Karvarouskun tunnistaa karvaisesta, hapsureunaisesta lakistaan. Kuva: Wikimedia Commons.
Karvarouskun tunnistaa karvaisesta, hapsureunaisesta lakistaan. Kuva: Wikimedia Commons.

Karvarousku on Marttojen vuoden nimikkosieni, onhan se kaunis ja maistuva.

– Karvarousku on pieni, hellyyttävä ja kaunis sieni, ja se sopii hyvin sienisalaattiin ja kiusauksiin, kertoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Kuulostaa suloiselta. Siispä nyt koko maassa katse koivikoihin, sekametsiin ja pihakoivujen alle, sieltä ne löytyvät.

Karvarousku on helppo tunnistaa karvaisuudestaan. Sen pinta on karvasuomuinen keskustaa lukuun ottamatta. Lakin pinta on vaaleanpunainen, ja heltat ovat lakkia vaaleammat. Jalka on vaalea, tukeva ja ontto. Karvarousku on helppo sekoittaa valkokarvarouskuun ja villakarvarouskuun, mutta se ei haittaa, sillä ne kaikki ovat hyviä ruokasieniä.

Karvarouskua keitetään kymmenen minuuttia, jonka jälkeen sieni huuhdotaan ja suolataan tai säilötään etikkaan. Se sopii keittoihin, piirakoihin ja maistuu myös marinoituna.

Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään ensi lauantaina 30. elokuuta. Tuolloin sienineuvojat kertovat sienilajeista, sieniruokien valmistamisesta ja sienien säilömisestä. Sienitapahtumia on ympäri Suomea.

Marttojen marinoidut rouskut

Marttojen sienipäivän valtakunnalliset tapahtumat

Lähteenä myös Evira ja Arktiset Aromit.

Lue myös:

Millainen sienestäjä olet?