Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Testasimme 10–20 euron kuohuviinit. Kuplajuoma on parhaimmillaan terhakka ja tyylikäs, mutta pahimmillaan se maistuu säilykkeeltä.

Tasainen ruokajuoma

Todella vähän poreita. Vaalean sävyinen. Tasapainoinen, todella kuiva eli jopa puiseva maku. Toimisi ruuan kanssa. Maultaan neutraali skumppa.

Perlugo Extra Brut, 15 €.
★★½

Vahvaa ja raikasta

Poreilee vain harvakseltaan, väritön. Tuoksu miellyttävä ja vahva. Hivenen kitkerä maku mutta kuitenkin mieto ja raikas.

Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut, 17,39 €.
★★★

Mitä, onko tämä olutta?

Vaalean sävyinen ja pienikuplainen. Helppo, vissymäinen, muistuttaa jopa olutta. Aavistuksen halvan makuinen. Todella kuiva. Hapokas.

Codorniu Reina Ma Christina Blanc de Noirs Brut, 18,98 €.
★½

Poreita kellarista

Väri vaalea. Paha haju. Voimakas ja tasapainoinen maku, jossa maakellarimaisuutta. Poreilee keskipaljon.

Rotari Riserva Brut, 13,45 €.
★★½

Säilykemäinen tuoksu

Hiilihappoisuutta liian vähän. Melkein väritön. Ei maistu oikein miltään, mutta samalla tuoksussa on säilykemäisyyttä. Tuoksu ja maku eivät sovi yhteen. Mitäänsanomaton. Myös aavistus makeutta.

Korbel Brut, 13,48 €.
★½

Miellyttävän mieto

Vaalea ja raikas. Mukava, helppo ja hyvä maku. Mietoudessaan ¬todella miellyttävä. Juhlava, mutta kuivaakin kuivempi. Makeutta saisi olla vähän enemmän. Jaettu toinen sija!

Can Vendrell Cava Brut, 12,98 €.
★★★★

Lempeää karkkia

Lempeä karkkimainen tuoksu, raikas, mukavan helppo ja raikas. Hedelmäinen maku. Hiukan makean oloinen, mutta ei liikaa. Tulee ihan vappuolo. Jaettu toinen sija!

Colonnara Cuvée Tradition Brut, 12,98 €.
★★★★

Tyly ensikosketus

Tyly ensivaikutelma, mutta kukkea uudella maistamisella. Kuplii kivasti. Todella vaalea väri. Vähäporeinen, juhlava. Hyvin raikas ja maukas. Juuri sopiva.

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut. 13,48 €.
★★★½

Hyvä peruskuohari

Vaalean kellertävä. Raikas tuoksu sekä voimakas, raikas, helppo ja tasapainoinen maku. Ei liian vahva muttei mautonkaan. Hyvä peruskuohari. Tyylikäs. Testin paras!

Sumarroca Gran Reserva Brut Nature, 11,30 €.
★★★★½

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.