Petollinen kaveri tämä ananas: ensin on lempeä ja sitten satuttaa. Ja aina sitä retkahtaa uudestaan. Kuva: Colourbox
Petollinen kaveri tämä ananas: ensin on lempeä ja sitten satuttaa. Ja aina sitä retkahtaa uudestaan. Kuva: Colourbox

Onneksi suun kirvely ei ole vaarallista, ja siitä voi päästä eroon muutamalla konstilla.

Ihanat ja mehukkaat ananaspalat tekevät sen joka kerta. Aluksi maistuu taivaalliselta, mutta kun syön muutaman palan liikaa, seuraa tuska. Suun sisäpuoli, kieli ja suupielet menevät rikki, eivätkä ne palaudu ihan hetkessä. Tuttu tunne?

Moni luulee, että kyse on allergiasta, tai syyttää hedelmän happoja. Ananaksessa on kyllä sitruunahappoa, joka voi ärsyttää, mutta se ei ole pääsyyllinen kirvelyyn. Ruokasivusto Spoon University kirjoittaa, että suun rikkoontuminen johtuu useimmiten entsyymistä nimeltä bromelaiini.

Samankaltaisia entsyymejä on muun muassa kiivissä, papaijassa ja viikunassa.

Samankaltaisia entsyymejä on muun muassa kiivissä, papaijassa ja viikunassa.

Bromelaiini auttaa proteiinia sulamaan pilkkomalla sitä pienemmäksi. Ananaksen syöminen siis sattuu, koska bromelaiini pilkkoo suun herkkää kudosta. Kuulostaa ikävältä, mutta elimistö alkaa nopeasti rakentaa tilalle uutta kudosta, joten rikkonaisesta suusta ei koidu pysyvää haittaa.

Kuumennus karkottaa tuskan

Ananasfanien onneksi yksi asia auttaa: lämmin ananas ei ärsytä suuta, sillä kuumennus tuhoaa entsyymit.

Joskus ärsytys kertoo siitä, että on allerginen ananaksen profiliinille. Allergia- ja astmaliiton mukaan myös se tuhoutuu, kun hedelmä kuumennetaan. Profiliinia ei ole jäljellä myöskään ananassäilykkeissä tai ananasmehussa.

Esimerkiksi grillattu ananas maistuu herkulliselta sekä suolaisen ruuan lisukkeena että jälkiruuissa. Jos käytettävissä ei ole grilliä, kokeile esimerkiksi tätä uunissa valmistettavaa kasvislisuketta, johon tulee kukkakaalia ja ananasta.

Kypsempi on parempi

Suuta ärsyttävää bromelaiinia on eniten ananaksen puisessa keskiosassa. Se kuitenkin kannattaisi Satokausikalenterin mukaan syödä, sillä monet hedelmän ravintoaineista ovat juuri siinä osassa.

Raaka ananas voi ärsyttää suuta vielä enemmän kuin kypsä. Satokausikalenteri vinkkaa, että kypsän ananaksen tunnistaa helposti irtoavista lehdistä. Kaupassa voi kokeilla tukistaa hedelmän keskimmäisiä lehtiä. Hedelmää voi kypsyttää huoneenlämmössä päivän tai pari. Ananas saattaa myös kypsyä nopeammin, jos sen kääntää ylösalaisin.

Piparikupit sopii täyttää esimerkiksi luumumoussella.

Joulutortut ovat varastaneet huomion perinteisiltä piparkakuilta. Ensin tulivat vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut, sitten kaikki mahdolliset muut tortuntäytteet

Nyt on kuitenkin löytynyt piparkakkuniksi, jolla piparit pääsevät joulun kahvipöydän keskipisteeseen.

Saammeko esitellä: piparikupit. Tämän hauskanmuotoisen herkun resepti on ollut olemassa useamman vuoden ajan – netistä on löydettävissä esimerkiksi Maku-lehden ohje vuodelta 2015 ja Päiväunien aikaan tapahtunutta -blogin ohje vuodelta 2013 – mutta toistaiseksi piparikupit eivät ole nousseet suureen suosioon.

Piparien paistaminen kupeiksi saattaa kuitenkin hyvinkin olla tämän joulun hitti. Anne Hyttinen sai hyvin innokkaan vastaanoton kysellessään Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä, millä kupit voisi täyttää. 

Muffinssivuoka avuksi

Piparikupit syntyvät helposti kotitekoisesta taikinasta tai kaupan valmiista piparitaikinasta. Piparkakut leikataan tavallisesti piparimuotilla ja asetellaan nurin päin käännetyn muffinssivuoan päälle. 

Hyttinen kertoo kokeilleensa piparien täytteeksi vanilja- ja luumumousseja piparimuruilla. Pipari kävisi varmasti hyvin makupariksi monelle muullekin täytteelle, joten vaihtoehdot eivät rajoitu mousseihin. 

Nettiresepteissä täytteeksi on ehdotettu muun muassa kinuskimarjoja, luumurahkaa, mascarponea, aprikoosirahkaa ja omenaa sinihomejuustovaahdon kera.


Seuraavaksi joululeivosfuusio

Eikä tässäkään vielä kaikki: Anne Hyttinen kertoo suunnittelevansa seuraavaksi pipari- ja joulutorttukuppien yhdistämistä.

Jos torttutaikinaa paistaisi muffinssivuoan oikealla puolella ja piparitaikinaa nurjalla puolella, kupit ja sopivan täytteen voisi yhdistää kaikkien aikojen joululeivosfuusioksi. 

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.