Tuoreen mintun lisäksi marokkolaiseen teehen sopivat myös sitruunamelissa, salvia, rosmariini ja basilika.
Tuoreen mintun lisäksi marokkolaiseen teehen sopivat myös sitruunamelissa, salvia, rosmariini ja basilika.

Kuppi teetä vie pitkin maita ja mantuja – vihreä versio Japaniin, makea minttutee Marokkoon. Samovaarin äärellä olet kuin Venäjällä ja maitoteetä hörppimällä liityt brittiperinteeseen.

Marokko: Teelasissa tuoksuu minttu

Keitä näin: Hauduta mintulla maustettua vihreää teetä kolme minuuttia. Lisää neljä sokeripalaa kupillista kohti. Jos haluat hauskuuttaa vieraitasi, kaada tee korkealta kaaressa lasiin.

Lasissa: Minttutee on Marokon kansallisjuoma. Muita laatuja kutsutaan liptoneiksi. Vihreästä teestä ja mintusta sekoitettua runsaasti makeutettua teetä juodaan sellaisenaan tai syötävän kanssa. Moni marokkolainen ei juo teen lisäksi mitään muuta.

Teen kanssa: Marokkolaistee tarjotaan lasista. Juhlatee koristellaan tuoreilla mintunoksilla, myös salvia, meirami ja appelsiininkukat käyvät maustamiseen. Teen kanssa tarjotaan usein makeita leivonnaisia. Kokeile esimerkiksi manteli-pikkuleipien ohjetta.

Venäjä: Samovaarin lämmössä

Kupissa: Venäjällä tee on tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Juoma haudutetaan mustasta teestä, siitä tehdään vahvaa ja sitä juodaan paljon.

Kun valmistat teetä venäläisittäin, hauduta kannuun vahva tumma tee. Kaada ”teetiivistettä” kupin pohjalle loraus ja laimenna juoma sopivaksi samovaarista lasketulla kuumalla vedellä.

Juoma on niin vahvaa, ettei siitä erotu hienostuneita makuvivahteita. Kuppiin lisätään sitruunaa, sokeria, kermaa, hunajaa ja kirsikka- tai vadelmahilloa. Toisinaan tee maustetaan lusikallisella rommia tai likööriä.

Teen kanssa: Venäläisestä teepöydästä löytyy perinteisesti makeita rinkeleitä, pieniä suolaisia piiraita, supermakean kreemin koristamaa täytekakkua, suklaakonvehteja ja pikkuleipiä. Myös kaviaarileivät, pelmenit ja blinit maistuvat teen kanssa. Kokeile lohimuffineiden ohjetta.

Englanti: Otetaan ensin teetä

Kupissa: Englannissa on upea teekulttuuri, vaikkei itse juoma niin upeaa olekaan. Musta tee haudutetaan kiehautettuun veteen ja teeruohot liotetaan kannussa.

Tee on tummaa ja kitkerää ja kesyyntyy vasta maidolla ja sokerilla. Viime aikoina Englanti on liittynyt uuteen teebuumiin, ja nyt myös siellä saa teetä, jonka sekaan ei ole pakko lorauttaa maitoa.

Teen kanssa: Kurkkuleipiä, kuumia skonsseja, marmeladeja ja paksua kermavaahtoa. Iltapäiväteellä tarjotaan vanhoja brittiherkkuja, mutta joukkoon on tullut uuttakin: amerikkalaisia kuppikakkuja ja lasit samppanjaa. Afternoon tea on yläluokkaista, mutta hurmaavaa kotkotusta. Perusbritti juo teetä pitkin päivää syömisenään paahtoleipä tai keksit. Kokeile skonssien ohjetta.

Japani: Teetä tervetuliaismaljassa

Teen kanssa: Tee on japanilaisten ruokajuoma. Vihreän teen aromit sopivat vaikka sushin seuraan.

Jälkiruuat ja makeat leivonnaiset ovat melko harvinaisia, eivätkä perinteiset paputahnasta tehdyt herkkupalatkaan maistu suomalaisen suussa kovin makeilta.

Ulkomailta tullut suklaa on kuitenkin sulattanut japanilaisten sydämet, ja nykyään maasta löytyy toinen toistaan upeampia suklaapuoteja. Kokeile suklaakiekkojen ohjetta.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.