Sillä, miten ruokalista on laadittu, on väliä.

Ravintolaan mennessä herkuttelet ajatuksella mehukkaasta pihvistä, mutta kun tarjoilija tulee ottamaan tilausta vastaan, suustasi lipsahtaakin jotain aivan muuta.

Kuulostaako tutulta? Cornellin yliopiston psykologi Brian Wansink on tutkinut, miten ravintoloiden ruokalistoilla pystytään ohjailemaan asiakkaiden valintoja. Asiasta uutisoi Science of Us.

Brian Wansinkin tutkimuksen tarkoitus ei kuitenkaan ole paljastaa, että ravintoloitsijat yrittävät huiputtaa asiakkaitaan minkä ehtivät. Ideana on antaa vinkkejä, joiden avulla asiakkaat saisi tekemään terveellisempiä päätöksiä. Hän uskoo, että ravintolat voivat auttaa lihavuusepidemian taltuttamisessa ja hyötyä samalla taloudellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väri vaikuttaa valintaan

Wansink on selvittänyt ihmisten käyttäytymistä tutkimalla, miten asiakkaiden ruokavalintoja voidaan ohjailla. Ensinnäkin ihmiset tilaavat helpommin ruokia, jotka on nostettu esiin ruokalistalla. Laatikoidut tai eri värillä tai fontilla merkityt annokset tulevat helpommin huomatuiksi – ja tilatuiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen lisäksi valintaan vaikuttavat annoksen nimi ja kuvaus. Mitä fiinimpää, sen varmemmin tilaus päätyy keittiöön. "Mehukas italialainen mereneläväfilee" tulee valituksi todennäköisemmin kuin "kalapala". Wansinkin tutkimusryhmä huomasi, että houkuttelevampi nimi lisäsi myyntiä 28 prosenttia. Asiakkaat myös arvioivat ruuan maukkaammaksi, vaikka resepti pysyi samana kuin ennenkin. Ruuasta oltiin myös valmiita maksamaan 12 prosenttia enemmän.

Mikäli haluat syödä ravintolassa terveellisemmin, Wansink neuvoo tiedotteessaan pyytämään apua tarjoilijalta.

– Kysy, mitkä ovat kaksi tai kolme kevyttä pääruokaa, joita kehutaan eniten. Voit myös tiedustella, mikä on menun paras kevyt annos.

Vaikka terveellisyydellä ei olisikaan väliä, kannattaa silti miettiä, tuliko annos tilattua vain siksi, että se oli sijoitettu jollekin tietylle paikalle ruokalistalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla