Poke maistuu myös ilman riisiä, ikään kuin salaattina. Kuvat: Panu Pälviä
Poke maistuu myös ilman riisiä, ikään kuin salaattina. Kuvat: Panu Pälviä

Havaijilaisen keittiön jippoja ovat trooppiset hedelmät, aasialaiset maut sekä kekseliäät yhdistelmät.

Paratiisisaarina tunnetun Havaijin maut ovat herkullinen sekoitus maailman keittiöitä. Tyynenmeren toiselta laidalta ovat saapuneet aasialaiset vivahteet ja emovaltio Yhdysvalloista ripaus Amerikkaa.

Kokeile havaijilaista klassikkoa pokea, josta on tullut trendiherkku. Se valmistetaan usein kalasta, ja siinä yhdistyvät havaijilaisen keittiön jipot: tuoreet hedelmät sekä aasialaiset maut. Poken paahteinen maku syntyy seesamiöljystä, joten hulauta sitä reilusti!

Ananasmehu tekee herkullisesta huli huli -kanasta supermureaa. Lisukkeeksi sopii kookosriisi, joka syntyy simppelisti, kun korvaa osan riisin eitinvedestä kookosmaidolla. Jos haluat, ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Valmista kylkeen vielä raikas sateenkaarisalaatti, jonka voi myös kääräistä riisipapereihin. Tarjoile silloin kastike dippinä.

Huli huli -kana

4 annosta, valmistusaika 40 min

3 valkosipulinkynttä

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

2 dl ananasmehua

½ dl soijakastiketta

100 g tomaattipyreetä

600 g broilerin paistileikettä

2 kevätsipulin vartta

1. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri. Mittaa pieneen kattilaan ananasmehu, soija ja tomaattipyree. Sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää inkivääri sekä valkosipuli. Anna porista viisi minuuttia.

2. Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Nostele broilerin palat uunivuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Kypsennä 20 minuuttia.

3. Nosta lämpötila 225 asteeseen ja ota vuoka ulos uunista. Hiero kastiketta broilerin pintaan vuoan pohjalta pullasudin avulla ja paista vielä viisi minuuttia. Hienonna kevätsipulin varret ja nostele ne kanan päälle ennen tarjoilua.

Samalla reseptillä voi valmistaa myös porsaanfileen.
Samalla reseptillä voi valmistaa myös porsaanfileen.

Kasvispoke

4 annosta, valmistusaika 40 min

Riisi

2 dl sushiriisiä

½ tl suolaa

1 tl sokeria

2 rkl riisietikkaa

Poke

4 puna- tai keltajuurta

1 verigreippi

½ kurkku

1 avokado

½ dl ituja

Marinadi

1 chili

4 rkl soijakastiketta

4 rkl seesamiöljyä

2 rkl seesaminsiemeniä

Tarjoiluun

1 levy norimerilevää

1. Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita riisiin suola, sokeri ja etikka. Anna sen jäähtyä.

2. Keitä puna- tai keltajuuret kypsiksi. Huuhdo juurekset kylmän veden alla ja anna jäähtyä sen verran, että pystyt kuorimaan ne. Kuori ja kuutioi.

3. Valmista marinadi. Siivuta chili ohuiksi renkaiksi. Sekoita soijakastike ja seesamiöljy. Lisää chili ja seesaminsiemenet.

4. Leikkaa terävällä veitsellä verigreipistä kuoret pois. Irrota veitsellä kalvojen välistä hedelmäliha.

5. Puolita kurkun pala pituussuunnassa ja lusikoi pois pehmeä keskiosa. Kuutioi kurkku. Kuutioi myös avokado. Sekoita kulhossa juureskuutiot, idut sekä verigreipin, kurkun ja avokadon palat yhteen marinadin kanssa.

6. Hienonna norilevy muruksi veitsellä. Jaa riisi neljään kulhoon ja nosta marinoidut vihannekset päälle. Viimeistele norilevyn paloilla.

Sateenkaarisalaatti

4 annosta, valmistusaika 30 min

250 g lohta

1 tl suolaa

¼ punakaali

2 dl pakastettuja soijapapuja

1 dl vihreitä

viinirypäleitä

1 mango

1 paprika

3 retiisiä

Kastike

1 punainen chili

1 sitruuna

2 tl hunajaa

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1. Leikkaa lohi kuutioiksi ja nosta kulhoon. Ripottele suola kuutioiden päälle ja sekoita. Anna suolautua sillä välin, kun valmistat muun salaatin.

2. Sekoita kastike. Pilko chili ohuiksi renkaiksi. Purista sitruunasta mehu pieneen kulhoon. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin sekaisin.

3. Suikaloi punakaali. Sulata pavut juoksevan veden alla. Huuhdo ja puolita viinirypäleet. Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Suikaloi se. Siivuta retiisit.

4. Kokoa salaatti. Asettele vihannekset ja lohikuutiot riveiksi vierekkäin. Tarjoile kastike kulhosta tai kaada se salaatin päälle.

Jos lähikaupassasi ei ole soijapapuja, käytä neulapapuja.
Jos lähikaupassasi ei ole soijapapuja, käytä neulapapuja.
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.