Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde
Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde

Suomalainen elintarviketieteilijä kehitti uuden kasvisperäisen proteiiniyhdistelmän haastamaan jauhelihaa. – Siinä on kauraa, joka ei ole allergeeni, toisin kuin vaikka soija ja gluteeni, tohtori Reetta Kivelä kertoo.

Siinä se nyt edessä nököttää 400 gramman rasiassa, samanlaisessa, johon jauheliha pakataan. Se on ruskeaa, mutta ei jauhelihaa, itse asiassa ei lihaa lainkaan. 

Eikä sen puoleen soijaa, seitania tai quorniakaan. Ei selvästikään lupiinia, jota Hollannissa on intouduttu käyttämään elintarvikkeissa.

Se on Gold&Green-nimisestä proteiiniyhdistelmästä tehty ensimmäinen tuote, jota on alettu sanoa nyhtökauraksi.

– Siksi me sitä kutsumme! Siinä on vähän nyhtökanan rakenne ja sitä voi käyttää hyvin samalla lailla. Tämä on kypsää ja toimii vaikka hampurilaisissa, tacoissa ja salaateissa, sanoo proteiiniyhdistelmän keksijä Reetta Kivelä.

Hän on elintarviketieteiden tohtori, joka osallistuu idealla myös Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2015 -kilpailuun. Kivelä kisaa voitosta kahden muun finalistin kanssa, ja yleisön valitsema voittaja julkistetaan 16.12.

Nyhtökaura tulee virallisesti kauppoihin ensi syksynä, ja sinne sen tuo Kivelän ja tämän ystävän Maija Itkosen perustama yritys Gold&Green Foods. Luvassa on myös muita samasta proteiiniyhdistelmästä tehtyjä tuotteita. Pientä myyntikokeilua ja kuluttajatestejä on näin etukäteen jo tehty, tehdasta pystytellään parhaillaan.

Mistä idea uuteen kasvisproteiiniin syntyi?

– Maija kuunteli minun kaurahöpinöitäni kylliksi, ja saimme idean sitten idean kauran käyttämisestä pääruokana, Kivelä kertoo.

Proteiiniyhdistelmää maustetaan erimakuisiksi tuotteiksi vähän kuin peruskanasuikaleitakin, ja myyntiin tulossa muitakin yhdistelmästä tehtyjä tuotteita, esimerkiksi snäksejä. Nyhtökauraa säilytetään jääkaapissa, jossa se kestää pari kolme kuukautta, pakkasessakin kuukausia. Sitä voi paistaa pannulla, vaikkei se enää erillistä kypsennystä tarvitsekaan.

Mutta siis. Mistä proteiiniyhdistelmä on valmistettu? Kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä.

– Kaikissa tästä proteiiniyhdistelmästä tehdyissä tuotteissa on 30 prosenttia proteiinia ja kaikki aminohapot, joita ihminen tarvitsee, Kivelä selittää.

Proteiinia on hänen mukaansa enemmän kuin useimmissa soijatuotteissa, quornissa, kananmunassa, kanassa – tai siinä jauhelihassa.

Täydellinen proteiiniyhdistelmä, väittää keksijä. Sopii myös hurjiin ilmastonmuutosaikoihin.

– Valmistuksessa ei ole niitä ongelmia, joita löytyy lihan massatuotannossa. Kaura on hyvin ekologinen kasvi ja ravitsemuksellisesti korkealaatuinen. Ilmastonmuutoksen edetessä viljelyalueet siirtyvät tänne pohjoiseen, joten on tärkeää, että voimme käyttää juuri niitä kasveja, jotka tykkäävät meidän aurinkomme alla kasvaa.

”Nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle.”

Kaurahan tykkää. Hyvänlaatuista sellaista tuotetaan Kivelän mukaan Suomessa paljon, mutta vain alle 10 prosenttia siitä menee elintarvikekäyttöön, valtaosa siitä hiutaleiksi.

– Kaurasta ei ole kellään pahaa sanottavaa, se sopii vauvasta vaariin ja myös keliaakikoille. Kaura ei myöskään ole allergeeni, toisin kuin esimerkiksi soija ja gluteeni, Kivelä sanoo. 

– Halusimme nimenomaan kehittää helppoa arkiruokaa, nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle. Ettei tarvitsisi välttämättä lähteä nettiin etsimään tietoa, miten niitä linssejä liotettiinkaan. 

Selvä. Mutta kuinka paljon nyhtökaura tulee maksamaan? Kallista erikoistuotetta siitä ei haluta tehdä.

– Hinta on tietenkin strateginen kysymys, josta keskustellaan paljon. Se tulee olemaan laadukkaan jauhelihan luokkaa. Paketteja on myyty testikäyttöön alle neljällä eurolla.

Kivelä puhuu myös fleksitarismin puolesta, joka kasvattaa kasvissyönnin rinnalla suosiotaan. Siinä valitaan arjessa lautaselle kasviksia mutta esimerkiksi juhlapyhänä voi nauttia jotain hyvää lihaa.

Maku! Sekin kiinnostaa, ehdottomasti. Miten nyhtökauraa arvioi Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde?

– Mieto, mutta kaura tuli tunnistettavasti esiin. Kylmänä maistettaessa rakenne oli kovinkin lihaisa. Samoin paistettaessa. Tomaattikastikkeessa kiehuttuaan rakenne pehmeni ja muistutti vähän pehmennyttä leipää, Väliahde sanoo. 

– Paistinpannulla tuote ruskistui kauniisti ja muutamalla mausteella makukin oli oikein mukava. Sopii parhaiten tortillatäytteeseen taco-mausteella maustettuna, wokkeihin tai muihin mausteisiin ruokiin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.