Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Yksi vannoo suolan ripottelun nimeen, toinen jättää kokonaan väliin.

Munakoiso, tuo tummanvioletti kiiltävä sukkula, herättää intohimoja ruokapiireissä. Että pitääkö aubergiinit itkettää ennen ruoanlaittoa vai ei? Ja jos, niin kuinka?

Yksi ei itketä lainkaan. Toinen ripottelee suolaa munakoisosiivuille, antaa nesteen tihkua pinnalle ja taputtelee sitten viipaleet kuiviksi. Kolmas poistaa suolan huuhtelemalla. Neljäs liottaa viipaleet suolavedessä.

Kiistaan on saatava selvyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenne paranee itkettämällä

Kysytään asiaa Taivaallinen munakoiso -kirjan (WSOY) kirjoittaneelta Marja Lindforsilta. Miten on, tarvitseeko munakoisoja itkettää?

Kyllä ja ei, selviää Lindforsilta. Asiassa on nimittäin monta puolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ennen munakoisot olivat kitkeriä, ja itketys poisti sitä. Nykyiset lajikkeet eivät ole enää niin kitkeriä, joten maun takia koisoja ei tarvitse itkettää, Lindfors kertoo.

– Itse silti itketän munakoisot. Näin rakenteesta tulee parempi. Itketetyt koisot vetävät vähemmän öljyä itseensä eikä rakenteesta tulee niin löllöä.

Muitakin etuja on: kun koisoja itketetään, niistä haihtuu vettä, jolloin ne räiskyvät vähemmän pannulla kuumassa öljyssä. Itketyksen suola myös maustaa koisoja mukavasti.

Näin sen teet: munakoison itkettäminen

Miten munakoisot itketetään parhaiten?

– Minä teen näin: leikkaan koisot siivuiksi, ripottelen päälle hienoa merisuolaa ja annan olla 20-30 minuuttia. Sitten pyyhin suolan ja viipaleille tihkuneen nesteen talouspaperilla. Näin siivuista tulee sopivan suolaisia, toisin kuin jos huuhtelisin viipaleet. Lisäksi huuhtelu kostuttaisi koisoja turhaan.

No niin. Asiantuntija on puhunut. Riita poikki ja suolaa väliin.

Kokeile näitä:

Munakoiso-sienipiirakka

Lähi-idän munakoiso

Munakoisotahna

Sisältö jatkuu mainoksen alla