Roiskeläppä on maistunut suomalaisille jo 35 vuotta. Kuva: Sanoma-arkisto
Roiskeläppä on maistunut suomalaisille jo 35 vuotta. Kuva: Sanoma-arkisto

Maailma muuttuu, mutta roiskeläpän suosio pysyy. Kysyimme 70- ja 80-luvulla syntyneiltä, miten klassikkopizza on heidän elämäänsä vaikuttanut.

Roiskeläppä. Kuraläppäpizza. 200-grammainen. Frisbee. Kumipizza.

Saarioisten suositulla einespizzalla on monta nimeä, mutta ylivoimaisesti parhaiten se tunnetaan silti roiskeläppänä. Tämä legendaarinen pizza täyttää tänään 35 vuotta, eikä sen suosio näytä hiipuvan. Ei vaikka sen vierelle eineshyllyyn on tullut useita kymmeniä kilpailijoita – ja pizzerioitakin on nykyään joka kadulkulmassa.

Roiskeläpän synttäreiden kunniaksi kysyimme pizzamuistoja  70- ja 80-luvulla syntyneiltä. Monille tuohon aikaan syntyneille einespizza oli vain harvinaista herkkua.

”Kaikki hauskimmat tarinat suvustani olen kuullut roiskeläpän äärellä.”

Vain perjantai-iltaisin

”Saarioisen roiskeläppään liittyy ihania, vähän juhlansekaisia muistoja 90-luvulta. Kotona sitä sai erikoistilaisuuksissa, esimerkiksi perjantai-iltaisin, kun katsottiin sisarusten kanssa videolta leffaa, eivätkä vanhemmat jaksaneet viikon päätteeksi väkertää mitään ruokaa.

Aikuisiällä siihen liittyvät vierailut toisella paikkakunnalla asuvan isoäitini luo. Veimme mieheni kanssa aina pullon punaviiniä, ja mummini tarjosi läppäpitsaa. Maku oli kinkku, ja juttutuokiot pitsan ja punkun äärellä kestivät iltamyöhään. Kaikki hauskimmat tarinat suvustani olen kuullut roiskeläpän äärellä. Nainen, 39

Saarioinen on valmistanut einespizzoja vuodesta 1981 – ja hyödyntänyt pitkää historiaa toki myös mainonnassa. Ensimmäiset roiskeläppämaut olivat jauheliha, kinkku ja sieni. Kuva: Sanoma-arkisto
Saarioinen on valmistanut einespizzoja vuodesta 1981 – ja hyödyntänyt pitkää historiaa toki myös mainonnassa. Ensimmäiset roiskeläppämaut olivat jauheliha, kinkku ja sieni. Kuva: Sanoma-arkisto

”Olen parhaimmillaan löytänyt tonnikalaversiosta jopa kuusi katkarapua.”

Pelasti nälänhädältä opiskeluaikoina

”Roiskeläppä oli opiskeluaikojeni pelastus. Se oli sitä paitsi kalapuikkojen lisäksi ainut eines, jota uskalsin syödä äitini einesvastaisuuden takia. Kun opintoki oli kulutettu viimeistään puolessa välissä kuuta, loppukuun ruokin itseni päivittäin einespizzalla. Paistoin sen aina uunissa, en ikinä mikrossa. Vaikka Saarioisten pizza oli muistaakseni 2000-luvun alussa hieman kalliimpi kuin Atrian, en pahimmassakaan rahapulussa suostunut poimimaan eineshyllyltä Atrian versiota. Saarioisten versiossa oli mukamas paremmat täytteet, eikä se maistunut aivan niin kumiselta kuin kilpailijansa. Jauhaliha oli pitkään ykkössuosikkini, mutta sittemmin tonnikala vei voiton. Olen parhaimmillaan löytänyt tonnikalaversiosta jopa kuusi katkarapua.” Annika, 34

Eineskielto lisäsi kiinnostusta

”Äitini vastusti kaikkia lisäaineita, ja söin mikrossa lämmitettyä einesjauhelihapizzaa ensimmäistä kertaa kaverin luona joskus noin 9-vuotiaana koulun jälkeen. Miten ihanaa se olikaan! Kotona tiedustelin hyvin hämmästyneenä, miksei meillä koskaan syödä sitä.

Myöhemmin Saarioisten kylmä kasvispizza oli ensimmäisten festarireissujen vakioeväs, joka ei säikähtänyt säilytystä teltan nurkassa. Hrr.” Hanna 38

”Söin 1990-luvun lopussa kasvisroiskeläppää niin usein, että en ole sen jälkeen pystynyt edes katsomaan niitä päin.”

”Lapsuudenkodissani einespizza kuului niihin ruokiin, jota ei jääkaappissamme näkynyt koskaan. Äitini mukaan siinä on liikaa lisäaineita, rasvaa ja kaloreita. Joten pääsin tutustumaan roiskeläppään vasta todella myöhään eli sitten kun muutin opiskelemaan toiselle paikkakunnalle.

Olin kasvissyöjä, ja oli todella kiva lisä, että Saarioisilla oli myös kasvispizza. Sitä kun tuunasi muun muassa ekstrajuustolla, tomaatilla ja paprikalla, niin siitä sai hyvän evään – jossa oli valitettavasti myös paljon energiaa. Joskus baarin jälkeen sitä ei jaksanut edes tuunata eikä lämmittää, vaan söin sen kylmänä.

Ilman tuunauksia pizza vaikutti todella kuivalta ja tarttui kurkkuuni. Söin 1990-luvun lopussa kasvisroiskeläppää muutaman vuoden ajan niin usein, että en ole sen jälkeen pystynyt edes katsomaan kaupassa niihin päin.” Miia, 38

Aamulehden mukaan Saarioisten pitsoja valmistetaan vuodessa 18 miljoonaa.
Aamulehden mukaan Saarioisten pitsoja valmistetaan vuodessa 18 miljoonaa.

Kylmänä oluen kanssa

”Teekkarikaverini suurkuluttivat näitä 90-luvun puolivälissä. Maistuivat kylmänä oluen kanssa, eväänä lentopallotreeneissä, etkoilla ja jatkoilla. 13-vuotias kummipoikani on saman perinteen miehiä: aina kun menemme Linnanmäelle emmekä halua törsätä rahoja kalliiseen ruokaa Lintsin ravintoloissa, hän hakee läheisestä Alepasta roiskeläpän ja syö sen kylmänä Lintsin kallioilla. Itse en pystyisi. Anne, 42

Parempi kuin kilpailijansa

”Harvinaisen maukas kastike erotti Saarioisen pizzan muista mikroeinespizzoista. Aikana, jolloin ruokaa ei hirveästi maustettu Suomessa – eineksiä varsinkaan – nuo valmispitsat maistuivat jopa eksoottisen tulisilta.” Minna, 39

Instagram-kuvat todistavat, että roiskeläppä taipuu moneen tarkoitukseen

 

#klassikko #nofilter #saarioinen #ruokatunti #roiskeläppä vielä vuosien tauon jälkee toimii!!

A photo posted by @sukkakukkulanjukka on

Roiskeläppä aidoimmillaan.

 

 

#leiriruokaa #roiskeläppä #saarioisten

A photo posted by Jesse Thulin (@jessse85) on

Mikrossa, uunissa, leirinuotiolla – tai vaikka kylmänä.

 

 

Gourmet lounaat jatkuvat. #instaeines #roiskeläppä #lidlinnakki #pimpmypizza

A photo posted by Ari Suorsa (@arisuorsa) on

Tässä roiskeläppä on saanut lihaa luiden ympärille.

 

 

Snack of the champions. #peipsikurk #kodujuust #roiskeläppä #viljandi #surullinensuolakurkku #roadtripinestonia

A photo posted by Jenni Kiviniemi (@jennikaisu) on

Toimii mainiosti myös matkaeväänä.

 

 

Tähänkö tää on mennyt?! #roiskeläppä #alecoq #kämppäsiivottu #kauhianäläkä

A photo posted by Elisa Lahdenmaa (@elkkulissu) on

Roiskeläppä on pelastanut monet pahimmalta nälältä.

 

Roiskeläpästä voi tuunata myös kakun.

 

 

#Tuningitup #roiskeläppä #😁

A photo posted by @jennisnowy on

Astetta parempi roiskeläppä.

Millaisia muistoja sinulla on roiskeläpästä? Kerro kommenteissa!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15