Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde
Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde

Suomalainen elintarviketieteilijä kehitti uuden kasvisperäisen proteiiniyhdistelmän haastamaan jauhelihaa. – Siinä on kauraa, joka ei ole allergeeni, toisin kuin vaikka soija ja gluteeni, tohtori Reetta Kivelä kertoo.

Siinä se nyt edessä nököttää 400 gramman rasiassa, samanlaisessa, johon jauheliha pakataan. Se on ruskeaa, mutta ei jauhelihaa, itse asiassa ei lihaa lainkaan. 

Eikä sen puoleen soijaa, seitania tai quorniakaan. Ei selvästikään lupiinia, jota Hollannissa on intouduttu käyttämään elintarvikkeissa.

Se on Gold&Green-nimisestä proteiiniyhdistelmästä tehty ensimmäinen tuote, jota on alettu sanoa nyhtökauraksi.

– Siksi me sitä kutsumme! Siinä on vähän nyhtökanan rakenne ja sitä voi käyttää hyvin samalla lailla. Tämä on kypsää ja toimii vaikka hampurilaisissa, tacoissa ja salaateissa, sanoo proteiiniyhdistelmän keksijä Reetta Kivelä.

Hän on elintarviketieteiden tohtori, joka osallistuu idealla myös Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2015 -kilpailuun. Kivelä kisaa voitosta kahden muun finalistin kanssa, ja yleisön valitsema voittaja julkistetaan 16.12.

Nyhtökaura tulee virallisesti kauppoihin ensi syksynä, ja sinne sen tuo Kivelän ja tämän ystävän Maija Itkosen perustama yritys Gold&Green Foods. Luvassa on myös muita samasta proteiiniyhdistelmästä tehtyjä tuotteita. Pientä myyntikokeilua ja kuluttajatestejä on näin etukäteen jo tehty, tehdasta pystytellään parhaillaan.

Mistä idea uuteen kasvisproteiiniin syntyi?

– Maija kuunteli minun kaurahöpinöitäni kylliksi, ja saimme idean sitten idean kauran käyttämisestä pääruokana, Kivelä kertoo.

Proteiiniyhdistelmää maustetaan erimakuisiksi tuotteiksi vähän kuin peruskanasuikaleitakin, ja myyntiin tulossa muitakin yhdistelmästä tehtyjä tuotteita, esimerkiksi snäksejä. Nyhtökauraa säilytetään jääkaapissa, jossa se kestää pari kolme kuukautta, pakkasessakin kuukausia. Sitä voi paistaa pannulla, vaikkei se enää erillistä kypsennystä tarvitsekaan.

Mutta siis. Mistä proteiiniyhdistelmä on valmistettu? Kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä.

– Kaikissa tästä proteiiniyhdistelmästä tehdyissä tuotteissa on 30 prosenttia proteiinia ja kaikki aminohapot, joita ihminen tarvitsee, Kivelä selittää.

Proteiinia on hänen mukaansa enemmän kuin useimmissa soijatuotteissa, quornissa, kananmunassa, kanassa – tai siinä jauhelihassa.

Täydellinen proteiiniyhdistelmä, väittää keksijä. Sopii myös hurjiin ilmastonmuutosaikoihin.

– Valmistuksessa ei ole niitä ongelmia, joita löytyy lihan massatuotannossa. Kaura on hyvin ekologinen kasvi ja ravitsemuksellisesti korkealaatuinen. Ilmastonmuutoksen edetessä viljelyalueet siirtyvät tänne pohjoiseen, joten on tärkeää, että voimme käyttää juuri niitä kasveja, jotka tykkäävät meidän aurinkomme alla kasvaa.

”Nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle.”

Kaurahan tykkää. Hyvänlaatuista sellaista tuotetaan Kivelän mukaan Suomessa paljon, mutta vain alle 10 prosenttia siitä menee elintarvikekäyttöön, valtaosa siitä hiutaleiksi.

– Kaurasta ei ole kellään pahaa sanottavaa, se sopii vauvasta vaariin ja myös keliaakikoille. Kaura ei myöskään ole allergeeni, toisin kuin esimerkiksi soija ja gluteeni, Kivelä sanoo. 

– Halusimme nimenomaan kehittää helppoa arkiruokaa, nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle. Ettei tarvitsisi välttämättä lähteä nettiin etsimään tietoa, miten niitä linssejä liotettiinkaan. 

