Kananmunaleikkuri on nimestään huolimatta todellinen monitoimikone! Kuva:  Shutterstock
Kananmunaleikkuri on nimestään huolimatta todellinen monitoimikone! Kuva: Shutterstock

Unohda veitsi! Nämäkin ruuat voit laittaa siivuiksi – ja vieläpä paljon näppärämmin – munaleikkurilla.

Pölyttyykö sinullakin kananmunaleikkuri kaapissa? Tai käytätkö sitä pelkästään viikonloppuisin tai juhlahetkinä, jolloin tarvitaan säntillisen tasaisia munaviipaleita?

Otahan vimpain esille, sillä siitä on iloa monen ruuan ja jopa herkkujen viipaloimiseen. Äskettäin Me Naiset selvitti, miten leikkurista menee läpi Mignon-muna. Ja kuten videoltamme näkyy, pääsiäisen herkkumunasta tuli leikkurissa niin nättejä viipaleita, että niitä kelpaa tarjota juhlapöydässäkin.

Mignon-testimme innoittamana kokeilimme kananmunaleikkuria myös muihin ruokiin. Kymmenen niistä viipaloitu enemmän tai vähemmän kauniisti, mutta yksi ruoka meni pahasti muusiksi. Käytössämme oli tavallinen markettileikkuri.

  1. Avokado

    Pehmeästä koostumuksesta huolimatta kuorittu avokado menee leikkurin läpi näppärästi, kun sen on halkaissut keskeltä mullistavan vinkin mukaisesti.
    Lue lisää: Nyt tulee uusi mullistava avokadokikka, jonka avulla kivi irtoaa ilman veistä

     

  2. Banaani

    Siistejä banaaniviipaleita voi vaikkapa tarjota hedelmälautasella tai käyttää täytekakun koristeena.

     

  3. Herkkusieni

    Lehtikaalipizzaa vai herkullista keittoa? Herkkusienen saa toki näppärästi veitselläkin viipaloitua, mutta identtiset siivut näyttävät paremmalta.
     

  4. Kiivi

    Kiivin viipaloiminen aiheuttaa hieman sotkua, sillä viipaleista valuu helposti nestettä pois. Mutta lopputuloksena saa näppäriä siivuja, joita voi käyttää vaikkapa puuron tuunaamiseen.

     

  5. Mozzarella

    Pizzaan, lämpimään voileipään, laatikkoruuan päälle! Helposti viipaloitavasta mozzarellajuustosta saa makua moneen ruokaan.
    Vinkki! Kannattaa jättää päällimmäiseksi se osa, jonka täytyy näyttää parhaimmalta. Mozzarellakin tarttuu helposti leikkurin pohjaan.
     

  6. Makkara

    Kuka nyt makkarasiivuja tarvitsee? Sehän syödään kokonaisena! Väärin, pienet makkarasiivut maukastavat vaikka munakasta.

     

  7. Omena

    Omenaviipaleista on moneksi! Kokeile niitä piirakassa tai vaikkapa vihreässä boolissa.

     

  8. Persikka

    Persikkaviipaleet ovat niin nättejä, että niillä koristelee kakun tai piirakan helposti.

     

  9. Tofu

    Ihanasti sujahtaa tofukimpale leikkurin läpi, ja siinäpä onkin aineksia kiinalaiseen herkkuruokaan.

     

  10. Kurkku

    Kurkku kannattaa kuoria ja pätkiä kolmeen–neljään osaan ennen viipaloimista. Näitä siivuja voi käyttää vaikka raikkaassa boolissa tai salaatin koristeena.

     

  11. Tomaatti

    Emme suosittele tomaatin viipaloimista!
     

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.