Ruoka on kitaristi Mikko Kososelle intohimo. Siksi hänet pestattiin myös Top Chef Suomen tuomariksi.

Tarjoilija kantaa pöytään vihreän chilin täplittämät simpukat. Muusikko Mikko Kosonen, 35, painaa nenänsä kiinni makupalaan ja nuuhkaisee.

– Haistan aina ennen maistamista. Tuoksujen kautta mielleyhtymät ja muistot alkavat sykkiä päässäni, Mikko kertoo.

Alkupalan tuoksu vie Mikon Ranskan rannikolle ja lapsuuteen, jolloin rakkaus ruokaan ja ravintoloihin syttyi. Kososten diplomaattiperhe asui Brysselissä, jossa oli paljon edullisia ravintoloita. He tekivät myös retkiä naapurimaahan Ranskaan. Siellä valtavat juustotarjottimet, suklaavaahdot ja karamellivanukkaat tekivät vaikutuksen pieneen poikaan.

Kun perhe palasi kotimaahan, ravintolakäynnit loppuivat. Suomessa oli kallista, ja teini-ikään kasvanut Mikko keskittyi kitaransoittoon ja jalkapalloon. Hän herkutteli ikäistensä tapaan kebabilla, hampurilaisilla ja pizzalla, mieluiten mahdollisimman vähällä rahalla.

Nykyisin Mikko syö ulkona vähintään kerran viikossa. Tavallisten ravintoloiden ja uimahallin kahvion lisäksi hän käy kaikkein kalleimmissa paikoissa, kuten Chez Dominiquessa, jossa pelkkä alkuruoka maksaa 45 euroa.

– Ruoka on ainoa harrastukseni. Maksan laskun Visalla ja kärvistelen myöhemmin. Kävisin ravintoloissa vielä enemmän, jos olisi varaa.

Ruuan perässä ulkomaille

Mikko kippaa simpukan suuhun, pureskelee sitä hitaasti ja maiskauttaa pari kertaa. Makujen joukosta erottuu soijaa ja eurooppalaisen merenelävän aromia.

– Yhdessä syöminen on hauskaa, koska maistan paremmin, kun saan peilata asioita toisten ihmisten kanssa.

Syksyiset ruokamatkat kaveriporukan kanssa ovat juhlaa. Viime vuonna neljän miehen ryhmä kiersi Lyonin ravintoloita. Seuraavaksi he saattavat matkata Ruotsin Åreen, jossa sijaitsee ruokamediassa kehuttu Fäviken. Lennot vahvistetaan vasta, kun pöytävaraus onnistuu.

Mikko reissaa huippuravintoloissa myös perheen kanssa. Puoliso, laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa ja pariskunnan kaksi tytärtä olivat mukana Lontoon ylistetyssä River Cafessa.

– Ruoka oli mieletöntä. Toinen lapsi nukkui vaunuissa, ja isompi juoksenteli ympäriinsä. Silti henkilökunta tuli kehumaan lasten käytöstä. Mikä palvelu!

Mikko haluaa käydä paikoissa, joista kohistaan ammattipiireissä. Hän ei kuitenkaan pidä löytöjä omana tietonaan, vaan jakaa vinkkejä auliisti kaikille esimerkiksi blogissaan.

– Kun ihmiset käyvät hyvissä ravintoloissa, niitä tulee lisää, mies uskoo.

Matkoilla Mikko ei vieraile pelkästään kalliissa valkoisten pöytäliinojen ja hopeatarjottimien paikoissa.

– Hyvä ruokakokemus voi syntyä yöllä malesialaisessa katukeittiössä tai pariisilaisessa tähtiravintolassa.

Luksus ei vaivaa Mikkoa, jos se ei ole ravintolassa pääasia. Hän vetää puvun päälle ja hallitsee kuviot. Tavat tarttuivat jo vanhempien kotona järjestämillä illallisilla.

Lista kädessä reissuun

Kun nälkä yllättää matkalla, Mikko ei astu ensimmäiseen kohdalle osuvaan ravintolaan, sillä pettymyksen mahdollisuus on niin suuri. Hän tutkii etukäteen tarjontaa ja kirjoittaa ravintoloista listan paperille. Kun ruoka-aika lähestyy, Mikko etsii vaihtoehdoista lähimmän.

Monet ravintolat pitää varata kuukausia etukäteen, ja osaan on todella vaikea päästä. Kööpenhaminan Nomaan Mikko sai pöydän vasta 500 soittoyrityksen jälkeen. Illallisajat olivat täynnä, joten hänen piti tyytyä lounaaseen. Illalle hän varasi pöydän Michelin-tähditetystä thairavintolasta.

– Se oli virhe. Lähes neljä tuntia kestänyt lounas ei ehtinyt laskeutua ennen iltaa. Oli kauheaa istua pöytään, kun vatsa oli jo valmiiksi täynnä.

Ajan mittaan Mikko on vähentänyt syömisensä analysointia.

– Homma meni överiksi. Harmitti, kun muut höpöttivät niitä näitä, kun minä halusin eritellä joka murusen maut ja kuvata annokset.

Kiertuemuusikon pitää osata myös kääntää "ravitse itsesi" -vaihde päälle. Mikko ei vertaa huoltoaseman höttösämpylöitä suosikkibistronsa ruokiin, koska muuten keskellä Kainuuta tulisi hulluksi. Sen sijaan hän täyttää puolet lautasesta kasviksilla ja syö ruuan erittelemättä sen makuja. Tai marssii kauppaan.

– Joskus on onni syödä kylmä karjalanpiirakka ja huuhtoa se alas pitkään seisseellä kahvilla.

 

Kira Åkerström-Kekkonen: "Jätän mieluummin vaatteet ostamatta"

Ravintoloissa käymisestä tuli harrastus

Näitä ravintoloita Mikko Suosittelee ystäville

Mami Turussa on todella monta hyvää ravintolaa, joista Mami on minun suosikkini.

Bertha ja Ravintola C Ravintolakulttuuri kukoistaa näissä kahdessa loistavassa paikassa Tampereella. 

A Fuego Negro, San Sebastian. Pintxos-baari, jossa syö maailman parasta ruokaa hävyttömän edullisesti.

Sketch Library and Lecture Room. Lontoo. Upein näkemäni sisustus, kaksi Michelin-tähteä, suhteessa edullinen lounas ja maailman hienoimmat vessat.

Matbaren, Tukholma. Niin hyvä ruoka, että söin ystäväni kanssa pienistä annoksista koostuvan lounaslistan läpi.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.