Löytyykö ratkaisu ruuansulatusongelmiin vedestä? Kuva: Shutterstock
Löytyykö ratkaisu ruuansulatusongelmiin vedestä? Kuva: Shutterstock

Monet aloittavat aamunsa vesilasillisella, joka on seisonut pöydällä yön yli. Myös Ayurvedan oppien mukaan vesi kuuluu juoda haaleana, jotta ruuansulatus toimii parhaiten.

Vettä pitäisi hörppiä pari litraa päivässä, ja moni on jo tehnyt siitä tavan itselleen. Hyvä! Veden määrän lisäksi kannattaisi kuitenkin kiinnittää huomiota myös nesteen lämpötilaan, ainakin jos uskoo ikivanhaan aasialaiseen ayurveda-terveysoppiin. Sen mukaan kylmän veden juominen ei ole hyväksi elimistölle.

Free People -vaatemerkin blogissa selitetään, että mitä kylmempänä vetensä juo, sitä enemmän keho joutuu käyttämään energiaa nesteen lämmittämiseen ruumiinlämpöön. Ayurvedisen terveysopin mukaan kaikki tämä energia on pois ruuansulatukselta, ja sen sijaan, että keho ottaisi kaiken ruuan sisältämistä ravinteista irti, se joutuu säätelemään kylmän juoman lämpötilaa.

Blogin kirjoittaja kehuu huomaavansa merkittävän eron vaihdettuaan huoneenlämpöiseen tai lämpimään juomaveteen.

Jos siis olet koskaan Kiinassa mennyt siihen lankaan, että olet tilannut vain oluen ja saanut taskulämmintä juotavaa, tässä selitys. Siellä uskotaan, että ruumiinlämpöinen neste on hyväksi ruuansulatukselle. Kylmää haluavan pitää erikseen tilata kylmää.

Lue myös:

Vata, pitta vai kapha – selvitä kehotyyppisi

Syömällä onnelliseksi?

Jutta Gustafsberg neuvoo: Tämän verran vettä laihduttajan pitäisi juoda

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.