Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kun teet taikinan illalla jääkaappiin, aamulla pöydässäsi on tuoretta leipää.

Sunnuntaibrunssi on siitä vaativa konsepti, että pyhäaamuna pitäisi vääntäytyä ihmisryysiksen keskelle "nautiskelemaan" ja jonottamaan ennen kuin on saanut edes psyykettä voimistavaa aamiaista. Paras brunssi on siksi kotibrunssi ja siihen riittää, että on hyvää kahvia ja tuoretta leipää.

Tuore leipä ei vaadi mitään hansvälimäki­tason opintoja.

SÄMPYLÄT FOR DUMMIES

Tuoreiden aamusämpylöiden ideana on taikina, joka tehdään illalla jääkaappiin. Yön aikana hiivataikina on noussut leivontakuntoon.

3 dl kylmää vettä

1/3 hiivapalasta

suolaa

1 rkl sokeria, hunajaa tai siirappia

4–5 dl vehnäjauhoja

3 dl kaura­, ruis­ tai neljänviljan hiutaleita

2 rkl öljyä

Liota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikinaan ensin osa jauhoista, sitten hiutaleita ja öljy, ja sitten loput jauhot. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.

AAMULLA: Pyörittele taikina pötköksi jauhotetulla pöydällä. Pyöritä sämpylöiksi, jos jaksat tai nostele vain palat pellille leivinpaperin päälle. Laita uuni lämpenemään 225 ­asteeseen. Anna sämpylöiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee. Paista 10–15 minuuttia. Kerää täydet aamiaispisteet.

Ohje on muokattu täältä, jossa myös sämpylöiden tekoa havainnollistava opetusvideo.

PIKAPELTILEIPÄ

Tämän tyyppiset leivät tunnetaan myös teeleipien nimellä. Kahvinjuojille tämä on peltileipä.

AAMULLA: Laita uuni lämpenemään 225­ asteeseen.

3 1/2 dl vehnäjauhoja/sämpyläjauhoja/osittain jauhoja ja osittain hiutaleita tai leseitä

2 dl vettä/maitoa/piimää

2 tl leivinjauhetta

suolaa

0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

BONUS: taikinaan voi lisätä kourallisen juustoraastetta, porkkanaraastetta tai pellavan­ tai muita muodikkaita hippisiemeniä.

Laita kuivat aineet kulhoot, pyöräytä sekaisin. Lisää neste ja öljy. Sekoita taas. Kippaa taikina pellille. Muotoile ympyräksi, neliöksi taikka Finlandia­talon muotoon. Taputtele jauhotetuilla käsillä tasaiseksi. Töki haarukalla reikiä sinne tänne, voit myös paloitella leivän jo valmiiksi taikinapyörällä. Paista noin kymmenen minuuttia. Tämän kanssa käy niin juusto, kinkku kuin marmelaadit ja Nutellakin.

Lue myös:

Amerikkalaiset pannukakut kruunaavat brunssin

Helppo sunnuntaikokkeli

Nutellalla kuorutetut suklaapalat

Parhaiten pärjäsi sipsi, joka muistutti eniten perinteistä perunalastua.

– Terveellisyys ei saa maistua silloin, kun tekee mieli napostella sipsejä. 

Taas on viikonloppu alkamassa ja jotain tekisi mieli mässytellä illalla telkkarin edessä.  Uskaltaisiko perusperunalastut vaihtaa puolisen vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyneisiin linssisipseihin vai meneekö ilta pilalle?

Kyllä uskaltaa. 

Me Naisten testiryhmä maisteli kuutta eri uutuussipsiä ja yllättyi positiivisesti. 

Linssisipseissä on 40% vähemmän rasvaa kuin perinteisissä perunalastuissa, mikä kuulostaa samaan aikaan uhalta ja lupaukselta.  

