Marjasosekuutioita voi heittää vaikka smoothieen tuoreiden raaka-aineiden sekaan. Kuva: Shutterstock
Marjasosekuutioita voi heittää vaikka smoothieen tuoreiden raaka-aineiden sekaan. Kuva: Shutterstock

Ruoka-aineet jääpalamuottiin, muotti pakastimeen ja jäätyneet palat pusseihin. Niin kätevää.

Ruokahävikki on iso ongelma suomalaiskeittiöissä. Moni heittää ruuantähteet ja vanhentumassa olevat elintarvikkeet pakastimeen, josta myös toivottavasti muistaa syödä ne jossakin vaiheessa.

Pakastinta voi kuitenkin hyödyntää vieläkin tehokkaammin. Siinä auttaa jääpalamuotti, jonka käyttöä ei kannata rajoittaa vain veden jäädyttämiseen. Muotin avulla voi jäädyttää valmiita kerta-annoksia esimerkiksi mausteita ja liemiä, ja jäätyneet kuutiot voi hyödyntää helposti ja nopeasti ruuanlaitossa.

Kun kuutiot ovat jäätyneet, ne kannattaa siirtää jääpalamuotista esimerkiksi pakastepusseihin.

1. Yrtit oliiviöljyssä

Kukapa ei rakastaisi tuoreita yrttejä ruuanlaitossa, mutta valmiin puskan ostaminen kaupasta on kallista, ja iso osa siitä saattaa mennä lopulta hukkaan.

The Kitchn -sivusto kirjoittaa, että erityisesti rakenteeltaan kovemmat yrtit kuten rosmariini, salvia, timjami ja oregano säilyvät hyvin pakastimessa, kun ne silppuaa jääpalamuotin kolosiin ja kaataa päälle oliiviöljyä. Yrttiöljykuutioita voi käyttää esimerkiksi keittojen, patojen ja perunaruokien pohjana – heitä pannulle ja käytä sipulin ja valkosipulin kuullottamiseen.

Myös basilikapesto sopii hyvin pakastettavaksi kuutioina.

2. Liha-, kana- ja kasvisliemi

Ylijääneen liemen (joko omatekoisen tai kaupan valmiin) voi pakastaa kuutioiksi, joita voi heittää lisämauksi ruokiin, Buzzfeed muistuttaa kokkien klassikkovinkistä.

3. Ylikypsät avokadot

Jos avokadolla on meneillään viimeiset syömäkelpoiset hetkensä, se kannattaa soseuttaa ja pakastaa. Jäätyneet avokadokuutiot sopivat esimerkiksi smoothien raaka-aineeksi.

4. Kreikkalainen jogurtti

Loistava smoothieaines tämäkin! Jogurttia voi myös maustaa valmiiksi esimerkiksi sekoittamalla siihen marjoja ja ripauksen sokeria – aavistuksen pehmenneenä herkku menee melkein jäätelöstä, jos oikein kovasti käyttää mielikuvitusta. Joka tapauksessa raikasta ja maukasta!

5. Tomaattipyree

Ruoka-aineita, joita tarvitsee mausteeksi vain lusikallisen, jää usein yli. Nekin voi heittää jääpalamuottiin ja pakastaa.

6. Hedelmät, marjat ja vihannekset soseena

Pakastetut soseet ovat erityisen käteviä pikkuannoksina esimerkiksi, kun ruokittavana on vauva, mutta niitä voi lisätä myös smoothieen, puuroon tai käyttää ruuanlaitossa. Kasvissoseet säilyvät pakastimessa useita kuukausia.

7. Keksitaikina

Good Housekeeping antaa hyvän vinkin herkkusuille. Valmiin keksitaikinan voi painella jääpalakuutioihin, ja herkkuhimon yllättäessä kuutiot tarvitsee vain nostaa pellille ja paistaa. Paistoaikaan kannattaa lisätä pari minuuttia ylimääräistä, koska taikina on tavallista kylmempää.

8. Kahvi

Jos kahvia tulee keitettyä harvoin, muutama kuutio pakastimessa takaa sen, että esimerkiksi leipomista varten tai mausteeksi löytyy aina tilkka sumppia valmiina.

9. Kananmunat

Kananmunat säilyvät pitkään jo muutenkin, mutta nekin voi tarvittaessa pakastaa. Munat rikotaan ja vatkataan sen verran, että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat. Munat kannattaa pakastaa niin, että yksi tai kaksi jääpalamuotin kolosta vastaa yhtä kananmunaa, jotta mittasuhteiden säilyttäminen leipomisessa on helpompaa. Jos leipomisesta jää yli valkuaisia, nekin säilyvät pakastimessa jopa vuoden, Good Housekeeping neuvoo. Munat kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana, jotta ne ovat seuraavana päivänä käyttövalmiita.

10. Sitruunamehu

Sitruunan ja limetin mehua kannattaa puristaa kerralla isompi määrä ja pakastaa se paloiksi. Sitä tarvitsee kerralla vain pienen määrän, joten annospalat ovat kätevä tapa pitää sitruunamehua aina saatavilla.

11. Maito ja piimä

Taas litra happanemassa kaapissa, koska tarvitsit vain tilkan? Pakastimeen!

12. Karamellisoitu sipuli

Tämä on hyvä esimerkki ruuasta, joka on herkkua, mutta hieman hidasta valmistaa. The Kitchn neuvoo pakastamaan isomman satsin kerralla pieninä annoksina.

13. Raastettu inkivääri

Tuore inkivääri kuivuu nopeasti, jos sen jättää pyörimään keittiöön, mutta raastettuna se sopii loistavasti pakastettavaksi.

14. Viini

Kastikkeita (tai sangriaa) varten myös viininjämät voi kipata viemärin sijaan jääpalamuottiin.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15