihin.

– Valmistuksessa ei ole niitä ongelmia, joita löytyy lihan massatuotannossa. Kaura on hyvin ekologinen kasvi ja ravitsemuksellisesti korkealaatuinen. Ilmastonmuutoksen edetessä viljelyalueet siirtyvät tänne pohjoiseen, joten on tärkeää, että voimme käyttää juuri niitä kasveja, jotka tykkäävät meidän aurinkomme alla kasvaa.

”Nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle.”

Kaurahan tykkää. Hyvänlaatuista sellaista tuotetaan Kivelän mukaan Suomessa paljon, mutta vain alle 10 prosenttia siitä menee elintarvikekäyttöön, valtaosa siitä hiutaleiksi.

– Kaurasta ei ole kellään pahaa sanottavaa, se sopii vauvasta vaariin ja myös keliaakikoille. Kaura ei myöskään ole allergeeni, toisin kuin esimerkiksi soija ja gluteeni, Kivelä sanoo. 

– Halusimme nimenomaan kehittää helppoa arkiruokaa, nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle. Ettei tarvitsisi välttämättä lähteä nettiin etsimään tietoa, miten niitä linssejä liotettiinkaan. 

Selvä. Mutta kuinka paljon nyhtökaura tulee maksamaan? Kallista erikoistuotetta siitä ei haluta tehdä.

– Hinta on tietenkin strateginen kysymys, josta keskustellaan paljon. Se tulee olemaan laadukkaan jauhelihan luokkaa. Paketteja on myyty testikäyttöön alle neljällä eurolla.

Kivelä puhuu myös fleksitarismin puolesta, joka kasvattaa kasvissyönnin rinnalla suosiotaan. Siinä valitaan arjessa lautaselle kasviksia mutta esimerkiksi juhlapyhänä voi nauttia jotain hyvää lihaa.

Maku! Sekin kiinnostaa, ehdottomasti. Miten nyhtökauraa arvioi Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde?

– Mieto, mutta kaura tuli tunnistettavasti esiin. Kylmänä maistettaessa rakenne oli kovinkin lihaisa. Samoin paistettaessa. Tomaattikastikkeessa kiehuttuaan rakenne pehmeni ja muistutti vähän pehmennyttä leipää, Väliahde sanoo. 

– Paistinpannulla tuote ruskistui kauniisti ja muutamalla mausteella makukin oli oikein mukava. Sopii parhaiten tortillatäytteeseen taco-mausteella maustettuna, wokkeihin tai muihin mausteisiin ruokiin.

Kesän parhaat salaatit syntyvät, kun annat kasviksille, kesäpotuille ja kanalle kyytiä grillissä.

Grillattu caesar

4 annosta

valmistusaika 30 min

1 ps (170 g) katkarapuja

1 salaatti (Cosmopolitan)

4 leipäsiivua, grillatuna

100 g kirsikkatomaatteja

50 g parmesaaniraastetta

Kastike

1 dl majoneesia

2 tl dijon-sinappia

1 sitruuna

1 valkosipulinkynsi

4 anjovisfileetä

1 Kokoa kulhoon majoneesi, sinappi ja anjovisfileet. Lisää valkosipuli. Raasta sitruunan kuorta joukkoon. Soseuta.

2 Sulata katkaravut kylmän veden alla. Puristele vesi pois ja sekoita ravut kastikkeeseen.

3 Puolita salaatit pituussuunnassa ja grillaa ne kevyesti raidallisiksi.

4 Levitä salaattien päälle katkaravut ja kastike. Revi leivät krutongeiksi ja lisää tomaatit. Raasta päälle juustoa.

Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.
Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.

Caprin salaatti grillistä

4 annosta

valmistusaika 20 min

400 g erilaisia tomaatteja

400 g mozzarellaa

½ ruukkua basilikaa

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamico-viinietikkaa

2 rkl pinjansiemeniä

mustapippuria myllystä

1 Jos käytät isoja tomaatteja siivuta ne. Keskikokoiset tomaatit voi puolittaa ja kirsikkatomaatit jättää kokonaisiksi.

2 Kuumenna grilli. Grillaa tomaatteihin kauniit pinnat. Nostele ne tarjoiluastialle.

3 Revi tomaattien päälle mozzarella. Riivi basilikan lehtiä salaatin päälle. Pirskottele öljy ja balsamico hyvin koko salaatin päälle. Ripottele suola ja rouhi mustapippuri myllystä. Viimeistele pinjansiemenillä.

Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.
Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.

Grillattu pastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

350 g pastaa

1 ruukku minttua

1 sitruuna

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 kesäkurpitsa

150 g broccoliineja

2 punasipulia

200 g fetajuustoa

2 rkl siemensekoitusta

1 Laita pasta kiehumaan. Tee sillä välin marinadi. Hienonna minttu. Purista sitruunasta mehu. Mittaa joukkoon öljy, hunaja, suola ja mustapippuri. Valuta pasta ja sekoita marinadiin.

2 Kuumenna grilli. Siivuta kesäkurpitsa, puolita broccoliinit pituussuunnassa ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Grillaa vihanneksiin molemmin puolin kauniit raidat. Sekoita pastan ja marinadin joukkoon.

3 Murustele feta ja ripottele siemenet salaatin päälle.

Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!
Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!

Polttava perunasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

12 uutta perunaa

4 kevätsipulia

2 rkl valkoviinietiikkaa

3 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

200 pimientos de padron -grillipaprikoita

1 Pese perunat ja puolita isot. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi.

2 Perunoiden kiehuessa hienonna kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita niiden joukkoon etikka, öljy, suola ja pippuri.

3 Kuumenna grilli. Nostele grillipaprikat ja perunat grilliin. Grillaa perunat hyvin paahtuneiksi. Kääntele paprikoita grillissä kunnes ne rytistyvät kasaan. Leikkaa halutessasi paprikoista kannat pois.

4 Sekoita perunat ja paprikat kevätsipulien joukkoon.

Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.
Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.

Grillattu fenkoli-lohisalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 fenkolia

1 nippu retiiseja

½ sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

100 g viinisuolaheinää

150 g graavilohta

½ norilevy

Lisäksi

tillipestoa

1 Kuumenna grilli. Huuhdo ja puolita fenkolit ja retiisit.

2 Purista sitruunasta mehu salaattiastian pohjalle. Mittaa joukkoon öljy ja suola.

3 Grillaa retiiseihin ja fenkoleihin hyvät pinnat. Ne saavat jäädä napakoiksi sisältä. Sekoita grillatut vihannekset sekä viinisuolaheinä sitruunaöljyyn.

4 Levitä salaatin pinnalle graavilohisiivuja ja murusta noria rouskeeksi. Viimeistele tillipestolla.

Tillipesto

1½ dl

valmistusaika 10 min

1 ruukku tilliä

1 sitruuna

1 dl kuorittuja manteleita

1 dl öljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 Katkaise tilli ruukusta varsineen. Leikkaa karkeasti.

2 Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.
Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.

Teriyaki-kanasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 broilerinfileetä

3 rkl teriyaki-kastiketta

2 rkl siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijaa

½ kesäkaali

1 ruukku korianteria

100 g vuonankaalia

2 limeä

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 rkl seesaminsiemeniä.

1 Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja taputtele pinnat kuivaksi talouspaperilla.

2 Sekoita keskenään teriyaki-kastike, siirappi, seesamiöljy ja soija isossa kulhossa. Pyöräytä fileet marinadin joukkoon. Kuumenna grilli.

3 Siivuta kaali ohueksi nauhaksi. Riivi yrttiruukusta lehdet. Purista limeistä mehu kulhon pohjalle. Mittaa öljy ja suola mehun joukkoon. Sekoita kaalisuikaleet, vuonankaali ja korianteri joukkoon.

4 Nosta fileet grilliin. Sivele marinadia sudilla pintaan ja grillaa hyvät raidat molemmin puolin.

5 Jaa salaattipohja neljälle lautaselle. Siivuta broilerinfileet ja nosta salaattipedille. Viimeistele seesaminsiemenillä.

 

 

Pienpanimotrendi jatkuu aina vain intohimoisempana: Olutta pannaan nyt melkein joka kylässä, ja maut muuttuvat yhä hurjemmiksi.

