Viileimmät tyypit nauttivat mämminsä nyt näin. Kuva Nuutti Tuominen
Viileimmät tyypit nauttivat mämminsä nyt näin. Kuva Nuutti Tuominen

Kyllästyttääkö perinteinen mämmi? Kokeile vääntää se pirtelöksi!

Mämmi, jäätelö ja maito. Onko niiden sotkemisessa mitään järkeä? Pelkkään mämmiin kyllästyneet ovat alkaneet sekoittaa herkkunsa pirtelöksi. Päätimme testata, onko juomasta pääsiäisen uudeksi trendijälkkäriksi. Reseptihän kuuluu näin:

Mämmipirtelö
150 g vaniljajäätelöä
250 g mämmiä
3,5 dl punaista maitoa
Vatkaa ainekset sekaisin esimerkiksi tehosekoittajalla. Nauti kylmänä pillillä. Koristele lasi halutessasi appelsiiniviipaleella.

Tuomio: Toimii! Juoman ulkonäkö muistuttaa suklaapirtelöä, mutta maku on ihanan kermainen, pehmeä ja kuitenkin tutun mämmimäinen. Miksi enää söisin ruskean tökötin lusikalla, kun sen voi imaista suuhunsa näin tyylikkäästi? Todelliset mämmifriikit voivat koota pirtelönsä niin, että pohjalle tulee lusikoitavaksi pelkkää aitoa tavaraa ja päälle pirtelöä. Vaniljajäätelön lisäksi juoma toiminee mainiosti myös tiikerijätskistä pyöräytettynä.

Ja muistakaahan: perinteitä vaalien juomaa pitää kutsua nimenomaan pirtelöksi. Smoothiet ovat aivan eri juttu.

Lue myös:

Huippukokkien grillausvinkit pääsiäiseksi

Mämmikö noloa? Näin kerrot suomalaisesta ruokakulttuurista

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.