Nämä herkut voi syödä kuorineen! Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Nämä herkut voi syödä kuorineen! Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Täytetyistä suklaamunista eli töhniksistä tuli somehitti, joka loppui kaupoista. Kokosimme parhaat töhnämunareseptit.

Töhnämunat eli töhnikset. Ne ovat olleet tämän vuoden puhutuin herkku – ällöttävästä nimestään huolimatta. Munista on kohistu sosiaalisessa mediassa koko alkuvuoden ajan, ja useiden valmistajien hittimunat loppuivat kaupoista jo paljon ennen pääsiäistä.

Pahvisissa munakennoissa kaupatuissa tuotteissa suklaamunat on täytetty kreemillä, jota voi lusikoida.

Maraboun Easter Eggs -tuotetta pidetään aitona ja alkuperäisenä töhniksenä. Talouselämä-lehden mukaan ne poistuivat ainakin Maraboun Suomen-valikoimasta viime vuonna. Sittemmin kreemillä täytettyjä munia on alkanut myydä esimerkiksi Lidl.

 

Iski munahulluus! 🐣 #töhnis #töhnämuna #easter #eastereggs #instagood

Kuva, jonka mrsvallin (@mrsvallin) julkaisi

 

Mainosten uhrit #töhnämuna #töhnis #huh #makea

Kuva, jonka Riikka Kumpunen (@riikka_k) julkaisi

Mutta ei hätää, vaikket löytäisi töhnämunia kaupasta, sillä niitä voi tehdä myös itse! 

Munat suklaamoussella

Tummasta suklaasta tehty mousse on elegantimpi täytevaihtoehto kuin supermakea kreemi. Soppa 365 -sivuston munien suklaamousse maustetaan ripauksella sormisuolaa.

Jos haluat erityisen näyttävän lopputuloksen, pursota suklaamousse muniin. Pata porisee -blogin versiossa ripotellaan päälle vielä Daim-rouhetta.

 

Takuuvarma pääsiäishitti - töhnämuna! #pääsiäinen #pääsiäismuna #töhnämuna #suklaamousse #suklaavaahto #blogirinki #ruokablogi

Kuva, jonka Annaleena | Pata Porisee (@pataporisee) julkaisi

Suklaamoussetöhnikset voi koristella myös nonparelleilla, kuten K-ruoka-reseptissä.

Rahkaiset munat

Jos kreemi tai suklainen mousse tuntuu liian makealta, kokeile rahkaa. Tämän K-ruoka-reseptin töhnisten täyte tehdään vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta ja maitorahkasta.

Keskon ruokatoimittaja Sanna Huovilainen vinkkaa Ylen jutussa, että mangososeesta voi tehdä hauskan keltuaisen kaltaisen silmän valkoiseen rahkaan.

Munat valkosuklaamoussella

Jos haluaa munamaisen vaikutelman eikä makeus haittaa, valkoisen täytteen mangokeltuaisineen voi tehdä myös valkosuklaamoussesta.

Kokeile esimerkiksi tätä Kodin Kuvalehden sitruuna-valkosuklaamoussea ja seuraa muuten esimerkiksi Soppa 365:n suklaamoussemunien reseptiä.

 

#easteregg #kinder #whitechocolatemousse #mango #chocolateegg #suklaamuna #töhnämuna #kana 🐣🐥

Kuva, jonka Milja Kuitunen (@mmmiltsii) julkaisi

Sitruunaiset mangomunat

Jos haluat välttää ylimakeaa, voit yhdistää täytteessä rahkan, mangon ja sitruunan, kuten Yhteishyvän mangomoussella täytetyissä töhnämunissa.

Nutella-munat

Ei ole kausiherkkua, jota ei tuunattaisi Nutellalla (laskiaispullat, huh huh). Pullahiiri-leivontablogin töhnämunat täytetään suklaalevitteestä ja kermavaahdosta tehdyllä seoksella. Jos makeanhimo ei lähde näillä herkuilla, niin jo on kumma.

 

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.