Jauhot pölisevät ja pursottimet viuhuvat, kun kakkuhuuma leviää Suomessa. Kaksi kakkuharrastajaa paljastaa suosikkireseptinsä.

Jenni Pitkänen, 32, Tampere: Äitiyslomalla se iski

”En ollut mikään himoleipoja, mutta kun tyttäreni täytti vuoden, halusin tehdä jotain spesiaalia. Sellainen oli amerikkalaisilta nettisivuilta löytynyt leppäkerttukakku. Koska äitiyslomalla oli aikaa, ryhdyin leipomaan tosissani.

Ennen tyydyin perinteisiin kinuski- ja mansikkakermakakkuihin. Nyt täyte on hillon sijaan hyydykettä, vaahtoa tai kreemiä. Kuorrutteen teen marsipaanista, sokeri- tai vaahtokarkkimassasta, eikä koristeeksikaan riitä enää kasa mansikoita. Pursotukset, marsipaanikoristeet ja maalaukset ovat näyttävämpiä.

Leipomisharrastuksen myötä makuni on tullut vaativammaksi ja maistan leipomokakkujen keinotekoiset lisäaineet. Itse käytän aitoja aineksia. Puuha on hyvää vastapainoa työlle.”

Jenni Pitkäsen autokakku

Kakkupohjan tekemisessä voit käyttää autonmallista kakkuvuokaa tai koota sen uuninpellillä paistamistasi pohjista.

Pohja:

5 munaa
sokeria
jauhoja
perunajauhoja
leivinjauhetta

Riko munat kulhoon ja punnitse ne (muista vähentää kulhon paino). Kerro munien paino 0,7:llä, niin saat sokerin määrän. Esimerkiksi munia 300 g -> sokeria 300 g x 0,7 = 210 g.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon yhteensä 0,7 x munien painon verran (esimerkiksi 210 g) vehnäjauhoja ja perunajauhoja (esimerkiksi 110 g venhäjauhoja ja 100 g perunajauhoja). Laita vielä 1 teelusikallinen leivinjauhetta. Sekoita jauhot muna-sokerivaahtoon varovasti käsin (esimerkiksi nuolijalla)

Kaada taikina voideltuun vuokaan (voit korppujauhottaa vuoan). Paista 175 asteessa, kunnes kakku on kypsä ja irtoaa vuoan reunoilta. Uunista riippuen yleensä 35-45 min.

Anna kakun jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Parhaiten se onnistuu, jos paistat kakun täyttämistä edeltävänä päivänä. Säilytä paistettu kakku yön yli muovipussissa huoneenlämmössä.

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 levy tummaa suklaata (n. 130 g)
1 tölkki säilykemangoa

Tee täyte jo täyttämistä edeltävänä päivänä tai muutamaa tuntia ennen täyttöä. Kaada kerma kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Älä keitä. Ota kattila pois levyltä heti, kun kerman pinta alkaa kuohuen nousta.

Lisää kuuman kerman joukkoon paloiteltu suklaalevy. Anna palojen olla suklaan seassa 30 sekuntia, ennen kuin sekoitat seoksen tasaiseksi. Laita seos jäähtymään jääkaappiin.

Kun seos on täysin jäähtynyt, vatkaa se sähkövatkaimella vaahdoksi. Valuta säilykemangot siivilässä (mehun voit käyttää kakun kostuttamiseen). Pilko mangot ja lisää ne vaahtoon. Täytä kakku.

Muotoilu kääretorttulevyistä:

Jos muotoilet auton uuninpannulla paistamistasi kakkulevyistä (kääretorttulevyistä), täytä kakku suorakaiteen muotoiseksi (tiiliskiven malliseksi) ja leikkaa täyttämisen jälkeen kakusta auton muoto esiin pienellä sahalaitaisella veitsellä. Leikkaamista helpottaa, jos annat tiiliskiven jäähtyä jääkaapissa tunnin pari ennen leikkaamista.

Muotoilu autokakkupohjasta:

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Leikkaa katto pois, jos teet avoauton. Kostuta kerrokset ja täytä kakku. Anna täytetyn kakun jäähtyä jääkaapissa vähintään tunnin. Voit leikellä kakusta enemmän haluamasi muotoista sahalaitaisella veitsellä. Jos teet avoautoon penkit, muista kaivaa kakun keskelle tila penkeille.

