Laku-valokusuklaapalat ovat persoonallinen vaihtoehto klassisille mokkapaloille. Näistä Hanna Stoltkin pitäisi! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Laku-valokusuklaapalat ovat persoonallinen vaihtoehto klassisille mokkapaloille. Näistä Hanna Stoltkin pitäisi! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Kaipaatko inspiraatiota herkkuhetkiin? Ruuan ja ravitsemuksen ammattilaiset kertovat, millä ruuilla he nautiskelevat.

RAVINTO- JA VOIMAHARJOITTELUVALMENTAJA ANU MARIN

Sushi ja viinerit. Käyn kerran viikossa syömässä sushibuffessa ja sen jälkeen haen jälkkäriksi kunnon viinerin. Sushissa yhdistyy raikkaus ja suolaisuus juuri sopivalla tavalla. Suolaisen herkun jälkeen pitää saada aina jotain överimakeaa. Siihen viineri on paras ratkaisu. Seuraavan päivän treenit kulkevat tällaisen aterian jälkeen todella lujaa ja siksi tähän on helppo jäädä koukkuun!”

Lue myös: Hampurilaista tai kakkua! 6 hauskaa tapaa herkutella sushilla

RUOKAKIRJAILIJA JA RESEPTITAITEILIJA VIRPI MIKKONEN

Aamuherkuttelu on lähellä sydäntäni. Viikonloppuaamuisin tykkään valmistaa perheelleni jättimäisen kasan banaanipannareita, smoothieta, mysliä ja muita brunssiherkkuja, kuten siemenleipää.”

Lue myös:

Amerikkalaiset pannukakut ja muut brunssin parhaat herkut

Maailman helpoimmat banaaniletut ja taikapannari saavat leuan loksahtamaan

Vielä turaus kermaa ja lusikallinen hilloa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ninna Lindström
Vielä turaus kermaa ja lusikallinen hilloa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ninna Lindström

PERSONAL TRAINER JA BLOGGAAJA MONNA PURSIAINEN

”Olen ihan heikkona irtokarkkeihin! Jos pidän herkkupäivän, käyn ostamassa pussillisen niitä.”

LAILLISTETTU RAVITSEMUSTERAPEUTTI ANETTE PALSSA

”Makuuni vaikuttaa paljon paikka, seura, mielentila ja tietenkin nälän taso. Pidän valtavasti sushista, mutta minulle herkkua on myös kunnon kaalilaatikko, maksapihvit, hyvä ja tuore kala sekä aasialainen ruoka. Makeista tykkään eniten porkkanakakusta, juustokakuista ja jäätelöistä.”

Lue myös: New Yorkin -juustokakku ja vegaaninen kaalilaatikko 


Juustokakku kuuluu New Yorkin suussa sulavimpiin antimiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Repo
Juustokakku kuuluu New Yorkin suussa sulavimpiin antimiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Repo

HYVINVOINTIVALMENTAJA JA RUOKAKIRJAILIJA HANNA STOLT

”Olen hulluna lakritsiin, joten viime aikoina suurherkkuni on ollut raaka sitruuna-lakritsikääretorttu, jonka kehittelin hiljattain. Tykkään myös Lakridsin lakuista. Ne ovat niin kauniita, laadukkaita ja yllättäviä.”

Lue myös: Lakritsi taipuu vaikka mihin – 10 herkullista reseptiä

LAILLISTETTU RAVITSEMUSTERAPEUTTI LEENA PUTKONEN

”Herkkuani on mikä tahansa, missä on palsternakkaa tai tryffeliä. Myös maapähkinävoi ja tahini ovat herkkujani.”

Lue myös: Tee itse trendiherkku pähkinävoi

Pähkinävoin voi valmistaa omista suosikkipähkinöistään, mutta kaupan pähkinävoi on yleensä maapähkinöistä. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Pähkinävoin voi valmistaa omista suosikkipähkinöistään, mutta kaupan pähkinävoi on yleensä maapähkinöistä. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15