Hanaviinit sopivat rentoon yhdessäoloon. Testasimme sopivat juomat kesärientoihin

Piknikille

Laatikoita pienemmät pakkaukset ovat valttia retkioloissa, ja aina parempi, jos sisältö paljastuu romanttisen vaaleanpunaiseksi. Viinit jäähtyvät kunnolla, kun panet ne muutamaksi tunniksi pakastimeen.

Raikasta pinkkiä

Maku ei yllä ihanan tuoksun tasolle, mutta raikkaus ja kaunis väri tekevät tästä roseesta houkuttelevan.
Tähdet: 3/5
Longue-Dog Rosé, kartonkitölkki, 7,85 €

Luomua pussissa
Kätevä pussi sulkee sisäänsä kuivaa perusvalkkaria. Tylsä luomujuoma ryhdistäytyy ruokaisan salaatin rinnalla.
Tähdet: 2/5
Sierra Grande Chardonnay, viinipussi, 16,90 €

Grillin ääreen

Grillissä kypsyneet sapuskat tarvitsevat kumppaniksi hedelmäisen, makea-aromisen viinin. Tummat argentiinalaiset malbecit ovat kuin luotuja käristeiden seuraksi. Odotellessa maistuu saksalainen valkkari.

Rehevää tuoksua
Rehevää tuoksua ja maistuvaa luomua. Punaviinin hapokkuus sopii grillipöperöiden seuraan.
Tähdet: 3/5
Cameleon Malbec, 29,90 €

Parasta kylmänä
Kukkia ja hunajaa makeassa valkoviinissä, joka pitää tarjota perusteellisesti jäähdytettynä.
Tähdet: 2/5
Black Tower Rivaner, 27,90 €

Mökille

Mökki on hanan paras paikka. Ei tyhjien pullojen raahaamista takaisin kauppaan, ja pahvilaatikonkin voi polttaa saunan pesässä. Valkoviinin tissuttelijoita hellitään rieslingillä.

Sangrian ystävälle
Vaatimaton ”talon punaviini”. Käytä sangrian pohjaksi hedelmien ja sitruunalimun kera.  
Tähdet: 1/5
Caballo de Mendoza, 23,50 €

Pirteää seurusteluun
Pirteä puolikuiva valkoviini maistuu sellaisenaan ja ruuan kanssa. Älä jäähdytä jääkylmäksi.
Tähdet: 4/5
Devil’s Rock Riesling, 25,90 €

Noutopöytään ja pihapirskeisiin

Kun sortteja on monta, tarvitaan taipuisaa viiniä: punaista australialaista shirazia ja ja valkoista sauvignon blancia.

Ei vaadi viinitietoutta
Notkea punkku tottumattomallekin viinurille.
Tähdet: 3/5
Lindemans Shiraz Cabernet, 27,90 €

Toimii viileänä
Raikas ja täyteläinen kesäviini. Viilennä hyvin.
Tähdet: 3/5
Two Oceans Sauvignon Blanc, 26,90 €

Laatikkoviinin plussat ja miinukset

+ Kevyt kantaa.
+ Ei pullonpalautusta.
+ Ei sirpalevaaraa.
- Säilyy pulloviiniä huonommin vaikka enemmän säilöntäaineita.
- Ei parhaita viinejä.
- Muovista voi irrota haitallisia aineita.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.