Aquafaba-marengeista voi tehdä esimerkiksi pieniä pavlova-herkkuja. Kuva: Colourbox
Aquafaba-marengeista voi tehdä esimerkiksi pieniä pavlova-herkkuja. Kuva: Colourbox

Papupurkin säilykeliemi eli aquafaba korvaa leivonnassa munanvalkuaisen.

Jos seuraat aktiivisesti ruuanlaittotrendejä tai noudatat vegaanista ruokavaliota, et ole voinut välttyä aquafabalta. Tavalliselle kotikokille aquafaba, eli kikherne- tai papupurkin pohjalla oleva liemi, on kuitenkin tuntematon ruuanlaitossa. Moni valuttaakin liemen säälimättä viemäriin.

Niin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä. Aquafaba on nimittäin mainio apu ruuanlaitossa. Se korvaa monessa paikassa kananmunan ja vaahtoutuu esimerkiksi marengiksi.

Mihin sitä käytetään?

Papumehua käytetään erityisesti kananmunanvalkuaisen korvikkeena leivonnassa. Useimmiten ruuanlaitossa käytetään kikhernelientä, mutta myös muiden papujen liemi korvaa valkuaisen. Iltalehden mukaan hyvä nyrkkisääntö on, että kolme ruokalusikallista lientä vastaa yhtä munanvalkuaista.

Yleisimmin aquafabaa käytetään marengin valmistukseen, mutta liemen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Vegaaniliiton ruokavastaava Sari Zurbuchen vinkkasi Helsingin Sanomille, että liemi toimii esimerkiksi kasvikermavaahtojen tiivistäjänä. Sitä on kokeiltu myös esimerkiksi ranskalaisten rapeuttamiseen, macaroneihin, majoneesiin ja vaahtokarkkien valmistukseen.

– Joku oli laittanut kevyesti vaahdotettua aquafabaa makaronilaatikkoon ja oli tyytyväinen. Liemi toimii hyvin myös kekseissä. Letut onnistuvat aquafaballa ihan täydellisesti, niihin tulee hieno pitsireuna, kertoi Zurbuchen Hesarille.

Jos on herkkä makuaisti, kikherne voi maistua hieman läpi kokkailuista. Erityisesti leivonnaisissa kannattaa siis käyttää reilusti makeutusta, jos sivumaku häiritsee.

Miten sitä käytetään?

Lientä käytetään vaahdotettuna. Tärkeintä papumehun kanssa on muistaa vatkata sitä tarpeeksi kauan, jotta se kiinteytyy kunnolla. Liemi kannattaa vatkata sähkövatkaimella. Joissain ohjeissa neuvotaan vatkaamaan lientä viisi minuuttia, mutta aquafaban kanssa kannattaa luottaa ennemmin tuntumaan. 

Joskus vaahto epäonnistuu siksi, että liemi on liian löysää. Silloin sitä kannattaa keittää hieman kokoon, jotta se vaahtoutuu paremmin.

Näin valmistat aquafabasta marenkia:

400-grammaisen kikhernepurkin liemi

Noin 1 dl sokeria

1. Vatkaa kikhernelientä (myös esimerkiksi valkoisten papujen liemi käy) sähkövatkaimella niin kauan, että se alkaa jähmettyä.

2. Lisää sokeria rauhalliseen tahtiin joukkoon koko ajan kovalla nopeudella sekoittaen. Seos on riittävän jämäkkää silloin, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman, että seos valuu. Tähän menee aikaa noin 10–15 minuuttia. Jos seos ei jämäköidy, lisää sokeria.

3. Nosta leivinpaperille marenkinokareita (halkaisija noin 3 cm). Paista niitä 100 asteen lämpötilassa 1,5 tunnin ajan.

4. Anna jäähtyä.

(Ohje on aquafaba-marengin keksijän Goose Wohltin luoma.)

Huom! Jos innostuit kokeilemana aquafabaa, etkä nyt keksi mihin tunget ylijääneet kikherneet, kokeile esimerkiksi tätä mahtavaa hummusreseptiä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Näin aquafaba keksittiin

Liemen käyttömahdollisuudet havaitsi ensimmäisen tiettävän kerran ranskalaiskokki Joel Roessel, joka huomasi, että kikherneiden liemi vaahtoutuu vatkatessa. Hän latasi havainnostaan videon YouTubeen. Myöhemmin videon bongasi vegaanikokki Goose Wohlt, joka kokeili, voisiko liemestä valmistaa marenkia. Hän onnistui.   

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.