1. Nimestään huolimatta Hanki sopii myös kesäjuomaksi, vaikkapa savulohen seuraksi. Lapin Hanki Spring Bock 4,98 e / 0,33 l
2. Hailuodon panimon oluet on pakattu isoihin pulloihin. Hailuodon Pilsneri Hailuotolainen Luomuolut 10,02 e / 0,75 l
3. Maukas pässi IPA opii hyvin grilliruoan seuraksi. Mustan Virran Pässi IPA 4,01 e / 0,33 l
4. Virolainen gose on täydellinen saunajuoma. Põhjala Meri Gose 4,47 e / 0,33 l
5. Greipillä maustaminen on monien panimoiden suosiossa tänä kesänä. Donut Island Ich Bin
Ein Berner Grape fruit Gose 3,99 e / 0,33 l
6.  Ihanan samea ja monivivahteinen 0,3 prosenttinen nautiskeluolut sopii myös ruokapöytään. Mikkeller Drinkin' the Sun 2,80 e / 0,33 l
7.  Talkkunaa ja mustikkaa yhdistävä Pöllöhillo on yksi Hiisi-panimon kekseliäistä tuotoksista. Hiisi Pöllöhillo Stout 3,89 e / 0,33 l
8.  Voimakkaasti inkiväärillä maustettu olut ratsastaa maustettujen oluiden aallonharjalla. Cool Head Ginger Sour 4,59 e / 0,33 l

Suomesta on kohta vaikea löytää kylää tai kaupunkia ilman panimoa. Oluttrendi on kasvanut niin isoksi, että panimoille on tilausta.

Pohjoista Suomea edustaa Lapin Panimo, joka on nimennyt oluensa Lapin tunnusmerkillisin nimin esimerkiksi Saanaksi, Kaamokseksi ja Keroksi.

Perämeren ylpeys on Hailuodon panimo. Oluet valmistetaan vanhassa makasiinissa saarella, johon kuljetaan lossilla.

Savonlinnalainen Mustan virran panimo on inspiroitunut Olavinlinnasta. Pulloissa seikkailevat Pyhä Olavi ja linnan pässi.

Happaman suolainen

Ehdoton trendiolut on gose, (äännetään gooze) alunperin leipzigilainen perinneolut, jota saa nyt lähes jokaisesta panimoravintolasta, usein jopa hanasta. Se on kevyesti hapan ja toisinaan jopa miedosti etikkainen. Erityisihanan oluesta tekee suolainen maku, jonka on usein vain vieno vihjaus.

Goset ovat prosenteiltaan kevyitä ja sen vuoksi raikkaita, ja sopivat esimerkiksi saunomiseen.

Monet goset on maustettu trendikkäästi marjoilla ja hedelmillä, mutta myös ilman kikkailuja valmistettuja goseja löytyy.

Hedelmiä ja marjoja

Hedelmäiset ja marjaisat juomat ovat tuttuja siiderin ystäville. Nyt villit yhdistelmät ovat levinneet myös oluisiin. Esimerkiksi suomalaisen Cool Head -panimon valikoimasta löytyy vadelmaa, inkivääriä, mangoa, chiliä, guavaa ja passion hedelmää yhdistettynä olueeseen.

Marjaoluet hehkuvat tummanpunaisina tai mustikkaisen liiloina. Sitruksisten oluiden maustamiseen käytetään usein hedelmän kuorta, jolloin juoman väri ei muutu.

Vähemmän prossia, kiitos!

Vielä muutama vuosi sitten prosentteja hinattiin oluissa maksimiin. Brew dog -panimo teki jopa 32 prosenttisen oluen. Nyt kelkka on kuitenkin kääntynyt, ja miedot oluet ovat nousussa.

Ennen yksitoikkoista alkoholittomien oluiden valikoimaa on piristänyt esimerkiksi tanskalainen Mikkeller -panimo ja samainen Brew dog -panimo, joiden puoliprosenttinen Nanny state on loistava olut.

Viimevuosien suosituista oluttyypeistä, kuten IPAsta, on myös tullut matala-alkoholisempia versioita. Esimerkiksi Vallilan panimon Sauna-olut on alle 3 prosenttinen, mutta ei häviä maussa vahvoille.

Pienpanimotapahtumat ovat paras tapa päästä uusien makujen maailmaan. Usein panimot tuovat tapahtumiin mielenkiintoisia erikoiseriä ja uutuuksia. Muista, että monet myyvät myös puolikkaita annoksia ja pieniä maistiaisia.

▶ Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtuma heinä- ja elokuun aikana Tampereella, Kuopiossa, Lahdessa, Helsingissä, Turussa ja Oulussa. suuretoluet.fi

▶ Hito hyvä pienpanimojuhla heinäkuun puolessavälissä Lappeenrannassa kotimaisten panimoiden voimin. hitohyva.fi