Herkulliset myskikurpitsa-vuohenjuustoröstit syntyvät käden käänteessä. Kuvat: Sanoma-arkisto
Herkulliset myskikurpitsa-vuohenjuustoröstit syntyvät käden käänteessä. Kuvat: Sanoma-arkisto

Kun porkkanalaatikko, kinkku ja graavilohi eivät enää nappaa, käänny näiden ihanien, helppojen reseptien puoleen.

Myskikurpitsa-vuohenjuustoröstit

4 annosta (8–10 kpl), valmistusaika 20 min

1 myskikurpitsa

(noin 800 g)

2 valkosipulinkynttä

2 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

1 rkl tuoretta

rosmariinia

¼ tl muskottipähkinää

1 tl suolaa

1 tl roseepippuria

4 rkl oliiviöljyä

1 pkt (200 g)

vuohenjuustoa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Kuori myskikurpitsa jos haluat. Voit myös raastaa myskikurpitsan kuorineen. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Raasta kurpitsa isolla terällä. Nosta raaste kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne kurpitsaraasteen joukkoon. Lisää munat, jauhot ja mausteet.

3. Kuumenna öljy pannulla. Nosta lusikalla raasteseosta pannulle ja paista molemmin puolin 5 minuuttia. Nosta röstit voidellulle uunipellille.

4. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi ja laita pala juustoa kunkin röstin päälle. Nosta pelti uuniin ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia niin, että juusto hieman sulaa.

 

Havaijilainen sateenkaarisalaatti

4 annosta, valmistusaika 30 min

250 g lohta

1 tl suolaa

¼ punakaali

2 dl pakastettuja soijapapuja

1 dl vihreitä

viinirypäleitä

1 mango

1 paprika

3 retiisiä

Kastike

1 punainen chili

1 sitruuna

2 tl hunajaa

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1. Leikkaa lohi kuutioiksi ja nosta kulhoon. Ripottele suola kuutioiden päälle ja sekoita. Anna suolautua sillä välin, kun valmistat muun salaatin.

2. Sekoita kastike. Pilko chili ohuiksi renkaiksi. Purista sitruunasta mehu pieneen kulhoon. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin sekaisin.

3. Suikaloi punakaali. Sulata pavut juoksevan veden alla. Huuhdo ja puolita viinirypäleet. Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Suikaloi se. Siivuta retiisit.

4. Kokoa salaatti. Asettele vihannekset ja lohikuutiot riveiksi vierekkäin. Tarjoile kastike kulhosta tai kaada se salaatin päälle.

 

Kana-kuskuskulho

1 annos, valmistusaika 20 min

1 rkl öljyä

½ tl kurkumaa

½ dl kuskusia

1 dl vettä

¼ tl suolaa

5 taatelia

1 porkkana

1 kypsä kanankoipi

1 dl pakastesokeriherneitä

1. Kuumenna paistinpannu. Lisää öljy, kurkuma ja kuskus. Kuullota kuskusia pari minuuttia. Lisää vesi ja suola. Anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt kuskusiin.

2. Pilko taatelit paloiksi veitsellä. Kuori porkkana ja suikaloi se kuorimaveitsellä. Sulata sokeriherneet juoksevan veden alla siivilässä. Perkaa kanankoivesta syötävät osat irti.

3. Kokoa kaikki ainekset kulhoon.

 

Yhden hengen pikalasagne

1 annos, valmistusaika 30 min

1 dl babypinaattia

50 g ricottajuustoa

½ dl saksanpähkinöitä

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 tl hunajaa

3 lasagnelevyä

20 g juustoraastetta

Tarjoiluun

5 kirsikkatomaattia

1 dl salaattia

oliiviöljyä

1. Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi. Odotellessa hienonna babypinaatti ja saksanpähkinät. Sekoita ne kulhossa yhteen ricottajuuston kanssa. Lisää suola, pippuri ja hunaja. Sekoita hyvin.

2. Keitä lasagnelevyjä viisi minuuttia. Varo, etteivät ne tartu yhteen. Valuta vesi pois.

3. Kokoa lasagne. Laita levy alimmaiseksi, kasaa päälle ricotta-pinaattisekokoitusta ja toista. Jätä täytettä vähän myös ylimmän levyn päälle. Nosta lopuksi päälle juustoraaste. Lämmitä mikrossa noin kaksi minuuttia tai 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia, jotta juusto sulaa ja ruskistuu vähän.

