Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde
Uudenlaisen yhdistelmäproteiinin ensimmäinen tuote on nyhtökaura. Proteiini koostuu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Kuva: Riikka Väliahde

Suomalainen elintarviketieteilijä kehitti uuden kasvisperäisen proteiiniyhdistelmän haastamaan jauhelihaa. – Siinä on kauraa, joka ei ole allergeeni, toisin kuin vaikka soija ja gluteeni, tohtori Reetta Kivelä kertoo.

Siinä se nyt edessä nököttää 400 gramman rasiassa, samanlaisessa, johon jauheliha pakataan. Se on ruskeaa, mutta ei jauhelihaa, itse asiassa ei lihaa lainkaan. 

Eikä sen puoleen soijaa, seitania tai quorniakaan. Ei selvästikään lupiinia, jota Hollannissa on intouduttu käyttämään elintarvikkeissa.

Se on Gold&Green-nimisestä proteiiniyhdistelmästä tehty ensimmäinen tuote, jota on alettu sanoa nyhtökauraksi.

– Siksi me sitä kutsumme! Siinä on vähän nyhtökanan rakenne ja sitä voi käyttää hyvin samalla lailla. Tämä on kypsää ja toimii vaikka hampurilaisissa, tacoissa ja salaateissa, sanoo proteiiniyhdistelmän keksijä Reetta Kivelä.

Hän on elintarviketieteiden tohtori, joka osallistuu idealla myös Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2015 -kilpailuun. Kivelä kisaa voitosta kahden muun finalistin kanssa, ja yleisön valitsema voittaja julkistetaan 16.12.

Nyhtökaura tulee virallisesti kauppoihin ensi syksynä, ja sinne sen tuo Kivelän ja tämän ystävän Maija Itkosen perustama yritys Gold&Green Foods. Luvassa on myös muita samasta proteiiniyhdistelmästä tehtyjä tuotteita. Pientä myyntikokeilua ja kuluttajatestejä on näin etukäteen jo tehty, tehdasta pystytellään parhaillaan.

Mistä idea uuteen kasvisproteiiniin syntyi?

– Maija kuunteli minun kaurahöpinöitäni kylliksi, ja saimme idean sitten idean kauran käyttämisestä pääruokana, Kivelä kertoo.

Proteiiniyhdistelmää maustetaan erimakuisiksi tuotteiksi vähän kuin peruskanasuikaleitakin, ja myyntiin tulossa muitakin yhdistelmästä tehtyjä tuotteita, esimerkiksi snäksejä. Nyhtökauraa säilytetään jääkaapissa, jossa se kestää pari kolme kuukautta, pakkasessakin kuukausia. Sitä voi paistaa pannulla, vaikkei se enää erillistä kypsennystä tarvitsekaan.

Mutta siis. Mistä proteiiniyhdistelmä on valmistettu? Kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä.

– Kaikissa tästä proteiiniyhdistelmästä tehdyissä tuotteissa on 30 prosenttia proteiinia ja kaikki aminohapot, joita ihminen tarvitsee, Kivelä selittää.

Proteiinia on hänen mukaansa enemmän kuin useimmissa soijatuotteissa, quornissa, kananmunassa, kanassa – tai siinä jauhelihassa.

Täydellinen proteiiniyhdistelmä, väittää keksijä. Sopii myös hurjiin ilmastonmuutosaikoihin.

– Valmistuksessa ei ole niitä ongelmia, joita löytyy lihan massatuotannossa. Kaura on hyvin ekologinen kasvi ja ravitsemuksellisesti korkealaatuinen. Ilmastonmuutoksen edetessä viljelyalueet siirtyvät tänne pohjoiseen, joten on tärkeää, että voimme käyttää juuri niitä kasveja, jotka tykkäävät meidän aurinkomme alla kasvaa.

”Nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle.”

Kaurahan tykkää. Hyvänlaatuista sellaista tuotetaan Kivelän mukaan Suomessa paljon, mutta vain alle 10 prosenttia siitä menee elintarvikekäyttöön, valtaosa siitä hiutaleiksi.

– Kaurasta ei ole kellään pahaa sanottavaa, se sopii vauvasta vaariin ja myös keliaakikoille. Kaura ei myöskään ole allergeeni, toisin kuin esimerkiksi soija ja gluteeni, Kivelä sanoo. 

– Halusimme nimenomaan kehittää helppoa arkiruokaa, nyhtökaura on vaihtoehto maanantaijauhelihalle. Ettei tarvitsisi välttämättä lähteä nettiin etsimään tietoa, miten niitä linssejä liotettiinkaan. 

Selvä. Mutta kuinka paljon nyhtökaura tulee maksamaan? Kallista erikoistuotetta siitä ei haluta tehdä.

– Hinta on tietenkin strateginen kysymys, josta keskustellaan paljon. Se tulee olemaan laadukkaan jauhelihan luokkaa. Paketteja on myyty testikäyttöön alle neljällä eurolla.

Kivelä puhuu myös fleksitarismin puolesta, joka kasvattaa kasvissyönnin rinnalla suosiotaan. Siinä valitaan arjessa lautaselle kasviksia mutta esimerkiksi juhlapyhänä voi nauttia jotain hyvää lihaa.

Maku! Sekin kiinnostaa, ehdottomasti. Miten nyhtökauraa arvioi Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde?

– Mieto, mutta kaura tuli tunnistettavasti esiin. Kylmänä maistettaessa rakenne oli kovinkin lihaisa. Samoin paistettaessa. Tomaattikastikkeessa kiehuttuaan rakenne pehmeni ja muistutti vähän pehmennyttä leipää, Väliahde sanoo. 

– Paistinpannulla tuote ruskistui kauniisti ja muutamalla mausteella makukin oli oikein mukava. Sopii parhaiten tortillatäytteeseen taco-mausteella maustettuna, wokkeihin tai muihin mausteisiin ruokiin.