Korealainen Jihyun Ryou tutkii vihannesten ja hedelmien säilymistä. Kuva: <span class="photographer">Kristof Vrancken</span>
Korealainen Jihyun Ryou tutkii vihannesten ja hedelmien säilymistä. Kuva: Kristof Vrancken

Ripusta rypäleet, kastele parsa, sääli sitruunaa. Kokosimme korealaisen Jihyun Royon vinkit, joilla vähentää hävikkiä.

Suomalaiset heittävät vuosittain pois 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Suuri osa hävikistä on vihanneksia, juureksia, leipää ja hedelmiä, jotka olisi voitu syödä, jos ne vain olisi säilytetty oikein tai valmistettu ajoissa.

Parannettavaa siis on.

Oppia korjausliikkeeseen voi ottaa vaikka Jihyun Ryoulta. Hän on korealainen muotoilija, joka on ollut vuosikausia kiinnostunut erityisesti tavoistamme säilyttää ruokaa. Save Food from the Fridge -nimisellä Instagram-tilillään Jihyun jakaa vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen ja postaa kuvia omassa keittiössään tekemistään säilytyskokeiluista. Häntä kiinnostaa myös, miten säilytys vaikuttaa ruuan makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jihyunin mielestä tyrkkäämme esimerkiksi monia hedelmiä ja vihanneksia kylmään jääkaappiin pelkästä tottumuksesta, vaikka ne itse asiassa säilyisivät pidempään huoneenlämmössä. Ja jos ruokaa säilyttää väärin, se päätyy varmemmin hävikkiin ja kuormittaa niin ympäristöä kuin lompakkoakin. Jääkaappiin ruoka saattaa myös yksinkertaisesti vain unohtua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokosimme Jihyunin vinkit hävikin vähentämiseen.

1. Ripusta rypäleet

Viinirypäleet ovat hedelmien erityisherkkiä. Jos ne kolhiintuvat tai jäävät lillumaan pesuveteen, homehtuminen alkaa nopeasti.

Siksi rypäleet kannattaa säilyttää ripustamalla ne koukkuun. Se näyttääkin kivalta! Ennen pesua ja syöntiä rypäleet on paras pitää omassa rasiassaan jääkaapissa. Roikutusmetodi toimii myös banaaneille. Kuvan rypäleet on ostettu neljä päivää ennen kuvausta.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

+한국어⬇️+ I love the color of grapes as well as the taste. I normally buy one bunch and I finish it within a week. It stays at the hanging corner of my kitchen. The one in the foto is four days after I bought it. #grapes In order to keep grapes longer, it is important not to get the grape damaged. That's why some sellers prefer a single package for each bunch of grapes. Hanging is a good way to keep the grapes safe from possible damage by contact. By having it in front of eyes, you can enjoy the beauty and not forget to enjoy their taste ;-) #howtostorefood 포도는 맛도 좋고 색도 참 예쁘죠. 저는 보통 1송이를 사서 일주일 정도 안에 다 먹습니다. 부엌 한쪽에 걸어서 보관하는데요. 사진 속 포도는 4일쯤 지난 포도에요. 벌써 여러 번 따먹어서 많이 남지는 않았지만요 🤭 포도는 뭉개지지 않게 보관하는 게 중요합니다. 여러 송이를 함께 담아놓거나 서랍 칸에라도 넣어놓으면 포도알끼리 부딪혀서 상처가 나거나 닿은 면이 물러지기가 쉽죠. 걸어서 보관하면 그런 문제는 해결이 됩니다. 보고 있으면 예쁘기도 하지만 눈에 보이니 상태가 안 좋아질 새도 없이 먹게 됩니다. #포도 #보관 #음식물쓰레기 #제로웨이스트 #미니멀라이프 #zerowastekitchen #sustailableliving #sustainablekitchen #sustainabledesign #foodresearch #food #anthropology #foodstorage #zerowasteliving #beautifulkitchen #beautiful #fruit

Henkilön Jihyun Ryou_류지현 (@savefoodfromthefridge) jakama julkaisu

2. Kastele parsaa

Parsakausi on meneillään. Irrota muovi parsojen ympäriltä ja napsaise varsiin uusi leikkauspinta. Laita parsat pystyssä lasipurkkiin tai maljakkoon, jossa on aavistus vettä pohjalla. Päiväkausia parsaa ei toki ole tarkoitus säilyttää maljakossa. Samalla tavalla voi säilyttää myös esimerkiksi lehtiselleriä. Sekin näyttää pirteältä.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