– En yleensä hirveästi tykkää sipseistä, mutta näitä ostaisin. Ja kun perheen teini vetää helposti pussillisen perunalastuja, voisin yrittää ujuttaa hänelle linssiversioita. Saisipa ainakin vähän vähemmän suolaa, kommentoi yksi testaajista.  

”Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin.”

– Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin. En enää osta normisipsejä ollenkaan. Kun lähdin mökille, ostin näitä Helsingistä mukaan, kun en ollut varma saako uutuuksia mökkikuntani kaupasta, toinen kommentoi Estrellan linssisipsejä, jotka pärjäsivätkin testissä hyvin. 

”Tulee mieleen rapujuhlat ”

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli

– Tykkään paljon. Tästä ei tule pahvista jälkimakua, Estrellan sipsiä kehuttiin. 

Linssilastun voimakas tillin maku herätti ihastusta ja toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tästä ei tule pahvista jälkimakua.”

– Jos tykkää tillistä, niin tämä on loistava naksu. Tuo mieleen rapujuhlat, toinen kuvaili.  

Kaiken kaikkiaan sipsiin ihastuttiin, koska se muistutti niin paljon perunalastuja. Samasta syystä sen maku oli myös jollekin liian suolainen.  

SIJOITUS: 2.SIJA

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 
Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tämä on kuin vauvojen maissinaksu”

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt

Tässä sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa maun, mutta huonolla tavalla.

– Näyttää ankealta. Ja tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi, testiryhmä arvioi. 

– Ei maistu miltään, tai jos joltain, niin pikkulasten maissinaksulta, kuvailtiin brittiläisen valmistajan linssisipsiä, jossa mausteena oli käytetty merisuolaa. 

”Tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi.”

– Tähän on pistetty norjalaisen kalatehtaan jämät, eräs testaaja luonnehti. 

Jonkun mieleen valjuhko sipsi toi Raffel-perunakierteet. Myötämielisin testaaja arveli, että naksu voisi toimia vahvan dipin kanssa.

SIJOITUS: VIIMEINEN SIJA

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt  -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.
Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.

”Maistuu liian terveelliseltä”

Eat Realin Quinoa Chips - Sour Cream & Chives

Kvinoa-jauhoista valmistettu ja ruohosipulilla ja hapankermalla maistettu sipsi herätti testiryhmäläisissä ristiriitaisia kommentteja. Selvää on, että se on testin erikoisin tuote. 

– Nyt on niin omaperäinen maku, että tästä joko tykkää tai sitten ei.

”Tuo mieleen maakellarin.”

– Vähän tunkkainen fiilis. Tuo mieleen maakellarin, kuului tylyin tuomio. 

– Tämä maistuu liian terveelliseltä, mikä ei ole hyvä juttu, jos haluaa syödä sipsejä, arvioitiin naksua myös.

Mutta sai se myös kannattajia. Yksi testaaja jäi heti koukkuun ja sanoi olevansa varma, että voisi kauhoa sipsejä kitaansa loputtomiin.

SIJOITUS: VIIDES ELI TOISEKSI VIIMEINEN

”Rapsakka rakenne, mieto maku”

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill

Kikherne ei ohittanut linssiä makutestissä eikä kikhernejauhoista valmistettu naksu saanut kiihkeitä puolustajia tai vastustajia. Kaiken kaikkiaan sitä pidettiin toimivana keskivertosipsinä. 

– Kiva rapsakka rakenne, maku ehkä vähän mieto, sipsiä luonnehdittiin. 

– Hyvä dippi voisi tuoda jälkimakua, joku ehdotti. 

SIJOITUS: KOLMONEN

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.
Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.

”Ihanan koukuttavia!”

Estrellan Linssisipsi Kermaviili&Sipuli

Tässäpä sipsi, joka kerää pelkästään kehuja ja kiitosta.

– Nämä menevät täydestä! En huomaa mitään eroa perunalastuihin, mutta näiden jälkeen ei ole samalla lailla paha olla.

”En huomaa mitään eroa perunalastuihin.”

