Kuvastaako tämä aamiainen persoonaasi? Kuva: Shutterstock
Kuvastaako tämä aamiainen persoonaasi? Kuva: Shutterstock

Valitse yleisin aamiaisesi ja katso, mitä se paljastaa sinusta.

Oletko kaksi juustoleipää ja kahvi -tyyppi?

Kuulut hiljaiseen suomalaiseen enemmistöön, joka ei ota missään asioissa dramaattisesti kantaa puolesta tai vastaan, vaan katselee muiden kohkaamista rauhallisesti sivussa. Laitat leivän päälle myös kurkkua, toisinaan tomaattia ja kinkkua. Ostat valmiiksi viipaloitua leipää tai palaruisleipää, koska ne ovat mielestäsi käteviä. Asut omistusasunnossa. Tykkäät myös ketsupista ja makaronilaatikosta, jääkiekosta, Putouksesta ja pizzasta.

Jos luit tämän, ajattelit, että jaahas, ja siirryit täyttämään astianpesukonetta, etteivät tiskit jää koko päiväksi lojumaan altaaseen.

Oletko kaurapuuro hillon kera -tyyppi?

Olet alle 25-vuotias ja selaat Instagramia ja Snapchatiä samalla, kun syöt aamiaistasi. Hah, saatiinhan nekin tässä mainittua! Et suhtaudu syömisiisi erityisen terveystietoisesti, koska sinun ei tarvitse, mutta haloo, kaurapuuro on terveellistä. Olet elänyt koko elämäsi niin, että jääkaapissa on ollut kaupan hilloa, jota voi levittää aamupuuron päälle. Viikonloppuisin syöt croissantteja tai paahtoleipiä Nutellalla.

Oletko vihermehu-tyyppi?

Kauanko oletkaan juonut aamiaiseksi vihreän mehun kookosöljylisällä? Sitä ennen joit aamulla paksumman smoothien, jossa oli avokadoa, banaania ja maca-jauhetta. Sitä ennen söit proteiiniaamiaista, johon kuului rahkaa, chian-siemeniä ja munia, sitä ennen kotimaista ekoaamiaista luomukaurahiutaleista ja täysjyvärukiista ja sitä ennen joit lasin huoneenlämpöistä vettä, jossa oli sitruunaa ja inkivääriä ja söit pelkästään kasviksia. Olet terveysshoppailija, joka vaihtaa aamiaistaan yhtä usein kuin elämänfilosofiaansa. Uskot aina täysillä, että kulloinenkin aamiainen parantaa elämänlaatuasi, kunnes kyllästyt ja löydät Berliinistä tai New Yorkista uuden trendin.

Oletko kaurapuuro sokeroimattomilla marjoilla -tyyppi?

Olet keski-iän jo ylittänyt henkilö, joka tykkää kävelylenkeistä ja siitä, että illalla pääsee ajoissa nukkumaan, oli sitten joulu, juhannus tai jääkiekon maailmanmestaruusjuhlat. Olet syönyt samanlaisen aamiaisen ainakin 30 vuotta ja ihmettelet nykyajan sokerimaniaa, koska sinä et ole koskaan kaivannut sokeria mihinkään, oikeasti. Kuivatut luumut ovat sinulle ihan kuin karkkia. Mittautat säännöllisesti verenpaineesi ja elämässäsi tällä hetkellä tärkeimpänä tavoitteena on saada kolesteroliarvo laskemaan pari millimoolin kymmenystä, vaikkei se niin kamalan huono nytkään ole.

Oletko maustamaton jogurtti myslillä -tyyppi?

Silloin kun goji-marjat olivat suomalaisten tietoisuudessa vain kuiskaus Himalajan tuulessa, terveellisistä terveellisin aamiainen oli maustamaton jogurtti. Syy jogurtin terveelliseen maineeseen liittyi vähän Kreikkaan ja paljon siihen, että se maistuu paljaaltaan pahalta. Ikävän makuelämyksen kruunaa halpa mysli, jossa on kaurahiutaleita, neljä pähkinää per kilo sekä toissavuotisia rusinoita. Olit siis ajan hermolla 1980-luvulla, kuuntelet edelleen Bon Jovia ja ottaisit ohueen tukkaasi permanentin, jos vain kehtaisit sellaista kampaajalla pyytää – ja jos jollakin kampaajalla vielä olisi permanenttirullat.

Oletko muroja ja maitoja -tyyppi?

Olet mielikuvitushahmo 1990-luvun suosikki-sitcomista Seinfeldista, jossa kolmekymppisellä päähenkilöllä ei ole keittiönkaapeissaan mitään muuta kuin erilaisia muroja. Ei kukaan oikea henkilö syö enää aamiaiseksi muroja, koska kaikki tietävät, että niissä on liikaa suolaa, sokeria ja selluloosaa.

Oletko pelkkiä munia -tyyppi?

Olet Bull Mentula, joka ensin syö aamiaiseksi 20 kanan munimat munat ja päivän aikana itse kanat. Olet lisäksi välttynyt menneiden vuosikymmenten terveysvalistukselta, jonka mukaan kananmunia sai syödä enintään kaksi viikossa ellei halunnut verisuontensa tukkiutuvan. Tai sitten et ole vain uskonut niihin, koska mielestäsi viranomainen valehtelee aina. Ruuassa, niin kuin elämässä yleensäkin, mielestäsi tärkeintä ei ole nautinto tai onnellisuus vaan se, että asiat ja paikat ovat timmissä kuosissa.

Oletko ei aamiaista -tyyppi?

Olet kovapintainen oman tien kulkija, joka pystyy elämään elämänsä tuntematta pistoa syvällä sisimmässään siitä, että AAMIAINEN ON PÄIVÄN TÄRKEIN ATERIA, JONKA PITÄÄ KATTAA KOLMANNES PÄIVÄN ENERGIANTARPEESTA. Pelonsekainen rispekt.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15