Tuoreen mintun lisäksi marokkolaiseen teehen sopivat myös sitruunamelissa, salvia, rosmariini ja basilika.
Tuoreen mintun lisäksi marokkolaiseen teehen sopivat myös sitruunamelissa, salvia, rosmariini ja basilika.

Kuppi teetä vie pitkin maita ja mantuja – vihreä versio Japaniin, makea minttutee Marokkoon. Samovaarin äärellä olet kuin Venäjällä ja maitoteetä hörppimällä liityt brittiperinteeseen.

Marokko: Teelasissa tuoksuu minttu

Keitä näin: Hauduta mintulla maustettua vihreää teetä kolme minuuttia. Lisää neljä sokeripalaa kupillista kohti. Jos haluat hauskuuttaa vieraitasi, kaada tee korkealta kaaressa lasiin.

Lasissa: Minttutee on Marokon kansallisjuoma. Muita laatuja kutsutaan liptoneiksi. Vihreästä teestä ja mintusta sekoitettua runsaasti makeutettua teetä juodaan sellaisenaan tai syötävän kanssa. Moni marokkolainen ei juo teen lisäksi mitään muuta.

Teen kanssa: Marokkolaistee tarjotaan lasista. Juhlatee koristellaan tuoreilla mintunoksilla, myös salvia, meirami ja appelsiininkukat käyvät maustamiseen. Teen kanssa tarjotaan usein makeita leivonnaisia. Kokeile esimerkiksi manteli-pikkuleipien ohjetta.

Venäjä: Samovaarin lämmössä

Kupissa: Venäjällä tee on tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Juoma haudutetaan mustasta teestä, siitä tehdään vahvaa ja sitä juodaan paljon.

Kun valmistat teetä venäläisittäin, hauduta kannuun vahva tumma tee. Kaada ”teetiivistettä” kupin pohjalle loraus ja laimenna juoma sopivaksi samovaarista lasketulla kuumalla vedellä.

Juoma on niin vahvaa, ettei siitä erotu hienostuneita makuvivahteita. Kuppiin lisätään sitruunaa, sokeria, kermaa, hunajaa ja kirsikka- tai vadelmahilloa. Toisinaan tee maustetaan lusikallisella rommia tai likööriä.

Teen kanssa: Venäläisestä teepöydästä löytyy perinteisesti makeita rinkeleitä, pieniä suolaisia piiraita, supermakean kreemin koristamaa täytekakkua, suklaakonvehteja ja pikkuleipiä. Myös kaviaarileivät, pelmenit ja blinit maistuvat teen kanssa. Kokeile lohimuffineiden ohjetta.

Englanti: Otetaan ensin teetä

Kupissa: Englannissa on upea teekulttuuri, vaikkei itse juoma niin upeaa olekaan. Musta tee haudutetaan kiehautettuun veteen ja teeruohot liotetaan kannussa.

Tee on tummaa ja kitkerää ja kesyyntyy vasta maidolla ja sokerilla. Viime aikoina Englanti on liittynyt uuteen teebuumiin, ja nyt myös siellä saa teetä, jonka sekaan ei ole pakko lorauttaa maitoa.

Teen kanssa: Kurkkuleipiä, kuumia skonsseja, marmeladeja ja paksua kermavaahtoa. Iltapäiväteellä tarjotaan vanhoja brittiherkkuja, mutta joukkoon on tullut uuttakin: amerikkalaisia kuppikakkuja ja lasit samppanjaa. Afternoon tea on yläluokkaista, mutta hurmaavaa kotkotusta. Perusbritti juo teetä pitkin päivää syömisenään paahtoleipä tai keksit. Kokeile skonssien ohjetta.

Japani: Teetä tervetuliaismaljassa

Teen kanssa: Tee on japanilaisten ruokajuoma. Vihreän teen aromit sopivat vaikka sushin seuraan.

Jälkiruuat ja makeat leivonnaiset ovat melko harvinaisia, eivätkä perinteiset paputahnasta tehdyt herkkupalatkaan maistu suomalaisen suussa kovin makeilta.

Ulkomailta tullut suklaa on kuitenkin sulattanut japanilaisten sydämet, ja nykyään maasta löytyy toinen toistaan upeampia suklaapuoteja. Kokeile suklaakiekkojen ohjetta.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.