Sillä, miten ruokalista on laadittu, on väliä.

Ravintolaan mennessä herkuttelet ajatuksella mehukkaasta pihvistä, mutta kun tarjoilija tulee ottamaan tilausta vastaan, suustasi lipsahtaakin jotain aivan muuta.

Kuulostaako tutulta? Cornellin yliopiston psykologi Brian Wansink on tutkinut, miten ravintoloiden ruokalistoilla pystytään ohjailemaan asiakkaiden valintoja. Asiasta uutisoi Science of Us.

Brian Wansinkin tutkimuksen tarkoitus ei kuitenkaan ole paljastaa, että ravintoloitsijat yrittävät huiputtaa asiakkaitaan minkä ehtivät. Ideana on antaa vinkkejä, joiden avulla asiakkaat saisi tekemään terveellisempiä päätöksiä. Hän uskoo, että ravintolat voivat auttaa lihavuusepidemian taltuttamisessa ja hyötyä samalla taloudellisesti.

Väri vaikuttaa valintaan

Wansink on selvittänyt ihmisten käyttäytymistä tutkimalla, miten asiakkaiden ruokavalintoja voidaan ohjailla. Ensinnäkin ihmiset tilaavat helpommin ruokia, jotka on nostettu esiin ruokalistalla. Laatikoidut tai eri värillä tai fontilla merkityt annokset tulevat helpommin huomatuiksi – ja tilatuiksi.

Sen lisäksi valintaan vaikuttavat annoksen nimi ja kuvaus. Mitä fiinimpää, sen varmemmin tilaus päätyy keittiöön. "Mehukas italialainen mereneläväfilee" tulee valituksi todennäköisemmin kuin "kalapala". Wansinkin tutkimusryhmä huomasi, että houkuttelevampi nimi lisäsi myyntiä 28 prosenttia. Asiakkaat myös arvioivat ruuan maukkaammaksi, vaikka resepti pysyi samana kuin ennenkin. Ruuasta oltiin myös valmiita maksamaan 12 prosenttia enemmän.

Mikäli haluat syödä ravintolassa terveellisemmin, Wansink neuvoo tiedotteessaan pyytämään apua tarjoilijalta.

– Kysy, mitkä ovat kaksi tai kolme kevyttä pääruokaa, joita kehutaan eniten. Voit myös tiedustella, mikä on menun paras kevyt annos.

Vaikka terveellisyydellä ei olisikaan väliä, kannattaa silti miettiä, tuliko annos tilattua vain siksi, että se oli sijoitettu jollekin tietylle paikalle ruokalistalla.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.