Kuvat Shutterstock
Kuvat Shutterstock

Nyt vietetään valtakunnallista villiyrttiviikkoa. Testaa, tunnistatko trendikkäät kasviherkut.

Villiyrttien suosio ei ota hiipuakseen – ovathan ne lähiruokaa parhaimmillaan. 

Tänään starttasi ELO-säätiön järjestämä ensimmäinen valtakunnallinen villiyrttiviikko, jonka kunniaksi on aika panna rikkaruohotietämys testiin. Tunnistatko nämä viisi yleistä villiyrttiä? Vastaukset ja vinkkejä ruuanlaittoon löydät jutun lopusta.

1. Tuttu vihreä

Aloitetaan helpolla. Tunnetuin tästä kasvista tehty ruoka on letut. Joko polttaa?

2. Parsankorvike

Tämä kasvi kukkii runsaana ympäri Suomea, ja nuoret versot sopivat käytettäviksi esimerkiksi parsan tapaan. Myös kukat ovat syötäviä, joten niillä voi koristella salaatin tai vaikka kakun.

3. Herkkulehtiä

Tästä kotipihastakin tutusta puskasta syödään yleensä marjat, mutta myös lehdistä voi keitellä juomaa.

4. Maukas salaattiaines

Ilman kukkia tätä kasvia on hieman vaikeampi tunnistaa, mutta sen lehdet pitäisikin kerätä nuorina – satokautta voi jatkaa niittämällä. Versoja voi lisätä salaattiin, leivän päälle ja lämpimiin ruokiin.

5. Loppukesän kukka

Tämä heinä-elokuussa kukkiva kasvi kaunistaa pihan. Punaisia kukkia on käytetty kansanlääketieteessä parantavana rohtona.

Vastaukset: 1. Nokkonen 2. Maitohorsma 3. Mustaherukka 4. Vuohenputki 5. Kanerva

Lue myös:

Keitä ja friteeraa – kokkaa rikkaruohoista herkkuja

Viisi helposti tunnistettavaa villiyrttiä (tilaajasisältö)

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.