–  Eiväthän nämä varmaan terveellisiä ole, mutta haluan uskoa niin.

– Ihanan koukuttavia ja tuntuvat suolaisilta ja epäterveellisiltä, niin kuin sipsien kuuluukin.

SIJOITUS: SELVÄ YKKÖNEN!

Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.
Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.

”Nyt on makua”

Eat Realin Quinoa Chips - Sundried Tomato & Roasted Garlic 

Kun kvinoa-jauhot maustetaan valkosipulilla ja tomaatilla, syntyy kivan erilainen sipsi.

– Nyt on makua, testiryhmä kiittää.

Suutuntuma sen sijaan on vähemmän mairitteleva.

– Tulee sellainen olo, että syön koiran raksuja.

SIJOITUS: KESKIKASTIA, NELJÄS SIJA

Apua, salaatti ehti nahistua ja jogurttipurkin pohjalle jäi kasa sattumia! Ei hätää, niistäkin saa vielä loistavia eväitä pienellä tuunauksella.

Suomessa joka kymmenes leipäpala, vihannes tai banaani heitetään roskiin. Suomalaiset kotitaloudet nakkaavat roskiin vuosittain arviolta 160 miljoonaa kiloa ruokaa, kertoo Luonnonvarakeskus. Se tarkoittaa, että jokainen suomalainen heittää roskiin 20–25 kiloa ruokaa vuosittain.

Onneksi hävikkiä vastaan taistellaan aktiivisesti. Ylijäämäruokaa jaetaan muun muassa Facebookin ruokahävikkiringeissä. Helsingin Kallioon avautui äskettäin jopa kaupunkilaisten yhteinen jääkaappi, johon voi lahjoittaa ruokaa.  

Kenenkään ei tarvitse olla kotona tehomartta tai huippukokki Jyrki Sukula pienentääkseen ruokahävikkiä. ”Tavalliset naiset” eli Me Naisten toimitus paljastaa nyt luottovinkkinsä järkevämpään ruuan kulutukseen.

  1. ”Grillasitko päivällä ruokaa? Grillieväistä syntyy kätevästi espanjalaistyyppinen munakas, johon voi upottaa perunat, kesäkurpitsat, paprikat ja mitä nyt sattuu olemaan tarjolla. Kaiken muunkin mahdollisen voi upottaa munakkaaseen: ruokakerman rippeet, kastikkeen jämät, tänään vanhenevat voileipäkinkut…”
  2. ”Keitetyt perunat ovat kamalia uudelleen lämmitettyinä, mutta pannulla paistettuna niistä tulee ihan ok. Jämämakaronikin saa pannulla uuden elämän.”
     
  3. ”Juustonkannikat voi raastaa ja pakastaa ja käyttää myöhemmin pastoissa, pitsoissa tai gratiineissa.”
     
  4. ”Syötkö sinäkin usein lohta? Totuus on, että uudelleenlämmitetty kala ei ole kauhean hyvää. Lohen tähteet kannattaakin käyttää kylmänä ruisleivän päällä ja saa terveellisen väli- tai iltapalan. Silloin ei tule myöskään ostettua niin paljon muita leikkeleitä.”
     
  5. ”Kuivasta leivästä voi tehdä krutonkeja. Paloittele leivät ja laita kulhoon. Heitä päälle 1–2 ruokalusikkaa öljyä ja haluamiasi mausteita, esimerkiksi oreganoa, basilikaa, valkosipulia ja pippuria. Sekoita. Levitä leipäpalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 225 asteessa 5–10 minuuttia, kunnes palat ovat kullanruskeita ja rapeita. Myös ruisleipä toimii yllättävän hyvin krutonkeina tai terveellisinä snäkseinä!”
     
  6. ”Kuivahtaneen leivän voi ajaa myös korppujauhoiksi ja käyttää sitä esimerkiksi lihapullien tai murekkeiden jatkeena.”
     
  7. ”Jääkö tölkkien ja purkkien pohjalle ärsyttäviä jämiä? Esimerkiksi tomaattimurskan sattumia, jogurttipurkin jämiä tai pähkinävoin kerrostumia? Heitä joukkoon lämmintä vettä ja ravista. Saat hetkessä kastikkeen, jonka voit pakastaa vaikkapa jääpalamuotissa myöhempää käyttöä varten tai käyttää suoraan mausteena.”
     
  8. ”Litran jugurttipurkista saa jämät ulos, kun kaataa joukkoon tilkan appelsiinimehua ja ravistaa. Kaada loppu lasiin ja pikasmoothie on valmis!”
     
  9. ”Nuupahtaneet yrttipuskat voi hienontaa ja pakastaa öljyn kanssa jääpalamuoteissa makukuutioiksi, joita voi käyttää keitoissa ja kastikkeissa. Aromit säilyttävät pakkasessa hyvin.”
     
  10. ”Vähän nahistuneista kasviksista ja juureksista voi tehdä sosekeittoa. Tai ne voi pyöräyttää öljyssä ja mausteissa sekä paahtaa uunissa. Niitä voi myös piilottaa erilaisiin uunipastoihin yhdessä edellisen päivän pastanjämien kanssa.”
     
  11. ”Riisinjämät kannattaa paistaa aasialaishenkiseksi herkuksi pannulla öljyn, currytahnan ja pakastevihannesten kanssa. Joukkoon voi rikkoa halutessaan kanamunan tai pari, mikä tuo kermaisempaa makua.”
     
  12. ”Ylijäänyt perunamuusi sopii helppoihin rieskoihin tai sämpylöihin.”
     
  13. ”Älä jätä salaatteja nahistumaan jääkaappiin! Salaattien loput kannattaa kipata tehosekoittimeen ja suristaa vihersmoothieiksi.”
  14. ”Pannukakkuja voi tehdä sekä suolaisia että makeita, riippuen siitä, mitä jämäruokaa kaapissa on. Hedelmälohkot toimivat täytteenä siinä missä kasvikset, juustot ja leikkeleet.”
     
  15. ”Kuivuneesta pullasta ja vaaleasta leivästä kannattaa ehdottomasti tehdä köyhiä ritareita. Jos ei ole kermaa ja hilloa kaapissa, niin aivan hyvää herkkua tulee, kun heittää päälle kanelia ja sokeria.”
     
  16. ”Helpoin hävikkiruokaniksi on yksinkertaisesti pakastaa ruuasta kerta-annoksia. Esimerkiksi kasvissosekeitot ja monet padat eivät mene pakastettaessa miksikään, ja niistä saa kätevän ruuan vaikkapa lounaaksi.”
     
  17. ”Jos en saa syötyä hedelmiä, lohkon niitä paloiksi ja laitan pakkaseen. Jäiset banaaniviipaleet ja viinirypäleet toimivat täydellisinä naposteltavina.”
     
  18. ”Tehokkain hävikkivinkkini on puoliso, joka vihaa ruuan heittämistä roskiin vielä itseänikin enemmän. Hän syö aina esimerkiksi lasten lautaset tyhjiksi.”
     
  19. ”Myös kaikkiruokainen koira on tehokas apuri. Ei jää ruokaa yli, kun koira syö lautasten ja kaappien tähteet.”
     
  20. ”Syön melkein kaikki ateriani ulkona. Se tulee sinkkutaloudessa todistetusti halvemmaksi, varsinkin kun käytän ResQ-palvelua, josta saa ylijäämäruokaa jopa yli puolet halvemmalla kotiin. Ruoka pilaantuu niin nopeasti enkä ehdi käydä joka päivä kaupassa hakemassa tuoretta. Yksineläjä maksaa pienemmistä ostoksistaan myös enemmän kuin useamman henkilön taloudet.”

Puuttuuko listalta sinun suosikkivinkkisi ruokahävikin pienentämiseen? Kerro siitä tämän jutun kommenteissa.