Jos kaadat kiehuvan veden suoraan teen päälle, saat siitä taatusti liian kitkerää.

Vedenkeitin kiehumaan, teepussi kuppiin ja kiehuva vesi päälle. Jos keität teesi näin, saat siitä takuuvarmasti liian vahvaa ja kitkerää, vinkkaa teeasiantuntija Eetu Mäkelä.

– Yleisin virhe on hauduttaa teensä vähän liian kuumalla vedellä. Kiehuva vesi on sokki teelehdille, mikä irrottaa niistä vain kitkerät makuaineet. Oikean lämpötilan lisäksi on tärkeää myös hauduttaa teetä juuri oikea aika, Mäkelä sanoo.

Vihreää, valkoista ja keltaista teetä kannattaa Mäkelän mukaan hauduttaa minuutista puoleentoista noin 80-asteisessa vedessä. Kiehautetun veden saa sopivaksi, kun kaataa veden kaksi kertaa viileästä astiasta toiseen ja sitten teen päälle kuppiin. Kaataminen kupista toiseen haihduttaa teen lämmöstä 10 astetta per kaatokerta, joten siitä tulee hetkessä oikean lämpöistä.

Musta tee kestää kuumia lämpötiloja paremmin ja sitä kannattaa hauduttaa 1,5–3 minuuttia 85–95-asteisessa vedessä. Tällöin riittää, että kaataa veden kuppiin ensin ja lisää teen vasta sitten.

– Näillä säännöillä teestä tulee itsessään hyvää, eikä sen kitkeryyttä tarvitse poistaa maidon, sokerin tai hunajan avulla, Mäkelä huomauttaa.

Unohda maustetut teet

Hyvän pussiteen tunnistaa asiantuntijan mukaan siitä, mitä isompia lehdenpalasia pussin sisällä on. Näin niistä lähtee haudutettaessa enemmän makua. Markkinoilla on paljon maustettuja pussiteelaatuja, mutta ne eivät saa Mäkelältä selkeää hyväksyntää.

– Usein maustetuissa teelaaduissa itse tee maistuu turhan vähän. Muut makuaineet on tehty luovuttamaan makunsa nopeasti ja lämpötilasta riippumatta, joten varsinaisesta teestä jää jäljelle vain kitkeryys.

Lue kaikki teehen liittyvät jutut täältä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.