Auton koristeet:

Auton koristeet voi tehdä jo hyvissä ajoin (useita päiviä aikaisemmin). Mikäli käytät autokakkuvuokaa, voit mallailla peilejä ja valoja vuoan päälle. Tuulilasin tein kattilassa sulatettavasta isomaltoosista. Vuorasin kertakäyttöisen pakastusrasian kannen foliolla. Sulatin isomaltoosin ja kaadoin varovasti folion päälle tasaiseksi kerrokseksi. Puolet tuulilasista työnnetään kakun sisään, muista tehdä tarpeeksi iso tuulilasi.

Voi-sokerikreemi:

250 g huoneenlämpöistä voita (mieluiten suolatonta)
125 ml huoneenlämpöistä maitoa
1/4 tl suolaa (älä laita jos käytät suolallista voita)
1 pakettia tomusokeria (500 g)
2 tl vaniljasokeria

Pilko huoneenlämpöinen voi kulhoon ja vatkaa se sähkövatkaimella pehmeäksi. Lisää joukkoon vuorotellen sihdattua tomusokeria, vaniljasokeria ja maitoa (+ suola). Sekoita tasaiseksi. Levitä kakkupohjan päälle ja reunoille. Voi-sokerikreemi pitää marsipaanin hyvänä, eikä se kostu kuiten kermavaahto.

Marsipaanipäällys:

Kauli kaksi pakettia vaaleanpunaista marsipaania hyvin tomusokeroidun leivonta-alustan päällä. Jos marsipaani on kovaa, pehmitä sitä käsissäsi hyvin ennen kaulitsemista. Jos marsipaani tarttuu kiinni, lisää alle tomusokeria (sihdillä). Tee kaulittavasta levystä riittävän iso, että se yltää kakun reunojen yli hyvin. Nosta levy kaulimella, käsillä tai joustavan kaulinta-alustan avulla kakun päälle. Tasoittele marsipaanilevy hyvin kiinni kreemiin. Leikkaa reunojen yli menevä marsipaani saksilla tai pizzaleikkurilla. Kiinnitä koristeet elintarvikeliimalla tai vedellä.

Jere Kare, 15, Tammela: Itseoppinut leipuripoika

”Aloitin leipomisen puolitoista vuotta sitten, kun törmäsin netissä kakkublogiin. Ensimmäinen kakkuni oli marsipaanilla kuorrutettu vadelma-mansikkakakku. Samaan aikaan alkoivat kotitaloustunnit, mutta koska koulussa ei paljon leivota, olen opetellut homman itse.

Tykkään syödä herkkuja ja tuottaa muille iloa.
Äiti ja isä eivät leivo, eivätkä kaverini, paitsi yksi tyttö. Hänen kanssaan vaihdamme välillä kokemuksia.

Yleensä ohjeeni ovat helppoja, sillä olen yksinkertaisen tyylin ystävä. Tuloksesta olen kuitenkin tarkka. Koska harrastan kieliä ja yleisurheilua, ehdin leipoa vain pari kertaa viikossa. Joskus vanhempia ärsyttää, kun vatkaan kakkupohjaa yöllä.

Täytekakku on niin helppo tehdä, etten tarvitse enää ohjetta. Leivon mieluiten jotain suklaista, kermakakuista en välitä.”

Lue myös Jeren Herkkukirppu-blogi!


Herkkukirpun suklaakakku

Pohja:
4 munaa
200g taloussuklaata
100 g margariinia tai voita
1 ½ dl sokeria
½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sulata suklaa. Vatkaa sula suklaa, rasva, sokeri ja keltuaiset keskenään (ei vaahdoksi). Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi, mutta ei kovaksi massaksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti rasva-suklaaseokseen, älä vatkaa.

Yhdistä vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe, ja sekoita ne varovasti taikinaan. Lisää lopuksi maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 35-40minuuttia

Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
130g valkosuklaata
3 liivatelehteä

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sulata suklaa ja lisää se vaniljavaahtoon. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Nosta pehmenneet lehdet vedestä, purista liika vesi pois ja liota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna seoksen jäähtyä hetki, ennen kuin lisäät sen suklaavaahtoon.
Leikkaa pohja kolmeen kerrokseen. Kokoa kakku kelmulla vuorattuun paistovuokaan lisäämällä kerrosten väliin täytettä. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään tunti

Suklaakuorrute:
reilu 100g taloussuklaata
1 dl kermaa
25 g voita

Paloittele suklaa. Kuumenna kerma kattilassa (ei kiehuvaksi) ja lisää joukkoon suklaapalat ja voi. Lämmitä, kunnes suklaa sulaa. Kun kuorrute on hiukan jäähtynyt, levitä se kakulle kuorrutteeksi. Anna kuorrutuksen jähmettyä kakun pintaan jääkaapissa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.