Syötkö mieluummin juustoa vai juustonkaltaista valmistetta?

Valmisguacamolea ei voi edes guacamoleksi kutsua, koska siinä ei ole avokadoa nimeksikään. Sen tietävät varmasti kaikki. Myöskään nämä ruoka-aineet eivät ole ihan sitä, miltä näyttävät:

Pizzerioiden kinkku

Meillä kinkku on kalkkunaa tai naudanlihaa, kertoo pizzamainos, josta uutisoi Ruokala. Sama maku! Ihan reilua, että kertoivat, koska moni saattaa odottaa lihan olevan peräisin possusta.

Ilta-Sanomat testautti pitsojen kinkut laboratoriossa. Testipitsojen kinkut olivat sianlihaa, mutta niiden rasvapitoisuudet olivat huolestuttavan korkeat, jopa 15 prosenttia. Leivänpäälliskinkussa rasvaa on pari prosenttia.

Ilta-Sanomien haastattelema ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo jutussa, että korkea rasvapitoisuus tarkoittaa sitä, että lihaa on vähemmän ja rasvaa sekä muita täyteaineita enemmän.

Pitsajuusto

Edamjuusto 50% (maito, hapate, suola, happamuudensäätöaine E509,säilöntäaine E251, juoksete, väri E160a), juustonkaltainen valmiste 50% (vesi, palmuydinöljy, kypsytetty juusto, maitoproteiini,perunatärkkelys, stabilointiaineet E331, E452, E340, suola,säilöntäaine E200, väri E160a). Raasteseos edamista ja juustonkaltaisesta valmisteesta.

Juustoraaste vai kasvisrasvaraaste? kysyy Safkatutka. Valmiiden pitsajuustoraasteiden valmistuksessa käytetään usein teollisuudesta ylijääneitä juustonpaloja, mikä on hyvä juttu, mutta vähemmän kivaa on, että apuna on käytetty valtava määrä kasvisrasvoja ja lisäaineita. Raastepussin kyljestä kannattaa tarkistaa, mistä tuote on valmistettu, sillä merkkien välillä on isoja eroja. Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta kesällä.

Munakokkeli

Hotelliaamiaisella munakokkeli on monelle kohokohta. Aina aamiaismunakkaaseen ei kuitenkaan käytetä tuoreita kananmunia, vaan se voidaan valmistaa kananmunamassasta tai -jauheesta. Erilaisia munatuotteita suurtalouskäyttöön valmistaa esimerkiksi laitilalainen Munax, jonka valikoimasta löytyy myös kuumennusta vaille valmista munakokkelia.

Munasta valmistetaan muitakin kiinnostavia tuotteita, esimerkiksi hauskan kaksimielisesti nimettyä pitkämunaa. Siinä keltuaiset on hyydytetty pitkän valkuaispötkön sisään, minka ansiosta pitkämunasta on helppo leikata tasaisia siivuja esimerkiksi leipien päälle.

Lue myös:

Oletko aina pilkkonut sipulin väärin?

Yllättävän helppoja! Näitä ruokia ei kannata ostaa valmiina

Apua, kohta jogurttipurkitkin pilataan!

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.