Tällä piparitaikinalla onnistuu vaikka Palladion renesanssihuvila. (Kuva: Jari Järvelä)
Tällä piparitaikinalla onnistuu vaikka Palladion renesanssihuvila. (Kuva: Jari Järvelä)

Piparkakkutalon tekoon tarvitaan erilainen taikina kuin pipareihin. Tällä piparkakkutaloekspertin taikinalla onnistuu joulun upein piparitalo.

Kirjailija Jari Järvelä on todellinen piparkakkutaloekspertti. Järvelä nimittäin leipoo joka joulu Taj Mahalin tai Eiffel-tornin kaltaisen, mittavan piparitalon.

Jos perinteinen piparkakkutalo tylsistyttää, voi inspiraatiota hakea esimerkiksi Arkkitehtien piparkakkutalot -kirjasta, jossa on 27 toinen toistaan hienompaa rakennusta kaavakuvineen. Rakenna vaikka Eduskuntatalo, Kiasma tai Seinäjoen hautausmaa ja siunauskappelit.

Jari Järvelän piparkakkutalon taikina

125 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl vettä
Mausteet:
½ rkl kardemummaa
½ rkl neilikkaa
½ rkl inkivääriä
1/4 rkl pomeranssin kuorta
½ rkl soodaa
7 ½ dl vehnäjauhoja  

1. Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan. Kiehauta seos nopeasti ja siirrä kattila pois levyltä.

2. Viipaloi margariini tai voi leivontakulhoon, lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Sekoita.

3. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

4. Yhdistä vehnäjauhot ja sooda keskenään, sekoita jauhoseos jäähtyneeseen taikinaan puuhaarukalla huolellisesti. Taikina tuntuu tässä vaiheessa löysältä, mutta turpoaa myöhemmin.

5. Laita taikina lepäämään muovipussissa jääkaappiin yön tai kahden yli. 

6. Kauli pieni pala kerrallaan tasaiseksi levyksi. Ota muotilla piparkakut ja paista 200-225-asteisessa uunissa 4-6 minuuttia. Tarkka paistoaika on uunista kiinni, joten tarkkaile, etteivät piparkakut pala.

Vinkki: Piparien reunat usein pyöristyvät hieman uunissa. Ennen kuin liität palat yhteen, hio niiden reunat sopivan mallisiksi sitruunankuoren raastimella.

Kirjailija Jari Järvelän käsissä piparkakusta syntyy vaikka Eiffel-torni.
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.