4. Sekoita kirsikkatomaateista, salaatista ja oliiviöljystä lisuke.

 

Akseli Herlevin tomaattinen jauhelihakastike

4 annosta, valmistusaika 30 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 porkkana

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl punaviinietikkaa

2 tl hunajaa

2 tl oreganoa

2 tlk (a 400 g) tomaattimurskaa

2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori myös porkkana ja pilko se oikein pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna öljy pannulla kuumaksi ja kuullota kasvikset. Siirrä ne pannulla syrjään ja ruskista jauheliha.

3. Lisää etikka, sokeri, oregano ja tomaattimurska. Anna kiehua 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Lisää lopuksi suola ja pippuri. Tarjoile spagetin kanssa.

 

Paistettu kimchiriisi

4 annosta, valmistusaika 20 min

150 g katkarapuja

3 kevätsipulin vartta

2 rkl öljyä

4 munaa

4 dl keitettyä riisiä

200 g kimchiä

2 dl babypinaattia

3 rkl soijakastiketta

2 rkl seesaminsiemeniä

1. Sulata katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista katkaravuista liika vesi pois. Hienonna kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.

2. Kuumenna pannussa puolet öljystä. Riko munat pannulle ja paista, kunnes valkuaiset ovat kokonaan kypsyneet. Nosta syrjään odottamaan.

3. Kuumenna loput öljystä pannussa kuumaksi. Lisää riisi, kimchi, katkaravut ja kevätsipuli. Paista noin kolme minuuttia. Lisää pinaatti, soija ja seesaminsiemenet. Pyöräytä vielä sekaisin. Tarjoile paistetut munat annosten päällä.

Huom! Voit korvata kimchin puolikkaalla silputulla kiinankaalilla ja isolla lusikallisella chilikastiketta.

 

Viiden aineksen kukkakaalisalaatti

4 annosta, valmistusaika 25 min

1 kukkakaali

2 tl ras el hanout -maustetta

1 prk valmishummusta

1 ruukku lehtipersiljaa

2 dl pakasteherneitä

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Leikkaa kukkakaalin kanta pois. Irrottele lehdet ja kukinnot karkeasti. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele mauste päälle ja hiero sitä kaikkialle kukkakaaleille. Paahda 10 minuuttia.

2. Silppua sillä välin lehtipersilja ja sulata herneet.

3. Levitä tarjoilulautasen pohjalle hummus, nostele päälle kukkakaalit, herneet ja viimeistele lehtipersiljalla.

 

Vegaaninen limetti-currykeitto

4 annosta, valmistusaika 20 min

2 pkt marinoitua tofua

3 rkl punaista currytahnaa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3 limettiä

100 g itusekoitusta

1. Kumoa kookosmaito kattilaan. Täytä säilyketölkki vedellä ja kaada sekin kattilaan. Lisää ruokalusikallinen currytahnaa ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen.

2. Kuivaa tofu ja leikkaa molemmat palat kuuteen osaan. Levitä veitsellä tofusiivujen pintaan ohuelti currytahnaa. Kuumenna paistinpannu ja paista tofusiivut molemmin puolin.

3. Puolita kaksi limettiä ja siivuta yksi. Purista kahden limetin mehu liemeen ja säästä siivut tarjoiluun.

4. Kokoa tofua ja ituja syville lautasille ja kaada kuuma liemi päälle.

 

Vohveliraudalla paistetut lohiquesadillat

4 annosta, valmistusaika 20 min

8 tortillalettua

1 prk maustamatonta tuorejuustoa

150 g graavilohta

2 dl babypinaattia

½ dl silputtua tilliä

Paistamiseen

öljyä tai voita

1. Levitä neljä tortillalettua työalustalle. Voitele ne tuorejuustolla ja levitä päälle graavilohisiivut sekä pinaatti ja tilli.

2. Nosta toiset tortillat kansiksi.

3. Kuumenna vohvelirauta, levitä sille öljyä ja paista yksi quesadilla kerrallaan.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15