Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yksi vannoo suolan ripottelun nimeen, toinen jättää kokonaan väliin.

Munakoiso, tuo tummanvioletti kiiltävä sukkula, herättää intohimoja ruokapiireissä. Että pitääkö aubergiinit itkettää ennen ruoanlaittoa vai ei? Ja jos, niin kuinka?

Yksi ei itketä lainkaan. Toinen ripottelee suolaa munakoisosiivuille, antaa nesteen tihkua pinnalle ja taputtelee sitten viipaleet kuiviksi. Kolmas poistaa suolan huuhtelemalla. Neljäs liottaa viipaleet suolavedessä.

Kiistaan on saatava selvyys.

Rakenne paranee itkettämällä

Kysytään asiaa Taivaallinen munakoiso -kirjan (WSOY) kirjoittaneelta Marja Lindforsilta. Miten on, tarvitseeko munakoisoja itkettää?

Kyllä ja ei, selviää Lindforsilta. Asiassa on nimittäin monta puolta.

– Ennen munakoisot olivat kitkeriä, ja itketys poisti sitä. Nykyiset lajikkeet eivät ole enää niin kitkeriä, joten maun takia koisoja ei tarvitse itkettää, Lindfors kertoo.

– Itse silti itketän munakoisot. Näin rakenteesta tulee parempi. Itketetyt koisot vetävät vähemmän öljyä itseensä eikä rakenteesta tulee niin löllöä.

Muitakin etuja on: kun koisoja itketetään, niistä haihtuu vettä, jolloin ne räiskyvät vähemmän pannulla kuumassa öljyssä. Itketyksen suola myös maustaa koisoja mukavasti.

Näin sen teet: munakoison itkettäminen

Miten munakoisot itketetään parhaiten?

– Minä teen näin: leikkaan koisot siivuiksi, ripottelen päälle hienoa merisuolaa ja annan olla 20-30 minuuttia. Sitten pyyhin suolan ja viipaleille tihkuneen nesteen talouspaperilla. Näin siivuista tulee sopivan suolaisia, toisin kuin jos huuhtelisin viipaleet. Lisäksi huuhtelu kostuttaisi koisoja turhaan.

No niin. Asiantuntija on puhunut. Riita poikki ja suolaa väliin.

Kokeile näitä:

Munakoiso-sienipiirakka

Lähi-idän munakoiso

Munakoisotahna

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.