Kuvat Shutterstock
Kuvat Shutterstock

Nyt vietetään valtakunnallista villiyrttiviikkoa. Testaa, tunnistatko trendikkäät kasviherkut.

Villiyrttien suosio ei ota hiipuakseen – ovathan ne lähiruokaa parhaimmillaan. 

Tänään starttasi ELO-säätiön järjestämä ensimmäinen valtakunnallinen villiyrttiviikko, jonka kunniaksi on aika panna rikkaruohotietämys testiin. Tunnistatko nämä viisi yleistä villiyrttiä? Vastaukset ja vinkkejä ruuanlaittoon löydät jutun lopusta.

1. Tuttu vihreä

Aloitetaan helpolla. Tunnetuin tästä kasvista tehty ruoka on letut. Joko polttaa?

2. Parsankorvike

Tämä kasvi kukkii runsaana ympäri Suomea, ja nuoret versot sopivat käytettäviksi esimerkiksi parsan tapaan. Myös kukat ovat syötäviä, joten niillä voi koristella salaatin tai vaikka kakun.

3. Herkkulehtiä

Tästä kotipihastakin tutusta puskasta syödään yleensä marjat, mutta myös lehdistä voi keitellä juomaa.

4. Maukas salaattiaines

Ilman kukkia tätä kasvia on hieman vaikeampi tunnistaa, mutta sen lehdet pitäisikin kerätä nuorina – satokautta voi jatkaa niittämällä. Versoja voi lisätä salaattiin, leivän päälle ja lämpimiin ruokiin.

5. Loppukesän kukka

Tämä heinä-elokuussa kukkiva kasvi kaunistaa pihan. Punaisia kukkia on käytetty kansanlääketieteessä parantavana rohtona.

Vastaukset: 1. Nokkonen 2. Maitohorsma 3. Mustaherukka 4. Vuohenputki 5. Kanerva

Lue myös:

Keitä ja friteeraa – kokkaa rikkaruohoista herkkuja

Viisi helposti tunnistettavaa villiyrttiä (tilaajasisältö)