Kaupunki- ja terassiviljely on maailmalla trendikästä. Yrteillä on helppo aloittaa, sillä ne ovat helppohoitoisia ja sopivat pieneen tilaan.

1. Basilika

Aromaattinen basilika on italialaisen ruoan tärkein maustaja ja yksi suomalaisten suosikkiyrteistä.

Tavallisen basilikan lisäksi lajikkeita ovat muun muassa punainen-, sitruuna-, kaneli-, ja thaibasilika. Mietoa punaista basilikaa käytetään tavallisen basilikan tapaan tomaattiruokiin, pestoon, kala-, possu- ja jauheliharuokiin sekä juustojen ja salaattien mausteeksi ja koristeeksi. Kanelibasilikan maussa on kanelinen aromi, joten se sopii myös kuumiin juomiin ja omenapiirakan mausteeksi. Sitruuna- ja thaibasilika maustavat thaimaalaisen ruoan.

2. Kirveli

Persiljan tapaan käytettävä makeahko, aavistuksen anikselta ja lakritsalta maistuva hento yrtti, joka lisätään ruokaan yleensä valmistuksen loppuvaiheessa. Sopii liha-, makkara-, sieni- ja vihannesruokien maustamiseen ja on yksi klassisen fines herbes -yrttiseoksen pääyrteistä.

3. Korianteri

Itämaisten ruokien ehdoton maustaja. Omalaatuinen tumman lihan, tomaatin, porkkanan ja jogurtin kanssa sopiva maku jakaa mielipiteitä.

4. Kynteli

Maultaan hieman  salviaa ja timjamia muistuttavaa kynteliä käytettiin aikoinaan pippurin tapaan. Mausta kyntelillä voimakkaat kasvis-, liha-, kaali-, papu- ja broileriruuat. Kynteli kuuluu myös Herbes de Provence -yrttikimppuun.

5. Lipstikka

Voimakasarominen yrtti, joka sopii pata- ja riistaruokien maustajaksi. Keitoissa se korvaa liemikuution.

6. Meirami 

Meirami on perinteinen hernekeiton mauste mutta sopii myös
lammas-, jauheliha-, veri-, maksa-, peruna-, sieni- ja kaaliruokiin. Vihanneksista meiramin kanssa sopivat etenkin tomaatit, kesäkurpitsat ja perunat.

7. Minttu

Erityisen suosittu yrtti Lähi-idän keittiöissä. Erilaisia lajikkeita on
lukematon määrä vihermintusta piparminttuun. Uusimpia kauppalajikkeita ovat inkivääri-, omena-, ananas- ja marokonminttu. Minttu  maustaa niin arabialaisen teejuoman kuin jälkiruuat, salaatit, höyrytetyt kasvikset, lammasruoat ja keitotkin. Sopii myös mausteeksi perunoille, porkkanoille ja omenalle.

8. Oregano

Tunnetaan myös nimellä mäkimeirami. Oregano on tuttu pizzamauste mutta myös oivallinen makupari basilikalle. Sopii niin leipätaikinoihin kuin tomaattiruokiinkin ja erityisesti sianlihan kaveriksi.

9. Perilla

Miedon makuista, vanhaa aasialaista mauste- ja rohdoskasvia käytetään erityisesti kiinalaisessa ja japanilaisessa keittiössä salaatteihin ja keittoihin. Kauniin punertavan ulkonäkönsä vuoksi perilla on myös suosittu koristeyrtti.

10. Persilja

Persilja ja sen sileälehtinen, hieman korianterin makuinen serkku lehtipersilja ovat pohjoismaisen keittiön perusyrttejä. Käytetään kala-, liha-, kasvis- ja linturuokiin sekä keittojen, kastikkeiden, patojen ja laatikkoruokien maustamiseen ja koristeluun.

11. Rakuuna

Ranskalaisen keittiön perinteisimpiä yrttejä. Herkkä maku kruunaa bearnaisekastikkeen, porkkanan, perunan ja äyriäiset. Sopii myös grillatulle kanalle ja kalalle. Erillinen ranskalainen rakuunalajike on yksi fines herbes -yrttiseoksen tärkeimmistä yrteistä.

12. Rosmariini

Vuohen-, lampaan- ja naudanlihalle sopiva voimakas yrtti, joka maustaa myös perunat, grillatut kasvikset ja hedelmä- sekä marjajälkiruuat.

13. Ruohosipuli

Putkimainen ruohosipuli on tuttu kesäisten ruokalajien ja erilaisten kastikkeiden maustaja, joka kasvaa Suomessa myös villinä. Ruohosipulin kauniita, liloja kukkia käytetään ruokien koristeluun.

