Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Koemaistoimme 20–30 euron samppanjat. Edullisten samppanjoiden joukkoon mahtui niin erikoisempia kuin varmojakin valintoja.

Tätä toinenkin malja

Kauniit pienet kuplat. Paahteinen, hienostunut, terhakka. Ihanan kuiva – jaksaisi juoda paljonkin! Suosikki. Testin paras!

Jeanmaire Cuvée Brut, 26,90 €.
★★★★½

Kesäisen keveä

Sekä väriltään että maultaan vaalean hento, jopa laimea. Hiivainen. Hapan. Omenamehua, sopii paremmin kesään kuin talveen.

Vollereaux Brut, 20,30 €.
★★

Erilaiseen makuun

Isot kuplat. Tummahko. Tuoksahtaa navetalta! Maku ei kuitenkaan lainkaan niin paha. Tiukka. Hapan jälkimaku.

Blondel Premier Cru Brut Carte d’Or, 29,50 €.
★★

Arkinen samppanja

Väriltään hento kuin olki, myös maultaan kesy. Aavistuksen hedelmäinen. Melko mitäänsanomaton.

Saint-Maurice Brut, 23,90 €.
★★½

Suopursu kukkii

Väriltään tumma. Omalaatuinen myös tuoksultaan ja maultaan. Tervaa, pihkaa, suo-pursua. Suuhun jää metallinen jälkimaku. Erikoinen. Yksi lasi riittää!

Bonnaire Brut Tradition, 28,90 €.
★★½

Varma valinta

Hyvät poreet. Kultainen vivahde. Ryhdikäs, raikas ja sitruunainen. Fiini mutta 
helppo – ei liian makea eikä liian kuiva. Parhaimmistoa. Toinen sija!

Louis Massing Brut Réserve, 24,60 €.
★★★½

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.