Karvarouskun tunnistaa karvaisesta, hapsureunaisesta lakistaan. Kuva: Wikimedia Commons.
Karvarouskun tunnistaa karvaisesta, hapsureunaisesta lakistaan. Kuva: Wikimedia Commons.

Karvarousku on Marttojen vuoden nimikkosieni, onhan se kaunis ja maistuva.

– Karvarousku on pieni, hellyyttävä ja kaunis sieni, ja se sopii hyvin sienisalaattiin ja kiusauksiin, kertoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Kuulostaa suloiselta. Siispä nyt koko maassa katse koivikoihin, sekametsiin ja pihakoivujen alle, sieltä ne löytyvät.

Karvarousku on helppo tunnistaa karvaisuudestaan. Sen pinta on karvasuomuinen keskustaa lukuun ottamatta. Lakin pinta on vaaleanpunainen, ja heltat ovat lakkia vaaleammat. Jalka on vaalea, tukeva ja ontto. Karvarousku on helppo sekoittaa valkokarvarouskuun ja villakarvarouskuun, mutta se ei haittaa, sillä ne kaikki ovat hyviä ruokasieniä.

Karvarouskua keitetään kymmenen minuuttia, jonka jälkeen sieni huuhdotaan ja suolataan tai säilötään etikkaan. Se sopii keittoihin, piirakoihin ja maistuu myös marinoituna.

Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään ensi lauantaina 30. elokuuta. Tuolloin sienineuvojat kertovat sienilajeista, sieniruokien valmistamisesta ja sienien säilömisestä. Sienitapahtumia on ympäri Suomea.

Marttojen marinoidut rouskut

Marttojen sienipäivän valtakunnalliset tapahtumat

Lähteenä myös Evira ja Arktiset Aromit.

Lue myös:

Millainen sienestäjä olet?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.