14. Salvia

Hallitsevan makuinen, samettilehtinen salvia on ruuanlaitossa yleensä parhaimmillaan ainoana yrttinä. Sopii niin rasvaisen kalan, vasikanlihan, makkaran kuin kermaisen pastaruuankin maustajaksi.

15. Sitruunamelissa

Koristeellinen, kirpeän raikas sitruunamelissa sopii mausteeksi salaattien, jälkiruokien ja murotaikinapohjan sekaan. Kokeile sitä myös kalaruokiin ja grillatun vaalean lihan mausteeksi.

16. Tilli

Perinteinen pohjoisten maiden mausteyrtti, jota käytetään erityisesti Venäjällä, Puolassa ja Skandinaviassa. Etelämmässä tillistä käytetään lähinnä siemenet. Pohjoisessa kasvavan tillin lehdet ovatkin aromikkaita, etelässä lähes mauttomia. Kasvatetaan lehti- ja kruunutillinä. Lehtitilli on tillilihan lisäksi perinteinen perunan ja kalan maustaja, kruunutillin kukintoja puolestaan käytetään rapujen keitinliemessä ja kurkkujen säilönnässä.

17. Timjami

Timjamilajikkeita on satoja. Tavallisen lisäksi meillä käytetyin on sitruunatimjami, joka nimensä mukaisesti maistuu hivenen sitruunalta. Käytä molempia maustamaan erilaisia keittoja sekä pata- ja kasvisruokia. Timjami on myös täydellinen perunan ja punajuuren seuralainen sekä piristävä lisä makeissa jälkiruuissa.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Suomalainen kaura erottuu kansainvälisessä kilpailussa edukseen raikkaan ja rikkaan makunsa, mitättömien myrkkymäärien ja puhtaan pohjaveden ansiosta.

Sauna, sisu ja... kauralastut? Suomesta ponnahtaa maailmalle jatkuvasti uusia innovaatioita, ja nyt maailmaa valloittaa uusi naposteltava.

Real Snacks Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen ja tuotekehityspäällikkö Mirva Liukko toivat kauppoihin vuoden alussa Oatis-kaurasnacksit eli suolaiset kauralastut. Idea kauralastuihin syntyi vähän vahingossa keskustelun sivujuonteena.

– Yhteistyökumppanimme kysyi, olemmeko miettineet tekevämme kaurasta jotain, ja meillä oli tarvittava teknologia olemassa. Siitä lähdimme työstämään ideaa eteenpäin, Kastarinen ja Liukko kertovat.

”Idea kaurasnackseihin syntyi vähän vahingossa.”

Molemmat naiset ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Panda-makeisten ja Taffel-sipsien tuotekehityksessä ja viennissä. He tiesivät, että suomalainen kaura on maailmalla kovassa nosteessa ja päättivät kehittää tuotteensa paitsi kotimaiseen, myös kansainväliseen makuun sopivaksi.

Suomessa tuote lanseerattiin alkuvuodesta, ja jo joulukuussa merkittävä brittiläinen tavarataloketju Selfridges otti kaurasnacksit valikoimiinsa. Lisäksi sitä on viety Japaniin, Etelä-Koreaan, Viroon ja Kuwaitiin. Keskusteluja käydään parhaillaan myös muualla Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

– Suomessa ollaan usein vaatimattomia viennin suhteen, mutta pienemmänkään toimijan ei kannata hävetä. Jos tuote on hyvä, se puhuu puolestaan. Kaurasnacksilla on ollut paljon kysyntää, siitä on tiedusteltu meiltä spontaanisti ilman, että olemme edes itse tarjonneet tuotetta eteenpäin. Parhaillaan rakennamme uutta konekantaa, että pystymme vastaamaan kysyntään, Kastarinen huomauttaa.

Raikas ja puhdas suomikaura

Myös nyhtökaura yrittää parhaillaan maailmanvalloitusta ja on laajentanut syksyn aikana tarjontaansa Ruotsiin. Mirva Liukon mukaan suomalainen kaura kiinnostaa maailmalla, koska täällä kasvatettu kaura on niin puhdasta.

– Suomessa kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Kesäaikana auringonvaloa on paljon enemmän kuin etelämmässä, siksi kauraan kehittyy rikas mutta raikas aromi. Maultaan se onkin rikkaampaa kuin ulkomainen kaura, Liukko listaa.

”Talven ansiosta meillä on puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset.”

– Talven ansiosta meillä on myös puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset. Kasvinsuojeluaineita tarvitaan siis hyvin vähän. Meillä on myös puhtaat pohjavedet. Nämä kaikki tukevat viennissä suomalaisen kauran mainetta.