Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde
Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde

Suomalainen elintarviketieteilijä kehitti uuden kasvisperäisen proteiiniyhdistelmän haastamaan jauhelihaa. – Siinä on kauraa, joka ei ole allergeeni, toisin kuin vaikka soija ja gluteeni, tohtori Reetta Kivelä kertoo.

Siinä se nyt edessä nököttää 400 gramman rasiassa, samanlaisessa, johon jauheliha pakataan. Se on ruskeaa, mutta ei jauhelihaa, itse asiassa ei lihaa lainkaan. 

Eikä sen puoleen soijaa, seitania tai quorniakaan. Ei selvästikään lupiinia, jota Hollannissa on intouduttu käyttämään elintarvikkeissa.

Se on Gold&Green-nimisestä proteiiniyhdistelmästä tehty ensimmäinen tuote, jota on alettu sanoa nyhtökauraksi.

– Siksi me sitä kutsumme! Siinä on vähän nyhtökanan rakenne ja sitä voi käyttää hyvin samalla lailla. Tämä on kypsää ja toimii vaikka hampurilaisissa, tacoissa ja salaateissa, sanoo proteiiniyhdistelmän keksijä Reetta Kivelä.

Hän on elintarviketieteiden tohtori, joka osallistuu idealla myös Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2015 -kilpailuun. Kivelä kisaa voitosta kahden muun finalistin kanssa, ja yleisön valitsema voittaja julkistetaan 16.12.

Nyhtökaura tulee virallisesti kauppoihin ensi syksynä, ja sinne sen tuo Kivelän ja tämän ystävän Maija Itkosen perustama yritys Gold&Green Foods. Luvassa on myös muita samasta proteiiniyhdistelmästä tehtyjä tuotteita. Pientä myyntikokeilua ja kuluttajatestejä on näin etukäteen jo tehty, tehdasta pystytellään parhaillaan.

Mistä idea uuteen kasvisproteiiniin syntyi?

– Maija kuunteli minun kaurahöpinöitäni kylliksi, ja saimme idean sitten idean kauran käyttämisestä pääruokana, Kivelä kertoo.

Proteiiniyhdistelmää maustetaan erimakuisiksi tuotteiksi vähän kuin peruskanasuikaleitakin, ja myyntiin tulossa muitakin yhdistelmästä tehtyjä tuotteita, esimerkiksi snäksejä. Nyhtökauraa säilytetään jääkaapissa, jossa se kestää pari kolme kuukautta, pakkasessakin kuukausia. Sitä voi paistaa pannulla, vaikkei se enää erillistä kypsennystä tarvitsekaan.

Mutta siis. Mistä proteiiniyhdistelmä on valmistettu? Kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä.

– Kaikissa tästä proteiiniyhdistelmästä tehdyissä tuotteissa on 30 prosenttia proteiinia ja kaikki aminohapot, joita ihminen tarvitsee, Kivelä selittää.

Proteiinia on hänen mukaansa enemmän kuin useimmissa soijatuotteissa, quornissa, kananmunassa, kanassa – tai siinä jauhelihassa.

Täydellinen proteiiniyhdistelmä, väittää keksijä. Sopii myös hurjiin ilmastonmuutosaikoihin.

– Valmistuksessa ei ole niitä ongelmia, joita löytyy lihan massatuotannossa. Kaura on hyvin ekologinen kasvi ja ravitsemuksellisesti korkealaatuinen. Ilmastonmuutoksen edetessä viljelyalueet siirtyvät tänne pohjoiseen, joten on tärkeää, että voimme käyttää juuri niitä kasveja, jotka tykkäävät meidän aurinkomme alla kasvaa.

”Nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle.”

Kaurahan tykkää. Hyvänlaatuista sellaista tuotetaan Kivelän mukaan Suomessa paljon, mutta vain alle 10 prosenttia siitä menee elintarvikekäyttöön, valtaosa siitä hiutaleiksi.

– Kaurasta ei ole kellään pahaa sanottavaa, se sopii vauvasta vaariin ja myös keliaakikoille. Kaura ei myöskään ole allergeeni, toisin kuin esimerkiksi soija ja gluteeni, Kivelä sanoo. 

– Halusimme nimenomaan kehittää helppoa arkiruokaa, nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle. Ettei tarvitsisi välttämättä lähteä nettiin etsimään tietoa, miten niitä linssejä liotettiinkaan. 

Selvä. Mutta kuinka paljon nyhtökaura tulee maksamaan? Kallista erikoistuotetta siitä ei haluta tehdä.

– Hinta on tietenkin strateginen kysymys, josta keskustellaan paljon. Se tulee olemaan laadukkaan jauhelihan luokkaa. Paketteja on myyty testikäyttöön alle neljällä eurolla.

Kivelä puhuu myös fleksitarismin puolesta, joka kasvattaa kasvissyönnin rinnalla suosiotaan. Siinä valitaan arjessa lautaselle kasviksia mutta esimerkiksi juhlapyhänä voi nauttia jotain hyvää lihaa.

Maku! Sekin kiinnostaa, ehdottomasti. Miten nyhtökauraa arvioi Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde?

– Mieto, mutta kaura tuli tunnistettavasti esiin. Kylmänä maistettaessa rakenne oli kovinkin lihaisa. Samoin paistettaessa. Tomaattikastikkeessa kiehuttuaan rakenne pehmeni ja muistutti vähän pehmennyttä leipää, Väliahde sanoo. 

– Paistinpannulla tuote ruskistui kauniisti ja muutamalla mausteella makukin oli oikein mukava. Sopii parhaiten tortillatäytteeseen taco-mausteella maustettuna, wokkeihin tai muihin mausteisiin ruokiin.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.