Selvä. Mutta kuinka paljon nyhtökaura tulee maksamaan? Kallista erikoistuotetta siitä ei haluta tehdä.

– Hinta on tietenkin strateginen kysymys, josta keskustellaan paljon. Se tulee olemaan laadukkaan jauhelihan luokkaa. Paketteja on myyty testikäyttöön alle neljällä eurolla.

Kivelä puhuu myös fleksitarismin puolesta, joka kasvattaa kasvissyönnin rinnalla suosiotaan. Siinä valitaan arjessa lautaselle kasviksia mutta esimerkiksi juhlapyhänä voi nauttia jotain hyvää lihaa.

Maku! Sekin kiinnostaa, ehdottomasti. Miten nyhtökauraa arvioi Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde?

– Mieto, mutta kaura tuli tunnistettavasti esiin. Kylmänä maistettaessa rakenne oli kovinkin lihaisa. Samoin paistettaessa. Tomaattikastikkeessa kiehuttuaan rakenne pehmeni ja muistutti vähän pehmennyttä leipää, Väliahde sanoo. 

– Paistinpannulla tuote ruskistui kauniisti ja muutamalla mausteella makukin oli oikein mukava. Sopii parhaiten tortillatäytteeseen taco-mausteella maustettuna, wokkeihin tai muihin mausteisiin ruokiin.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Suomalainen kaura erottuu kansainvälisessä kilpailussa edukseen raikkaan ja rikkaan makunsa, mitättömien myrkkymäärien ja puhtaan pohjaveden ansiosta.

Sauna, sisu ja... kauralastut? Suomesta ponnahtaa maailmalle jatkuvasti uusia innovaatioita, ja nyt maailmaa valloittaa uusi naposteltava.

Real Snacks Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen ja tuotekehityspäällikkö Mirva Liukko toivat kauppoihin vuoden alussa Oatis-kaurasnacksit eli suolaiset kauralastut. Idea kauralastuihin syntyi vähän vahingossa keskustelun sivujuonteena.

– Yhteistyökumppanimme kysyi, olemmeko miettineet tekevämme kaurasta jotain, ja meillä oli tarvittava teknologia olemassa. Siitä lähdimme työstämään ideaa eteenpäin, Kastarinen ja Liukko kertovat.

”Idea kaurasnackseihin syntyi vähän vahingossa.”

Molemmat naiset ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Panda-makeisten ja Taffel-sipsien tuotekehityksessä ja viennissä. He tiesivät, että suomalainen kaura on maailmalla kovassa nosteessa ja päättivät kehittää tuotteensa paitsi kotimaiseen, myös kansainväliseen makuun sopivaksi.

Suomessa tuote lanseerattiin alkuvuodesta, ja jo joulukuussa merkittävä brittiläinen tavarataloketju Selfridges otti kaurasnacksit valikoimiinsa. Lisäksi sitä on viety Japaniin, Etelä-Koreaan, Viroon ja Kuwaitiin. Keskusteluja käydään parhaillaan myös muualla Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

– Suomessa ollaan usein vaatimattomia viennin suhteen, mutta pienemmänkään toimijan ei kannata hävetä. Jos tuote on hyvä, se puhuu puolestaan. Kaurasnacksilla on ollut paljon kysyntää, siitä on tiedusteltu meiltä spontaanisti ilman, että olemme edes itse tarjonneet tuotetta eteenpäin. Parhaillaan rakennamme uutta konekantaa, että pystymme vastaamaan kysyntään, Kastarinen huomauttaa.

Raikas ja puhdas suomikaura

Myös nyhtökaura yrittää parhaillaan maailmanvalloitusta ja on laajentanut syksyn aikana tarjontaansa Ruotsiin. Mirva Liukon mukaan suomalainen kaura kiinnostaa maailmalla, koska täällä kasvatettu kaura on niin puhdasta.

– Suomessa kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Kesäaikana auringonvaloa on paljon enemmän kuin etelämmässä, siksi kauraan kehittyy rikas mutta raikas aromi. Maultaan se onkin rikkaampaa kuin ulkomainen kaura, Liukko listaa.

”Talven ansiosta meillä on puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset.”

– Talven ansiosta meillä on myös puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset. Kasvinsuojeluaineita tarvitaan siis hyvin vähän. Meillä on myös puhtaat pohjavedet. Nämä kaikki tukevat viennissä suomalaisen kauran mainetta.