Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kun teet taikinan illalla jääkaappiin, aamulla pöydässäsi on tuoretta leipää.

Sunnuntaibrunssi on siitä vaativa konsepti, että pyhäaamuna pitäisi vääntäytyä ihmisryysiksen keskelle "nautiskelemaan" ja jonottamaan ennen kuin on saanut edes psyykettä voimistavaa aamiaista. Paras brunssi on siksi kotibrunssi ja siihen riittää, että on hyvää kahvia ja tuoretta leipää.

Tuore leipä ei vaadi mitään hansvälimäki­tason opintoja.

SÄMPYLÄT FOR DUMMIES

Tuoreiden aamusämpylöiden ideana on taikina, joka tehdään illalla jääkaappiin. Yön aikana hiivataikina on noussut leivontakuntoon.

3 dl kylmää vettä

1/3 hiivapalasta

suolaa

1 rkl sokeria, hunajaa tai siirappia

4–5 dl vehnäjauhoja

3 dl kaura­, ruis­ tai neljänviljan hiutaleita

2 rkl öljyä

Liota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikinaan ensin osa jauhoista, sitten hiutaleita ja öljy, ja sitten loput jauhot. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.

AAMULLA: Pyörittele taikina pötköksi jauhotetulla pöydällä. Pyöritä sämpylöiksi, jos jaksat tai nostele vain palat pellille leivinpaperin päälle. Laita uuni lämpenemään 225 ­asteeseen. Anna sämpylöiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee. Paista 10–15 minuuttia. Kerää täydet aamiaispisteet.

Ohje on muokattu täältä, jossa myös sämpylöiden tekoa havainnollistava opetusvideo.

PIKAPELTILEIPÄ

Tämän tyyppiset leivät tunnetaan myös teeleipien nimellä. Kahvinjuojille tämä on peltileipä.

AAMULLA: Laita uuni lämpenemään 225­ asteeseen.

3 1/2 dl vehnäjauhoja/sämpyläjauhoja/osittain jauhoja ja osittain hiutaleita tai leseitä

2 dl vettä/maitoa/piimää

2 tl leivinjauhetta

suolaa

0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

BONUS: taikinaan voi lisätä kourallisen juustoraastetta, porkkanaraastetta tai pellavan­ tai muita muodikkaita hippisiemeniä.

Laita kuivat aineet kulhoot, pyöräytä sekaisin. Lisää neste ja öljy. Sekoita taas. Kippaa taikina pellille. Muotoile ympyräksi, neliöksi taikka Finlandia­talon muotoon. Taputtele jauhotetuilla käsillä tasaiseksi. Töki haarukalla reikiä sinne tänne, voit myös paloitella leivän jo valmiiksi taikinapyörällä. Paista noin kymmenen minuuttia. Tämän kanssa käy niin juusto, kinkku kuin marmelaadit ja Nutellakin.

Lue myös:

Amerikkalaiset pannukakut kruunaavat brunssin

Helppo sunnuntaikokkeli

Nutellalla kuorutetut suklaapalat

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.