+한국어 👇+ Asparagus in the water for 5 days! I can't wait any more to see how it goes further. I will eat them today. Since I bought a saled item, you can see dry leaves from the first day. They were doing ok for the next 3-4 days. This morning I found them a lot drier. As you see in the picture, you keep them with a very little bit of water. Otherwise asparagus get mushy. #testkitchen 아스파라거스를 물에 담그고 5일간 관찰해봤어요. 애초에 할인템을 산 거라 첫 사진부터 마른 잎들이 보이기는 하죠. 그래도 한 3-4일은 큰 변화가 없었는데 오늘 아침에 보니 잎이 잔뜩 말라있습니다. 오늘 저녁은 아스파라거스구이를 해서 수란이랑 먹으려고 합니다. 사진처럼 물은 아주 조금만 주면서 보관하세요. 집집마다 조금씩은 다르겠지만 하루 밤 안에 다 흡수합니다. 매일 조금씩 주시면 되요. 한 번에 너무 많이 주면 물러버린답니다. #아스파라거스 #zerowastekitchen #nofoodwaste #sustailableliving #howtostorefood #howtostoreasparagus #prettyvegetables #grilledasparagus #아스파라거스구이

Henkilön Jihyun Ryou_류지현 (@savefoodfromthefridge) jakama julkaisu

3. Sääli sitruunaa

Sitruunoita voi hyvin säilyttää kaapissa tai hedelmävadissa huoneenlämmössä. Pitkä säilytys (kuivassa) huoneilmassa voi kuitenkin kovettaa ja rypistää sitruunan. Ne voi silti vielä aivan hyvin käyttää. Vaikka kuori olisi käppyräisen kuiva, sisällä voi olla aivan mehukas sitruuna. Pisimpään sitruuna säilynee muovipussissa jääkaapissa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#한국어 ⬇️ While I placed some lemons in a mesh bag (check the last post), I have kept one with the stem in water like flowers or grapes in Thomery, France (check the post about it). After a month, I found it still had freshly firm peel. As you can see in the photo, both the one in a mesh bag or the other one with the stem in water had inner pulp still juicy. When I taste them, I found them a bit different though. The one with the stem in water was more sour than the other one. By drying, that is, aging faster, the one in a bag lost its acidity in the taste. So if you’re planning to store lemons as long as one month or more, it would be wise to get the ones with the stem and keep them with water support. #lemon #storage 이번에는 프랑스 토메리 마을에서 포도를 보관하던 것처럼 달린 나뭇가지를 물에 담가둔 레몬입니다. 지난 번에 소개한 레몬과 함께 한 달을 보관했는데요. 그것과는 다르게 아직 레몬 껍질이 전혀 마르지 않고 탱탱해요. 잘라보니 과육도 싱싱하네요. 겉이 마른 레몬도 속은 과즙이 여전했죠. 그냥 보기에는 큰 차이가 없는데 맛을 보니까 다르더라고요. 물에 담가둔 레몬의 신맛이 훨씬 더 강했어요. 겉이 마른 레몬은 그만큼 빨리 노화가 되면서 신맛을 잃은 거죠. 이제 한달 이상 오래 보관할 할 레몬이 있다면 가지가 달린 걸로 사서 물에 담기두는 게 좋겠어요. #레몬 #보관 #zerowastekitchen #learningkitchen #learningfrom #traditionalknowledge #howtostorefood #sustainablekitchen #zerowasteliving #savefoodfromthefridge #howtostore #domesticrevolution #knowyourfood #foodmatters

Henkilön Jihyun Ryou_류지현 (@savefoodfromthefridge) jakama julkaisu

4. Hyödynnä kuiva leipä

Ylimääräisen leivän ei ole pakko antaa homehtua. Vanhat kannikat voi raastaa korppujauhoksi tai paistaa köyhiksi ritareiksi, mutta leivän voi myös leikata heti viipaleiksi tai kuutioiksi ja antaa kuivua paperipussissa. Ripottele leipäkuutioita vaikka keiton päälle.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

What do you do with leftover bread? I normally don't have it but when it happens, I dry it in the air and keep it in the paper bag. It lasts surprisingly long. I add it into the soup or make it into bread crumbs. Oh, don't forget to slice it before drying. It is difficult to dry a loaf throughly and utilize it later,too. What is your knowledge about leftover bread? #zerowastekitchen 빵이 남으면 일단 말립니다. 후에 사용하기 편하도록 조각을 내서 말려요. 말린 조각은 수프 끓일 때 한 두개씩 넣어 먹기도 하고 빵가루를 만들 때 쓰기도 합니다. 새 책에서 다양한 활용법을 소개할게요 🙋🏻‍♀️ 새 책은 save food from the fridge 실전편으로 저희 집 부엌과 식탁 이야기 입니다. 연말을 목표로! 달리고 있습니다! 작업을 함께 하고 있는 테이스트 북스에서 나온 책 '토스트'에도 남은 빵 활용법이 여럿 소개되어 있네요. 토스트 레시피가 다양하게 있는 예쁜 책인데 남은 빵 활용법까지 신경쓰시고 반갑습니다 🤗 @tastebooks_official #drybread #nofoodwaste #savefood #foodforthought #zerowasteliving #toast #leftover

Henkilön Jihyun Ryou_류지현 (@savefoodfromthefridge) jakama julkaisu

5. Tomaatti on herkkä

Tomaatti ei pidä viileästä jääkaapista. Tyhjä munakenno on kätevä paikka pienten tomaattien säilyttämiseen, sillä kartongissa ne säilyvät erikseen, eikä herkkään pintaan tule kolhuja. Älä kuitenkaan silloin unohda pestä tomaatteja hyvin ennen käyttöä!

6. Kukkakaali kaipaa kosteutta

Kukkakaalia ei kannattaisi kuoria kaupassa tai kotona lehdistä, sillä lehdet suojaavat sitä kosteuden haihtumiselta.

Elämä soluasunnossa havahdutti

Jihyun Ryou, 39, testaa jatkuvasti kotonaan vihannesten ja hedelmien säilyvyyttä, käy viljelmillä ja hankkii tietoa torikauppiailta. Hän harrastaa myös vanhoja keittokirjoja.

Tutkimustuloksiaan hän jakaa somessa ja blogissa, joiden minimalistiset kuvat ovat hyvin kauniita.

Jihyun kiinnostui ruokahävikistä jo vuosia sitten ollessaan nuori opiskelija. Soluasunnossa asuessaan Jihyun näki, miten yksi kämppis saattoi tulla porkkanoiden kanssa ostoksilta samaan aikaan kun toinen heitti omiaan nahistuneina roskikseen. Hänestä ruuan hukkaamminen oli absurdia. Heräsi ajatus tehdä asialle jotakin. Niinpä Jihyun alkoi tutkia ruokahävikkiä.

– Iso osa hävikistä syntyy siitä, ettei meillä ole ymmärrystä ruoka-aineista ja niiden säilyttämisestä. Usein unohdamme, mitä ruokaa meillä keittiössä on. Olemme kadottaneet yhteyden ruuan alkuperään. Emme yksinkertaisesti enää ymmärrä, miten ruokaa pitäisi käsitellä niin, että se säilyisi mahdollisimman hyvin, Jihyun kertoo sähköpostitse Me Naisille.

Nykyään Jihyun jakaa aikansa Etelä-Korean Soulin ja Italian Torinon välillä. Jihyunilla on muotoiluyritys yhdessä italialaisen aviomiehensä kanssa. Hän muun muassa suunnittelee vihannesten ja hedelmien säilyttämiseen soveltuvia esineitä.

Kaupungeissa ihmisillä on tapana säilyttää lähes kaikki ruuat jääkaapissa, vaikka ne eivät sinne kuuluisikaan, Jihyun sanoo. Jos lämpötila on liian kylmä, monet hedelmät ja vihannekset kärsivät.

Jihyun kehottaa tarkkailemaan vihannesten ja hedelmien vointia, siis välittämään niistä hieman enemmän ja havainnoimaan, milloin jokin ruoka alkaa voida huonosti. Olosuhteet eroavat, sillä esimerkiksi ilmankosteus vaihtelee. Parhaan tuloksen saa kokeilemalla itse omassa keittiössä.

Vierailija

Paras tapa säilyttää parsaa on kääriä nippu puuvillaiinaan joka kostutetaan kauttaaltaan ja säilytetään jääkaapissa.

Osto hetkellä jos varret ovat jo kuivat ja puumaiset ei kannata ostaa koska kaikki neste on jo haihtunut parsasta pois.

Broccoli

Broccoli säilyy ihanan rapeana, kun laittaa mukiin hieman vettä ja parsakaalin sinne. Vesi vaihdetaan päivittäin ja kaalin varteen kannattaa samalla leikata uusi tuore imupinta. Pidän jääkaapissa ja säilyy rapeana todella pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla