Petollinen kaveri tämä ananas: ensin on lempeä ja sitten satuttaa. Ja aina sitä retkahtaa uudestaan. Kuva: Colourbox
Petollinen kaveri tämä ananas: ensin on lempeä ja sitten satuttaa. Ja aina sitä retkahtaa uudestaan. Kuva: Colourbox

Onneksi suun kirvely ei ole vaarallista, ja siitä voi päästä eroon muutamalla konstilla.

Ihanat ja mehukkaat ananaspalat tekevät sen joka kerta. Aluksi maistuu taivaalliselta, mutta kun syön muutaman palan liikaa, seuraa tuska. Suun sisäpuoli, kieli ja suupielet menevät rikki, eivätkä ne palaudu ihan hetkessä. Tuttu tunne?

Moni luulee, että kyse on allergiasta, tai syyttää hedelmän happoja. Ananaksessa on kyllä sitruunahappoa, joka voi ärsyttää, mutta se ei ole pääsyyllinen kirvelyyn. Ruokasivusto Spoon University kirjoittaa, että suun rikkoontuminen johtuu useimmiten entsyymistä nimeltä bromelaiini.

Samankaltaisia entsyymejä on muun muassa kiivissä, papaijassa ja viikunassa.

Samankaltaisia entsyymejä on muun muassa kiivissä, papaijassa ja viikunassa.

Bromelaiini auttaa proteiinia sulamaan pilkkomalla sitä pienemmäksi. Ananaksen syöminen siis sattuu, koska bromelaiini pilkkoo suun herkkää kudosta. Kuulostaa ikävältä, mutta elimistö alkaa nopeasti rakentaa tilalle uutta kudosta, joten rikkonaisesta suusta ei koidu pysyvää haittaa.

Kuumennus karkottaa tuskan

Ananasfanien onneksi yksi asia auttaa: lämmin ananas ei ärsytä suuta, sillä kuumennus tuhoaa entsyymit.

Joskus ärsytys kertoo siitä, että on allerginen ananaksen profiliinille. Allergia- ja astmaliiton mukaan myös se tuhoutuu, kun hedelmä kuumennetaan. Profiliinia ei ole jäljellä myöskään ananassäilykkeissä tai ananasmehussa.

Esimerkiksi grillattu ananas maistuu herkulliselta sekä suolaisen ruuan lisukkeena että jälkiruuissa. Jos käytettävissä ei ole grilliä, kokeile esimerkiksi tätä uunissa valmistettavaa kasvislisuketta, johon tulee kukkakaalia ja ananasta.

Kypsempi on parempi

Suuta ärsyttävää bromelaiinia on eniten ananaksen puisessa keskiosassa. Se kuitenkin kannattaisi Satokausikalenterin mukaan syödä, sillä monet hedelmän ravintoaineista ovat juuri siinä osassa.

Raaka ananas voi ärsyttää suuta vielä enemmän kuin kypsä. Satokausikalenteri vinkkaa, että kypsän ananaksen tunnistaa helposti irtoavista lehdistä. Kaupassa voi kokeilla tukistaa hedelmän keskimmäisiä lehtiä. Hedelmää voi kypsyttää huoneenlämmössä päivän tai pari. Ananas saattaa myös kypsyä nopeammin, jos sen kääntää ylösalaisin.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15