Syötkö mieluummin juustoa vai juustonkaltaista valmistetta?

Valmisguacamolea ei voi edes guacamoleksi kutsua, koska siinä ei ole avokadoa nimeksikään. Sen tietävät varmasti kaikki. Myöskään nämä ruoka-aineet eivät ole ihan sitä, miltä näyttävät:

Pizzerioiden kinkku

Meillä kinkku on kalkkunaa tai naudanlihaa, kertoo pizzamainos, josta uutisoi Ruokala. Sama maku! Ihan reilua, että kertoivat, koska moni saattaa odottaa lihan olevan peräisin possusta.

Ilta-Sanomat testautti pitsojen kinkut laboratoriossa. Testipitsojen kinkut olivat sianlihaa, mutta niiden rasvapitoisuudet olivat huolestuttavan korkeat, jopa 15 prosenttia. Leivänpäälliskinkussa rasvaa on pari prosenttia.

Ilta-Sanomien haastattelema ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo jutussa, että korkea rasvapitoisuus tarkoittaa sitä, että lihaa on vähemmän ja rasvaa sekä muita täyteaineita enemmän.

Pitsajuusto

Edamjuusto 50% (maito, hapate, suola, happamuudensäätöaine E509,säilöntäaine E251, juoksete, väri E160a), juustonkaltainen valmiste 50% (vesi, palmuydinöljy, kypsytetty juusto, maitoproteiini,perunatärkkelys, stabilointiaineet E331, E452, E340, suola,säilöntäaine E200, väri E160a). Raasteseos edamista ja juustonkaltaisesta valmisteesta.

Juustoraaste vai kasvisrasvaraaste? kysyy Safkatutka. Valmiiden pitsajuustoraasteiden valmistuksessa käytetään usein teollisuudesta ylijääneitä juustonpaloja, mikä on hyvä juttu, mutta vähemmän kivaa on, että apuna on käytetty valtava määrä kasvisrasvoja ja lisäaineita. Raastepussin kyljestä kannattaa tarkistaa, mistä tuote on valmistettu, sillä merkkien välillä on isoja eroja. Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta kesällä.

Munakokkeli

Hotelliaamiaisella munakokkeli on monelle kohokohta. Aina aamiaismunakkaaseen ei kuitenkaan käytetä tuoreita kananmunia, vaan se voidaan valmistaa kananmunamassasta tai -jauheesta. Erilaisia munatuotteita suurtalouskäyttöön valmistaa esimerkiksi laitilalainen Munax, jonka valikoimasta löytyy myös kuumennusta vaille valmista munakokkelia.

Munasta valmistetaan muitakin kiinnostavia tuotteita, esimerkiksi hauskan kaksimielisesti nimettyä pitkämunaa. Siinä keltuaiset on hyydytetty pitkän valkuaispötkön sisään, minka ansiosta pitkämunasta on helppo leikata tasaisia siivuja esimerkiksi leipien päälle.

Lue myös:

Oletko aina pilkkonut sipulin väärin?

Yllättävän helppoja! Näitä ruokia ei kannata ostaa valmiina

Apua, kohta jogurttipurkitkin pilataan!