Katkaravut ja pankojauho ne yhteen sopivat! Kuva: Shutterstock
Katkaravut ja pankojauho ne yhteen sopivat! Kuva: Shutterstock

Kaipaatko ruuan pintaan rapeutta, mutta et halua uppopaistaa sitä? Pankojauhot ovat mainio ratkaisu tähän, vinkkaa ruuan ammattilainen.

Pankokanaa. Pankovanukasta. Pankopossua.  Pankokasviksia. Japanissa ei voi välttyä pankojauhoilta, joista on tulossa kovaa vauhtia hittituote Suomessakin.

Kun törmäsin ensimmäisen kerran pankojauhoilla kuorrutettuun ruokaan Japanin-matkallani, ihmettelin heti kahta asiaa:

  1. Mitä tämä maukkaan rapea, mutta selvästi vähärasvainen kuorrute onkaan?
  2. Miksi terveyden vaalijoina tunnetut japanilaiset leivittävät kalansa vaalean leivän lastuilla?

Japanilaiset ovat käyttäneet jo pitkään pankojauhojaan, mutta suomalaiset ovat vasta löytämässä ne. Aika on ehkä otollisempi pankoilulle nyt täälläkin, kun gluteenittomien ja vähähiilihydraattisten tuotteiden kovin hype on hieman laantunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gluteenittomien ruokien trendi ei ole koskaan yltänyt Japaniin. Paikallinen keittiö jakaa muutenkin mielipiteet. Sitä ajatellaan helposti pelkkänä sushina ja sobana, vaikka japanilaisen keittiön valikoima on huikean laaja. Japanissa käytetään paljon muun muassa sesongin kasviksia, kalaa, kanaa ja tofua. Kaikkea, jopa makeita ruokia, voi leivittää pankojauhoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatoimittajan suosikki

Iltalehti uutisoi tammikuussa 2019, että suomalaiset ammattikokit ovat nyt hurahtaneet pankojauhoihin. Me Naisten resepteissä panko-sana on vilahtanut myös silloin tällöin.

Ruokatoimittaja Christina Aaltio asui Japanissa vuoden ja saapui sieltä kesällä 2018. Japanissa pankojauhot ovat jokaisen lähikaupan valikoimissa, jopa niin kutsutuissa 100 jenin halpakaupoissa.

– Jos tykkää leivitetystä ruuasta, pankojauhot sopivat täydellisesti. Se on isompilastuisempaa eikä se murusta kuten korppujauho. Pankojauhoilla ruuan pinnasta tulee jännän rapea.  Minä ainakin olen hurahtanut pankoon.

Pankojauhoilla voi tehdä perinteisen, yksinkertaisen leivityksen, jolloin raaka-aine kuorrutetaan kananmunalla ja pankolla. Kaksinkertaisessa leivityksessä käytetään ensin vehnäjauhoa ja sitten raaka-ainetta pyöritellään kananmunassa ja pankojauhoissa. Nämä japanilaiset karkeat ihmejauhot imevät itseensä vähemmän öljyä kuin tavalliset korppujauhot.

Uppopaistaminenkaan ei ole tarpeen, vaan pankojauholeivitys toimii myös silloin, kun ruoka paistetaan uunissa. Pankolla kuorrutetaan lihojen ja kasvisten lisäksi Japanissa myös laatikoita sekä makeita ruokia.

 

 

Miten kukaan pärjää ilman pankoa?

Vaikka tykkään laittaa ruokaa, en ole koskaan käyttänyt tavallisia korppujauhoja. Muistan vieläkin kotitalousopettajani sanat 25 vuoden takaa:

– Korppujauhot ovat suurinta turhuutta.

Opettajan mukaan korppujauhoissa on turhia kaloreita ja kotikokki pärjää ilman niitä.

Mutta miten kukaan pärjää ilman pankojauhoja? Niitä saa nykyisin Suomestakin muun muassa aasialaiskaupoista ja marketeista, joissa on etnisten ruokien valikoima.

Yksi pussukka kestää pitkään, sillä pankojauhoa käytetään japanilaisessa keittiössä hillitysti. Japanilaiset rakastavat ruuan erilaisia tekstuureja, ja rapeus on yksi heidän suosikkiasioitaan. Japanilaiset kotiäidit rakastavat pankoa, joka saa lapsetkin syömään ruokansa.

Hiilareita, rasvaa, gluteenia... Japanilaisesta ruokakulttuurista voisi olla muutakin opittavaa kuin pankojauhojen käyttäminen, sillä kaikki ruuat ovat sallittuja. Japanilaiset ovat myös rennon ja terveellisen ruokailun täydellisiä esimerkkejä. Kaikki on sallittua pieninä annoksina ja ruokailu lopetetaan, kun vatsa on täytetty noin 80 prosenttisesti.

Mutta miten herkullisen pankokalan syömisen voi jättää kesken, kun vatsaan mahtuu vielä ruokaa? Sen verran koukuttavaa on japanilainen panko: kun pankoruokaa maistaa kerran, ei paluuta välttämättä ole entiseen.

 


Japanissa pankoa käytetään paljon kana- ja possuaterioissa. Kuva: Shutterstock
Japanissa pankoa käytetään paljon kana- ja possuaterioissa. Kuva: Shutterstock

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla