Jos kaadat kiehuvan veden suoraan teen päälle, saat siitä taatusti liian kitkerää.

Vedenkeitin kiehumaan, teepussi kuppiin ja kiehuva vesi päälle. Jos keität teesi näin, saat siitä takuuvarmasti liian vahvaa ja kitkerää, vinkkaa teeasiantuntija Eetu Mäkelä.

– Yleisin virhe on hauduttaa teensä vähän liian kuumalla vedellä. Kiehuva vesi on sokki teelehdille, mikä irrottaa niistä vain kitkerät makuaineet. Oikean lämpötilan lisäksi on tärkeää myös hauduttaa teetä juuri oikea aika, Mäkelä sanoo.

Vihreää, valkoista ja keltaista teetä kannattaa Mäkelän mukaan hauduttaa minuutista puoleentoista noin 80-asteisessa vedessä. Kiehautetun veden saa sopivaksi, kun kaataa veden kaksi kertaa viileästä astiasta toiseen ja sitten teen päälle kuppiin. Kaataminen kupista toiseen haihduttaa teen lämmöstä 10 astetta per kaatokerta, joten siitä tulee hetkessä oikean lämpöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Musta tee kestää kuumia lämpötiloja paremmin ja sitä kannattaa hauduttaa 1,5–3 minuuttia 85–95-asteisessa vedessä. Tällöin riittää, että kaataa veden kuppiin ensin ja lisää teen vasta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Näillä säännöillä teestä tulee itsessään hyvää, eikä sen kitkeryyttä tarvitse poistaa maidon, sokerin tai hunajan avulla, Mäkelä huomauttaa.

Unohda maustetut teet

Hyvän pussiteen tunnistaa asiantuntijan mukaan siitä, mitä isompia lehdenpalasia pussin sisällä on. Näin niistä lähtee haudutettaessa enemmän makua. Markkinoilla on paljon maustettuja pussiteelaatuja, mutta ne eivät saa Mäkelältä selkeää hyväksyntää.

– Usein maustetuissa teelaaduissa itse tee maistuu turhan vähän. Muut makuaineet on tehty luovuttamaan makunsa nopeasti ja lämpötilasta riippumatta, joten varsinaisesta teestä jää jäljelle vain kitkeryys.

Lue kaikki teehen liittyvät jutut täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla