Ruuan ajatteleminen, siitä puhuminen ja ruokakirjojen lukeminen vie kirjailijan päivästä useita tunteja.

Suomalainen ruoka

Kalakukot ja laatikot eivät uppoa, mutta esimerkiksi metso ja ravut ovat hillittömän hyviä.

Lähikaupasta ostan nakkeja ja maksalaatikkoa koiralle.

Viikonloppuna käyn kiireettä ruokaostoksilla. Tukkutori, kauppahallit ja Tokyokan ovat lempikauppojani Helsingissä.

Pikaruokaa

Syön joskus krapulapitsan ja pari kertaa vuodessa käyn mäkkärissä.

Vaikka olen herkkusuu, osaan olla joustava. Urheilutapahtumassa hodari on paikallaan ja tarpeen vaatiessa venyn kylmään mikropizzaan.

En ymmärrä makunautinnoista kieltäytyjiä, kuten kasvissyöjiä.

Ravintolassa

Olen lounassetelilapsi. Isä jätti pinkan pöydälle, kun lähti töihin. Opin rakastamaan hyvää ruokaa ja ravintoloita.

Arkisin syön aina ulkona. Kirjoitan lehtiin ravintola-arvioita, joten en maksa itse kaikkia syömiäni aterioita.

Lihoin 20 kiloa, kun keräsin taustamateriaalia ravintolamaailmasta kertovaan kirjaani.

Intohimo

Ruokaharrastus on pilannut koiramme maun. Virolaisesta löytökodista haetulle lemmikille ei kelpaa enää koiranruoka.

Haluaisin maistaa kaikkea ja olen taipuvainen snobbailuun.

Erikoisimpia kokkailujani ovat olleet kokonaisen lampaanpään ja Islannista tuodun lunnin valmistaminen. Lampaan silmät arveluttivat, mutta ne olivatkin tosi hyviä.

Keittiössä

Ympärilläni on ollut loistavia kokkeja – kaikki naisia.

Kun muutin kotoa, hyvä ruoka loppui ja oli pakko opetella tekemään sitä itse.

Viikonloppuisin suunnittelen ateriaa selaamalla ranskalaista ruokaraamattua Larousse Gastronomiqueta ja Alkon katalogia. Tyttöystävä kokkaa paremmin, joten minulle jää ylensä lasien kiillottaminen, kukkien valitseminen ja kattaminen.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.